ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Гениални изобретения на Древния Рим, които ползваме и днес

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Разцветът на Древен Рим стартира преди повече от две хилядолетия. И до през днешния ден има остатъци от най-голямата и могъща империя на древността из цяла Европа, Северна Африка и Близкия изток. Запазени са редица фрагменти от акведукти и римски бани, които свидетелстват за съзидателната мощност на античната просвета. Изложбата „ Римски високи технологии “, която може да се прегледа в град Майнц до януари 2023 година, демонстрира неповторими санитарни уреди, специфичен тип „ бетон “, резистентен на атмосферни въздействия в продължение на хиляди години, както и първото в света подово отопление.

Архитектура за вечността

Инструменти, съоръжение, материали - архитектурната просвета на античен Рим остава забравена след рухването на империята. След дълга пауза технологията на бетонното строителство, завещана от римляните, стартира още веднъж да се употребява едвам през 19-ти век. Съвременният бетон обаче има период на валидност от към 50 години. Според откривателите тайната съставна част на бетона от римско време е вулканична пепел, придаваща му изключителна резистентност. Римляните са изобретили и комплицирани механични кранове, с цел да повдигнат доста от постройките си.

След като приключило четиригодишното строителство на " Златната къща " на Нерон, с повърхност от 80 хектара, императорът възкликнал: " Най-сетне стартирам да пребивавам като човек ". Така най-малко твърди легендата. Въпросът дали Нерон в миналото е живял в градския замък към момента е обект на разногласия сред историците.

Уникално строителство

Едно нещо обаче е несъмнено. Удобството е играело значима роля в строителството на здания в Древния Рим. Първото подово отопление, изобретено от тях, за разлика от днешното електрическо, е употребило нагорещен въздух в система от тръби, положени под каменните плочи на пода.

Акведуктите, пътищата и градските къщи, фрагменти от които са оживели, приказват, че римляните са били майстори на комплицираните системи. Директни пътни връзки са свързвали всяко отдалечено кътче на империята с тогавашната ѝ столица. Много модерни пътища също са издигнати върху основите, положени от античните римляни. Самите градове били планувани като на чертожна дъска - с мрежа от прави улици, водещи към центъра, където са се намирали " форумите " -правоъгълни площади, на които са били ситуирани огромни публични здания като съдилища, администрация, храмове и театри. Пример за това е " Римският конгрес " в центъра на Рим, трансформирал се в пример за доста други градове от империята.

Чистотата над всичко: комплицираната канализационна система

Един от най-важните съставни елементи в градското обмисляне на римляните е била градската канализационна система. Т.нар. огромна помийна яма - " Cloaca Maxima " - в началото е била употребена за отводняване на блатата, намиращи се към седемте хълма на града. Римляните обаче бързо осъзнават многочислените преимущества на подземната канализация. През I век от новата епоха всички единайсет римски акведукта са били свързани с канализационна система. По-късно тя е употребена за отвеждането на дъждовната вода и на отпадните води от тоалетни. Съоръжението бързо се трансформирало в стандарт за римските градове. Историческата " Cloaca Maxima " се употребява отчасти и в сегашен Рим.

Чистотата и хигиената са играели изключително значима роля. Затова термалните бани и ваните са били налични за всички. Те се трансформират и в обществен феномен – място за срещи на римляните. В началото къпалните и баните били предопределени за тези фамилии, които не са разполагали със лични санитарни възли. Когато повишена известността на баните, римските императори също почнали да ги посещават, с цел да показват своята непосредственост до народа.

Автор: Кевин Чирзе
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР