ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Кои са следващите държави, които Путин може да опита да защити?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Кремъл употребява претекста, че пази етническите руснаци, с цел да нападна Украйна и да заплаши други някогашни руски страни. Наскоро тя заплаши Молдова, като през април съветски пълководец сподели, че постигането на надзор над Южна Украйна ще помогне на Русия да се свърже с отделилия се молдовски район Приднестровието, написа New Statesman.

Дмитрий Песков, прессекретарят на Кремъл, съобщи през юни, че Молдова свързва устрема си към статут на кандидатка за Европейски Съюз, който получи на 23 юни, с опълчване на Русия. " Колкото повече стават антируски, толкоз повече им се коства, че европейците би трябвало да ги харесват. Наистина не бихме желали това да се случи ", сподели той.

Украйна и Молдова надалеч не са единствените страни с значително население от етнически руснаци и рускоговорящи. Беларус и Казахстан имат висок дял на рускоговорящите. Латвия и Естония, които са членки на Европейски Съюз и НАТО, имат над 30 на 100.

Казахстан

Игор Краснов, съветският основен прокурор, неотдавна съобщи, че украински деятели в Казахстан оказват помощ за подхранването на антируски настроения в страната. Насаме казахстанските държавни чиновници са загрижени, че Путин може да насочи вниманието си към тях след Украйна.

Етническите руснаци са изключително съсредоточени в северните и източните провинции на Казахстан. Окръг Алтай на изток е 77% с етнически руснаци, до момента в който Магжан Жумабаев в северен Казахстан е 58%, съгласно последните данни на казахското държавно управление.

Всички региони с огромно съветско население попадат по продължение на 4750 благи сухопътна граница, най-дългата непрекъсната интернационална граница в света, която сигурно ще бъде фокусът на всевъзможни евентуални военни дейности.

Молдова

Неотдавнашните завоалирани закани против Молдова бяха основно за самостоятелната област Приднестровието, която е под подкрепяния от Русия сепаратистки надзор. Няма данни от броене за този район, само че съветският е главният формален език. Приднестровието граничи с Украйна, тъй че в случай че Русия успее да свърже окупираната си украинска територия с отделилия се район, това може да заплаши Молдова.

Втората самостоятелна област на Молдова е Гагаузия, където родният език е гагаузки, тюркски език, само че множеството хора приказват съветски.

Bălți е вторият по величина град в Молдова и рускоезичната столица на страната. Столицата на страната, Кишинев, също има огромно съветско малцинство.

Киргизстан

Приблизително 9% от Киргизстан приказват съветски. Въпреки това 23% от столицата Бишкек и 21% от тези в околния район Чуй приказват съветски. Киргизстан няма граница с Русия. Неговите съседи са Казахстан на север и Узбекистан на запад.

Естония

Естония споделя източната си граница с Русия и, сходно на Казахстан, в пограничните общини е по-вероятно да живеят рускоезични. По-специално, граничният град Нарва на североизток е 96% рускоезичен, което го прави най-рускоезичния град в Европейския съюз.

Градът има мост с Ивангород от съветска страна и преди нахлуването в Украйна жителите свободно се смесваха с съветските си съседи. Войната обаче докара до увеличение на хората, които одобряват естонско поданство в града, а визите са по-трудни за приемане.

Нито Естония, нито Русия към момента са приключили ратификацията на своето гранично съглашение от 2014 година Естония е член на НАТО, което прави съветската инвазия доста по-малко евентуална, защото пактът значи, че алиансът третира нашествието на един от своите членове като инвазия на всички тях.

Латвия

Латвия също е член на НАТО и има граница с Русия. Около 34% от страната приказва съветски, основно на изток, по границата с Русия и на юг, по границата с Беларус. Енорията Педедзе в североизточната част е 70% с етнически руснаци, енорията Голишевас в източната част е 71%, а енорията Лаудеру е 74%.

Русия

Разбира се, езикът и етническата принадлежност не са единственото опрощение, което Русия употребява за навлизане в други страни.

Чечения бе самостоятелна след рухването на Съветския съюз, само че по-късно бе превзета още веднъж от Русия, макар че руснаците съставляват единствено 2% от популацията. Някои райони, като Ингушетия, която е прилежаща на Чечения, имат по-малко от 1% етнически руснаци. Южна Осетия, фокусът на нахлуването в Грузия през 2008 година, е била с малко над 1% руснаци съгласно преброяването през 2015 година

Други страни, които не са етнически съветски и които граничат с Русия, също се тормозят от дейностите, които държавното управление на Путин може да предприеме. Те включват Финландия, която има относително малко рускоговорящи (Иматра, град на изток, има най-голям дял от едвам 5%) и която дружно с Швеция е в развой на присъединение към НАТО.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР