ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Следващата война - в Молдова?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Времето, в което в Молдова се чувствахме релативно сигурни, поради героичната опозиция на Украйна против експанзията на Путин, в това число и поради огромния боен триумф - потапянето на флагмана на съветския Черноморски флот - “Москва”, отмина. Случващото се в сепаратисткия район на Приднестровието не вещае нищо положително.

В понеделник, 25 април - втория ден от православния Великден, постройката на тайните служби (КГБ) в Тираспол, столицата на сепаратисткия район, беше атакувана с гранатомети. Нямаше потърпевши, тъй като там е нямало никого по това време. На идващия ден в Приднестровието имаше нови произшествия: разрушени бяха две телекомуникационни антени в региона на Григориопол. Последваха и детонации в Паркани, град на 13 км от границата с Украйна, и на летище в Тираспол. Не може да бъде изключено, че това ще се случи още веднъж.

Руско наличие в Приднестровието

Най-лошият вид би бил да вземем за пример бойкот във военния склад в Кобасна, който е под контрола на нелегално разположените в региона съветски войски. Там се съхраняват към 20 000 тона руски муниции, които са били изтеглени от някогашните комунистически страни от Централна и Източна Европа при започване на 1990-те години. Нито управляващите в молдовската столица Кишинев, нито задгранични специалисти имат достъп до това вместилище. Няма информация за положението на боеприпасите.

Кишинев неведнъж приканва Москва да трансферира оръжията от Кобасна в Русия, само че отговор няма. Същото важи и за настояването за евакуиране на към 2000 съветски бойци от Приднестровието. ОССЕ, в която Русия има мощно въздействие, се оказа изцяло неефективна, подкрепяйки съветските ползи, а не законното искане на Молдова да отстрани този източник на неустановеност, щръкнал над главите ни като Дамоклев меч.

Фалшиви вести и ескалация

Първият явен знак, че Русия се е " насочила " към Молдова след войната в Украйна, бяха изказванията на съветския военачалник Рустам Минекаев, заместник-командир на съветския централен боен окръг. Той намерено разяснява идна " втора фаза на специфичната интервенция ", състояща се в вдишване на контрола над югозападното черноморско крайбрежие на Украйна, както и в основаване на сухопътен кулоар към Приднестровието, където по думите му " има случаи на нарушение на правата на етническите руснаци ". Нагла неистина. Регионът е напълно следен от Москва - кой тогава нарушава правата на рускоговорящите?

Заплашвани и тероризирани са не рускоезичните, а румъноезичните поданици и техните институции, в това число учебните заведения под контрола на Министерството на образованието в Кишинев. Тормозът е над молдовските селяни, които от към 30 години са подложени на гнет от сепаратистките милиции. Но по кое време руснаците са се интересували от истината?

Виктор Водолацки, първи заместник-председател на съветската парламентарна комисия по въпросите на Общността на самостоятелните страни (ОНД), евразийската интеграция и връзките със сънародниците, отиде още по-далеч в обвиняванията. “Нацизмът " на ръководещите в Кишинев, който бил подкрепян от " техните румънски настойници ", трябвало да бъде " изкоренен " по прилика със сюжета, прилаган в Украйна.

Символи на омразата и войната

Миналата седмица говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова и съветският народен представител Алексей Пушков разкритикуваха молдовската президентка Мая Санду за това, че се е осмелила да забрани съветските знаци на омразата и войната: по този начин наречената Георгиевска лента и буквите " Z " и " V ". Този закон беше признат от проевропейското парламентарно болшинство в Молдова.

Проруската съпротива - партията на комунистите и социалистите, водена от някогашните президенти Владимир Воронин и Игор Додон, както и партията на беглеца Илан Шор ( " проектант " на банковата машинация от 2014 година, при която изчезнаха един милиард евро) - стачкуваха против това и заплашиха да се явят на парада на 9 май, " Деня на успеха ", със знака на Путин на гърдите, макар че санкцията за сходен акт е съвсем 500 евро. Крадците, бандитите, нарушителите в Молдова, със или без " бели якички ", постоянно са били сътрудници на Русия, борещи се за въздействие в бившето руско пространство.

Сценарий като този в Източна Украйна

Службата за политика на реинтеграция (структурата на молдовското държавно управление за Приднестровието) даде да се разбере, че обстрелът на постройката на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Тираспол в понеделник е бил единствено предлог за ескалиране на обстановката в района. След войнствените изявления на съветските политици за " кулоар " към Приднестровието съветският дипломат в Кишинев Олег Васнецов беше извикан в молдовското външно министерство. Малко по-късно съветският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко изпрати успокоително обръщение: " Русия не вижда заплаха за своите жители в Приднестровието и остава ангажирана с мирното разрешаване на приднестровския въпрос, като зачита суверенитета и целостта на Република Молдова. "

Свидетели сме на една игра на котка и мишка. Проучване на способността на управляващите в Кишинев да реагират на възможни съветски дейности в района.

Република Молдова е неутрална в сегашния спор прикани всички страни, в това число Руската федерация, да зачитат този статут. Но Русия никога няма да се спре поради неутралитета на Молдова и може когато и да е да признае независимостта на сепаратисткия район на левия бряг на Днестър. Това, което може да последва, е военна интервенция за " отбрана на жителите " - по сюжета, който беше прибавен в самопровъзгласилите се Луганска и Донецка републики в Източна Украйна през тази година или в Грузия през август 2008 година, откакто Москва призна независимостта на Южна Осетия. Тогава само масираната дипломатическа интервенция на западните страни съумя да спре съветските танкове на няколко километра от грузинската столица Тбилиси.

Неутралитетът не попречи на проевропейското държавно управление в Кишинев да осъди изрично съветската експанзия против Украйна и да поддържа Киев, доколкото е допустимо. Сега обаче би трябвало незабавно да се намерят решения, с цел да не бъде въвлечена и Молдова във войната.

Автор: Виталие Чобану
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР