ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Стела Николова за ФАКТИ: Как въпреки обвинение за толкова сериозно престъпление, оставаш на поста си?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Преди дни стана ясно, че прокуратурата е повдигнала обвиняване на варненския кмет Иван Портних поради приключването на фекални води във Варненското езеро.

Обвинението е повдигнато по член 352 от Наказателния кодекс, който гласи, че длъжностно лице, което е позволило при планиране, строителство или употреба на отводнителни или напоителни системи да не се вземат нужните ограничения, с цел да се предотврати рисково замърсяване на вододайните зони за питейно водоснабдяване или покачването равнището на подземните води в обитаемоте и курортните места, се санкционира с отнемане от независимост от една до пет години и с санкция от 5 хиляди до 30 хиляди лв..

Проверката, която прераства в обвиняване, е формирана след сигнал на адв. Стела Николова до прокуратурата, заяви самата тя, като изясни, че три пъти е давала показания по сигнала, като негов адресант. Последните - до момента в който била депутат в 45-тия Парламент. Самият сигнал пък е импортиран на 7 май 2020 година.

От ФАКТИ разговаряхме по тематиката със Стела Николова , депутат от " Демократична България " в 45-тото и 46-тото Народно заседание и някогашен общински консултант във Варна.

“Варненският кмет към този момент се снабди с обвиняване от прокуратурата. То би могло да е за всевъзможни неща, позволени през неговото 12-годишно ръководство, само че в съответния случай става въпрос за замърсяването на Варненското езеро, което беше позволено през 2019 и 2020 година. Става въпрос за фекалната тръба, която би трябвало да минава от квартал “Аспарухово” на южния бряг на езерото, под цялото езеро и да стига до пречиствателна станция в село Тополи. Знаем, че спукването на тръбата се е случило през август, 2019 година, като по този начин и не се разбра по каква причина. От общината твърдяха, че корабна котва е спукала тръбата, в същото време Изпълнителна организация “Морска администрация” споделиха, че подобен случай не е регистриран при тях. За страдание обществеността разбра за изливащите се във Варненското езеро фекални води едвам през края на март - началото на април 2020 година. Скандалът беше всеизвестен, поради, че информацията за спукването на тръбата е била налична за Община Варна. Общината била осведомена от “ВиК - Варна”, на които, виждайки че помпата в село Тополи не работи и не изпомпва нищо, им излиза наяве, че фекалните води не се движат към пречиствателната станция. Община Варна уведомили Регионалната ревизия по околната среда и водите, която надлежно написала писмо до ВиК, че би трябвало да подхващат дейности. Обяснението от Община Варна е, че те не са подхванали дейности за корекция на тръбата, тъй като тя била към момента в гаранция и тръгнали да търсят компанията реализатор, положила тръбата, която да я поправи”, напомни Стела Николова.

“За мен това пояснение изрично е несъстоятелно, поради, че е налице екологична злополука, а в същото време Община Варна не е подхванала никакви ограничения тази злополука да бъде прекратена”, безапелационна бе тя и добави: “Кметът на Варна е упрекнат за това, че е позволил замърсяването във Варненското езеро. Той обаче позволи и обществеността да не бъде известена за замърсяването. Всички ние сме консумирали риба, къпали сме се във водите, тъй като никой не ни е споделил, че има замърсяване”.

Попитана какво би следвало да предприеме прокуратурата оттук насетне по проблема, някогашният депутат уточни следното: “По въпроса дали прокуратурата ще желае премахване от служба на господин Портних, аз считам, че би било морално господин Портних самичък да пожелае да бъде отхвърлен като си подаде оставката или най-малко да излезе в неплатен отпуск, до момента в който тече следствието. За мен е извънредно неразбираемо по какъв начин макар обвиняването на прокуратурата за толкоз съществено закононарушение, чието наказване е до 5 години затвор, можеш да оставаш на поста си”.

“В конференциите, които господин Портних даде, той даваше безусловно смешни пояснения. Казваше по какъв начин той нито е проектирал, нито закопал тръбата. Прокуратурата не го е обвинила, че не е закопал тръбата, или пък, че е проектирал тръбата по този метод. Прокуратурата го е обвинила за това, че е позволил замърсяване в границите на осем месеца. Реалното замърсяване пък е в интервал по-дълъг от осем месеца - може би към година. Обяснението на господин Портних, че тръбата е в гаранция и той не може да я пипа, е безусловно лишено от логичност и смисъл. Ако в личната къща на господин Портних се случи повреда, дали той ще чака застрахователя или изпълнителя на поръчката да в профил повредата, или ще я в профил самичък?”, попита тя.

След повдигането на обвиняването, последваха нападки от кмета на Варна Иван Портних персонално към Стела Николова. В свое изявление по отношение на придвижването на коли в Морската градина във Варна, той разяснява, че би му било забавно да чуе какво би споделила тя по тематиката, откакто, по думите му, регионален шеф бил станал човек, който има интерес от придвижването на коли там.

“Не мога да се намеся в кадровата политика на “Продължаваме промяната”, само че мога да кажа какво е направил господин Портних и какво не е направил, както и какво са и какво не са създали ГЕРБ през всичките тези години. Г-н Портних издаваше заповеди за прекъсване на придвижването на колите в Морската градина, които заповеди постоянно падаха в съда. Така и юристите в Община Варна не съумяха да прочетат претекстовете на съда и да видят къде е казусът в заповедите. Общинският съвет във Варна също би могъл да вземе решение за прекъсване на колите, вместо кмета, с цел да забележим по какъв начин биха реагирали тогава притежателите на парцели в Морската градина и дали биха обжалвали решение на Общинския съвет. Като регионален шеф, господин Областният шеф няма отношение към придвижването на колите в Морската градина и, съгласно мен, той не би могъл да направи нещо по въпроса”, разяснява адв. Николова.

“През всички тези години ГЕРБ продаваха имоти в Морската градина - продаваше ги техният регионален шеф, назначен от тях, и то на извънредно занижени цени. Към момента чакаме обвиняване за експертно лице, което е дало експертна оценка със занижена цена. Аз обаче се запитвам къде е бил някогашният регионален шеф господин Стоян Пасев, който е подписал тази продажба без въобще да забележи, че експертната оценка за цената на имота е прекомерно занижена. Да не приказваме, че на въпросния имот се намира и Общинското дружество " Управление на планове и озеленяване ", което се грижи за Морската градина и в имота се намира техниката, с която се прави тази грижа. Сега този имот би трябвало да бъде освободен, тъй като към този момент е частна благосъстоятелност. Къде ще отиде това общинско дружество - никой не знае”, сподели още тя.

“Г-н Портних доста бързо не помни, че е могъл да вземе други ограничения за придвижването на коли в Морската градина. Можел е да инициира предложение към Общинския съвет и Съветът да вземе решение да няма придвижване на коли в Морската градина. Освен това, имаше случай с блъснато и умряло дете на паркинг в Морската градина. Абсурдно е да има паркинг в парк, само че все пак тези паркинги не престават да никнат като гъби. Няма да напомням и случая с “кокошарника” на господин Марешки и основния проектант на господин Портних, който цяла година не може да издаде закономерен отвод за издаване на уверение за толерантност. Стигнахме и до Върховния административен съд, който отсъди в интерес на фамилия Марешки поради незаконосъобразно издадения отвод на основния проектант. Преди решението на Върховен административен съд, в решение от 4 страници Варненският административен съд разказа какво би трябвало да направи основният проектант, само че той продължи да не го прави”, означи още тя.

“В Морската градина не престават да никнат огради, не престават да се леят бетонни основи и колони - нещо, изрично неразрешено в парк. Още през 2020 година, когато още бях общински консултант, “Демократична България - Варна” внесе предложение към Общинския съвет да бъде стартирана процедура за изкупуване на парцелите в Морската градина, които се водят зелена повърхност, само че са частна благосъстоятелност. Абсолютно длъжни сме да изкупим тези имоти, в случай че не желаем хората да строят. Това предложение към момента не е прегледано от комисиите в Общинския съвет. Мнозинството от ГЕРБ не го позволява до разглеждане. Вместо Община Варна да стартира да изкупува частните имоти в Морската градина, тя продава държавните имоти на частни лица. Когато господин Портних желае да каже нещо за Морската градина, първо да огледа в личния си двор”, безапелационна бе Стела Николова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР