ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

САЩ изпитват трудности да изолират Русия

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Администрацията на Байдън обича да споделя, че Русия е в интернационална изолираност поради нашествието ѝ в Украйна. Въпреки това, не може да се каже, че съветските висши ръководители са се залостили в Кремъл. А в този момент даже Съединените щати желаят да беседват с тях, написа Българска телеграфна агенция.

Президентът Владимир Путин продължава да се среща със международни водачи, в това число с турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган, чиято страна е член на НАТО. Междувременно посланик номер едно на Русия Сергей Лавров обикаля света, като се усмихва, ръкува и театралничи за фотография със международни водачи, включително другари на Съединени американски щати. В сряда пък държавният секретар Антъни Блинкън съобщи, че желае да постави завършек на няколкомесечното отчуждаване на висшата американска дипломация, като разиска с Лавров освобождението на арестувани в Русия американски жители, както и обстановката в Украйна. Телефонен диалог към момента не е уречен, само че се чака това да стане в околните дни.

Ръкостисканията и телефонните диалози слагат под подозрение съществена част от американската тактика за преустановяване на войната в Украйна - налагане на дипломатическа и икономическа изолираност, които дружно с неуспехите на бойното поле, да накарат Русия да върне войските си вкъщи. Дори когато разгласи проектите за диалог, Блинкън продължи да твърди, че Русия в действителност е изолирана. Според него пътуванията на съветските ръководители са чисто и просто опит за ограничение на вредите и реакция на интернационалната рецензия, с която се сблъсква Москва поради войната в Украйна.

Американски публични представители считат, че Русия се пробва да заздрави няколкото партньорства, които са ѝ останали - някои от които са с съперници на Съединени американски щати като Иран. Някои страни, които са американски сътрудници, като Египет и Уганда, обаче също одобряват задушевно съветски публични лица. След като от февруари привеждат причини, че няма смисъл да се договаря с Русия, тъй като Русия не е сериозна по отношение на дипломацията и не може да ѝ се има вяра, Съединени американски щати признават, че им е нужна връзка с Москва. Публичното търсене на контакт с Лавров, както и разгласяването на " значимо предложение " към Русия за реализиране на освобождението на американските жители Пол Уилан и Бритни Грайнър, изненада мнозина.

Разговор сред Блинкън и Лавров би бил контактът на най-високо ниво сред Съединени американски щати и Русия от 15 февруари, преди съветската инвазия, и е допустимо да приготви почвата за персонална среща, въпреки че администрацията отхвърля сходни проекти. Кремъл евентуално тържествува при новината, че Щатите вършат опити за диалози, и е допустимо да забави процеса на уговаряне на подобен, с цел да завоюва оптимално преимущество. " Те ще се опитат да забавят диалога и да ни унижат, колкото могат повече ", сподели Иън Кели, пенсионирал се посланик от кариерата, който беше американски дипломат в Грузия при ръководството на Обама и Тръмп. " Не мисля, че това е в благозвучие с цялостната политика на администрацията ".

Кели уточни, че настояването за диалог е " контрапродуктивно за нашите всеобхватни опити за изолираност на Русия ". " Другите страни ще видят това и ще си кажат " Защо и ние да не поддържаме връзка с Лавров и руснаците по-тясно? ", добави Кели. В момента опитите на Запада да убедят страните от Азия, Африка и Близкия изток да се оттеглен от Русия наподобява се пренебрегват, защото Лавров пътува из целия свят.

Блинкън обаче омаловажи значимостта на обиколките на Лавров. Според него, това е отговор на хладното отношение към Русия поради обвързвания с войната в Украйна дефицит на пшеница и зърно, който застигна огромна част от разрастващите се страни. Подпомогнатото от Организация на обединените нации съглашение за освобождение на тези доставки към момента следва да бъде изпълнено. " Това, което виждам, е обезверена игра в защита в опит да се оправдаят дейностите на Русия пред света ", сподели Блинкън. " Опит да се оправдаят дейности, които не могат да бъдат оправдани ", добави той Американски и европейски представители акцентират, че Русия е подложена на съществени рецензии поради войната в Украйна и дефицита на храна, както и проблемите в енергийната сигурност, до които тя докара.

Администрацията на Байдън, в това число Блинкън, означиха със удовлетворение напускането на Лавров на неотдавна извършената среща на външните министри на Г-20 в Индонезия. То пристигна след поредност недоволства от участниците поради интернационалния резултат от войната. Въпреки това няма индикации, че Русия ще бъде изключена от огромни интернационалните събития като районния конгрес на АСЕАН идната седмица, Генералната асамблея на Организация на обединените нации през септември или трите лидерски срещи на високо ниво в Азия през ноември. Русия продължава да поддържа тесни връзки с Китай, Индия и голям брой разрастващи се страни в Азия и Африка. Много от тях зависят от Русия за импорт на енергийни източници и други доставки, макар че разчитат също на Украйна за зърно.

Индия не се е отдръпнала от Русия макар участието си в неофициалното обединяване, известно като " Куад " ( " Четворката " ), дружно със Съединени американски щати, Австралия и Япония. Благодарение на дългогодишните си близки връзки с Русия, Индия усили енергийния импорт оттова макар натиска от страна на Съединени американски щати и Европа, която се отдръпва от съветските газ и нефт. Индия, да вземем за пример, е употребила съвсем 60 милиона барела съветски нефт от началото на годината, спрямо едвам 12 милиона барела за цялата 2021 година, съгласно компанията за стокови данни " Кплер ". На другата прекаленост са Филипините, контрактуван съдружник на Съединени американски щати, които тази седмица се отдръпнаха от договорка за покупката на 16 съветски военнотранспортни самолета поради опасения от налагане на американски наказания.

Руското външно министерство с наслада се опълчва на изказванията за изолираност на Русия като поства в Туитър фотоси на Лавров в разнообразни столици по света. На фотосите виждаме: Лавров на срещата на Г-20 в Бали с външните министри на Китай, Индия и Индонезия; в Уганда с президента Йовери Мусевени, дълготраен сътрудник на Щатите, както и в Египет с президента Абдел Фатах ас Сиси - също сътрудник на Съединени американски щати, чиято страна получава всяка година милиарди долари американска помощ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР