ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Може ли Путин да бъде свален от власт и как?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Недоверието и атмосферата на боязън пазят Путин. Засега. “В държавния уред и службите за сигурност обаче хвърлят виновността за това, което се случва, персонално към Путин”, споделя съветският специалист по тайните служби Андрей Солдатов. “Но това към момента не е същинска стъпка към събаряне на режима”, прецизира той. " Тайните служби интензивно пазят Путин. И нямат доверие между тях.” Това прави на практика невероятно основаването на придвижване, което може да бутне Путин. Още повече, че репресиите на президента не сътвориха атмосфера на боязън единствено в редиците на опозицията.

Блицкригът не се състоя

Солдатов е уверен, че съветският президент е очаквал блицкриг в Украйна. Планът, прочут единствено на стеснен кръг от доближени, явно е бил да се унищожи украинската инфраструктура, президентът Зеленски да бъде заставен да подаде оставка, а режимът да бъде заменен. Тъй като Путин в никакъв случай не е признавал прилежащата страна за самостоятелна, той е бил сигурен, че тя ще се срути като къща от карти в границите на часове след нашествието. Масала дава за образец неналичието на задоволително полеви кухни. Руските бойци гладуват и дезертират. Освен това, съгласно него, Путин е разчитал на поддръжка от елементи от украинското население.

Вмешателство в Молдова и офанзива против НАТО в Черно море са измежду рисковете

„ За страдание Владимир Путин постоянно е бил прочут с това, че преодолява всяка рецесия, като я ескалира в допълнение “, споделя Солдатов. Има задоволително благоприятни условия да го направи и в този момент. Путин може да „ поддържа “ режима в Приднестровието в границите на Република Молдова, да нападна военни кораби на НАТО в Черно море или да „ измисли легенда “ за рускоезичното население в балтийските страни. Солдатов въпреки всичко акцентира: „ Все още има доста, доста стадии, преди да се стигне до потреблението на нуклеарни оръжия “.

Какъв е изходът? Експертите не могат да дадат безапелационен отговор на този въпрос. Без значение какво съглашение подписа Путин с Украйна, глобите ще продължат за неопределен срок, споделя Солдатов. Репутацията на Русия е унищожена за дълъг интервал. Специалисти, изключително от IT бранша, ще напущат страната всеобщо и доста малко компании ще се завърнат бързо. Според Масала до идната седмица ще стане ясно дали войната върви към окопна. В такава патова обстановка войната постоянно става още по-брутална и жестока.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Каква ще е ориста на Мариупол и Киев?

Стратегическа цел може да бъде завладяването на Одеса и по този начин да се нанесе тежък удар на украинската външна търговия. Масала разказва сухопътния мост към Крим като стратегически триумф. Ако пристанищният град Мариупол не бъде високомерен, евентуално проектът е той да бъде подравнен със земята. Ако градът беше опустошен и популацията избяга, украинската войска към този момент няма да има причина да се намесва. Путин няма задоволително войски за блокада на Киев. И в столицата задачата е посредством гнет хората да бъдат накарани да бягат. Ако доста хора изоставен страната, това ще отслаби морала на украинците и - съгласно калкулациите - също и на приемащите страни. Масала не счита, че Путин желае да анексира цяла Украйна.

Ако Беларус се включи във войната

Масала разказва съветските загуби в Украйна като „ необикновено високи “. Изтекъл отчет на Министерството на защитата приказва за 10 000 починали съветски бойци. “Това към този момент е повече, в сравнение с Съветският съюз загуби в Афганистан”. Според военния специалист чувалите с трупове ще бъдат закарани в Беларус, с цел да не провокират ужас в Русия. Съединени американски щати дават на Украйна разследваща информация в действително време. “Предполагам, че се дават и съществени тактически препоръки от някои страни от НАТО.” Всичко това сви съветските вероятности за ранна победа. Какво би се случило, в случай че Беларус се включи във войната? „ Това сигурно няма да е решаващо за войната “, споделя Масала. Предположенията са, че Беларус може да се намеси в Западна Украйна и да се опита да затвори обсадния пръстен към Киев. Но клюки за това има още през цялото време на войната. “В Беларус наподобява няма консенсус по този въпрос.”

Американски посланик: Силовиците би трябвало да смъкват Путин

В коментар за “Ди Велт” американският посланик Алфред Моузес написа, че е извънредно време “да се уточни същинският провинен и да се призоват “силовиците” (руския властови елит) да смъкват Путин.” Според Моузес до момента в който Путин е на власт, Русия ще остане в Украйна, а военната опасност за Молдова, Грузия, Азербайджан и Армения ще е налице. Дипломатът написа още, че всички ние – и украинци, и руснаци, включително съветските олигарси и военни - плащаме цената за “империалистичните амбиции” на съветския президент.

По заповед на Путин командирът на службата за външно разузнаване на ФСБ беше задържан дружно с неговия заместител. След гибелта на трима висши генерали и хиляди съветски бойци, военното управление на Русия може да стартира да става неспокойно. А в случай че войната продължи още дълго и в страната идват от ден на ден трупове, антивоенните настроения ще се засилят. Вътрешен прелом евентуално е най-хубавият късмет фактически да се отървем от Путин, счита Моузес. Алтернативата е повече безсмислени войни, повече жертви, повече разрушени домове и градове. Накратко: още човешки нещастия, обобщава дипломатът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР