ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Докога България ще остане привързана към Русия?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Надали някой би могъл да планува по кое време и по какъв начин ще завърши опитът на Путин да завземе самостоятелна Украйна. Сигурно е обаче, че след тази война Европа ще бъде преобразена. Един от резултатите ще е този, поради който Кремъл атакува - пренареждане на архитектурата на сигурност в Европа, открита след Студената война, само че не по метода, по който го възнамерява Путин. Както се случва след всяка огромна война, светът и Европа ще си създадат заключения. Време е и България да направи някои свои заключения, имайки поради, че Русия е част от ДНК-то на българската държавност и реалност.

Русия не е това, което наподобява

Ние, българите, сме възпитани още от детската градина в обич към Русия, като за поколенията, минали през просветителната система на Народна република България, Русия е равнозначна на Съюз на съветските социалистически републики поради освобождението от Турция. За част от соцпоколението към момента важи наученото в учебно заведение, че Русия ни е освободила и повторно - от фашизма. За тях всичко, което е негативно за Русия, се приема като национално изменничество.

Затова очевидната експанзия против самостоятелна страна и новините за съветските зверства в Буча и другаде биват всеобщо отхвъряни или пренебрегнати, тъй като предизвикват " когнитивен дисонанс ", а огромна част от обществото отхвърля да одобри, че е лъгана цялостен живот. И не приема обстоятелството, че имперската политика на Русия/СССР/РФ се реализира на правилото " Освобождавай и владей! " - избира мита за положителните братушки, починали за българската независимост.

Руските връзки са на всички места

Същевременно в България има цели браншове, които са подвластни от съветската стопанска система и ще бъдат ударени от войната - като енергетиката и туризма. България зависи съвсем напълно от Русия за вноса на енергийни носители - газ, нефт, нуклеарно гориво. А в " положителните " години преди пандемията съветските туристи са били над половин милион. И въпреки процентът им да не е чак толкоз огромен, тяхното неявяване бива представяно като злополука.

Властта в България пък е централизирана по съветски модел. Данъците се събират централизирано и се разпределят от София, което опонира на концепцията на Европейски Съюз за Европа на районите. Местните управляващи и избиращите ги локални хора нямат думата при разпределението на богатствата и нямат данъчни принадлежности за привличане на вложения. Резултатът е забележим - София е град на европейскo равнище, тъй като има опцията да експлоатира ресурсите на цялата страна.

И армията остава подвластна от Русия

Българската войска с изключение на, че е построена напълно по съветски модел и към момента е въоръжена със остаряло руско оръжие, продължава да зависи софтуерно от Русия 18 години след присъединението към НАТО. Тази взаимозависимост е на неуместно равнище - изтребителите МиГ-29 на Военновъздушни сили, които имат съществена функционалност да пазят въздушното пространство на България, не просто се поддържат само от Русия. Руските военни фабрики имат данните за ресурса на всеки аероплан, който са ремонтирали, а тези поправки са неизбежни. Подобна е зависимостта от поправки и на друга значима техника - радари и Противовъздушна отбрана системи.

Бавещата се с десетилетия поръчка за съвременни радари към момента не е оповестена. А покупката на нови Противовъздушна отбрана системи даже не е планувана.

Тези проблеми не са от през днешния ден и през вчерашния ден, само че нека обществото и ръководещите си създадат заключения и България поеме по европейския си път, без да блокира от грешките на предишното, както до момента.

Автор: Георги А. Ангелов
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР