ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ердоган се изкачи на върха на световната дипломация

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Искаше ми се да пиша за тежката икономическа рецесия в Турция. За главозамайващата 75%-на инфлация. За безжалостната тирания, практикувана там. За претъпканите затвори с публицисти, кюрди и интелектуалци. Пред последните изяви на Ердоган обаче, вътрешнополитическите проблеми на Турция бледнеят. Президентът на южната ни съседка отвори Босфора за украинските и съветски кораби със зърнени храни и избави милиони африканци от апетит. Този триумф е персонално негов и увенчава продължителната му и упорита политика за доближаване сред Украйна и Русия.

Ердоган наложи Турция като неминуем дипломатически ключ, тъй като единствено той се употребява с доверието на двете страни. Президентът на Турция на процедура изключи Европейската комисия, кухата Фон дер Лайен и високомерния Макрон, които се оказаха такива каквито в същина са. Хора лишени от храброст, опит и усет. Съществуващи отвън действителността. Неспособни да почувстват логиката на психиката на воюващите и да намерят какъвто и да е излаз от рецесията. „ Турската торта “ си има черешка. Ердоган унизи Путин. Руският президент му пристигна на крайник, не като победител, а като нуждаещ се от помощ човек!

Путин по насила преглътна обстоятелството, че спогодбата от 22 юли за прекосяване през Босфора е самодейност на човек доставил дроновете „ Байрактар “ на украинската войска, които избиха стотици млади съветски бойци. Това е същността на политиката на Ердоган. Да не бъде никога страна сред НАТО и Русия, сред Киев и Москва. И да наложи Турция като наложителна районна мощ, без която никакъв спор не може да бъде позволен. Като изтъкне смисъла на личната си персона, която в съответния случай събира може би повече благосклонности в някои страни, в сравнение с Зеленски.

През 2016 година Ердоган закупи 4 съветски противосамолетни системи за 2,5 милиарда $ и построи без да търси единодушието на атлантическия съюз, газопровода TurkStream. Говори се, че по този метод си отмъщава на някои „ западни другари “ взели присъединяване в заговора на висшите турски офицери.

Турция порица незабавно съветската експанзия в Украйна и затвори Босфора за съветски плавателни съдове, само че отхвърли използването на стопански наказания против Русия. Руските олигарси са като риби във вода по първокласните хотели в Анталия.

Часове откакто бе подписана спогодбата за експорт на жито, Джо Байдън поздрави Ердоган за постигнатия триумф. От Брюксел ни новина, ни кост! Същия ден Турция оповести, че приема съветското изискване за заплащане в рубли, без да взима под внимание ембаргото, което американци и европейци ползват.

Във всяко геополитическо съглашение има забележима и невидима замяна на ползи. Ще бъде доста тъжно, в случай че в договарянията сред Путин и Ердоган „ Нагорни Карабах “ е бил рискуван.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР