ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Днес Украйна е името на нашата обща застрашена свобода

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
За трезвомислещите хора оценката на протичащото се мъчно може да бъде по-ясна. Днес Украйна е името на нашата обща застрашена независимост.

Това разяснява във " Facebook " Огнян Минчев.

Ако през днешния ден не подкрепим Украйна против експанзията на Кремъл, идващите стъпки на възродения великодържавен империализъм ще бъдат Молдова, Прибалтика, България... Всичко това към този момент се е случвало - освен това неведнъж. Всяка империя се основава на упоритост за екпанзия - в своята рекламация за " универсум ".

Но за Руската империя експанзията, подчиняването на нови и нови територии и нации е съвсем единствен смисъл на съществуването ѝ.
Насилие, безчовечие и обир -
това е ориста на всеки народ, пред чийто предел се изправи завоевателната упоритост на Кремъл.
Русия има специфични условия към своята сигурност. Сигурна е единствено тази граница, която и от двете страни се пази от съветски войски. Русия има неограничени исторически права да владее другите. Тя има " право " на изход на " топли морета ".

Тя има " право " да реализира " Третия Рим ", прегазвайки всичко и всички по пътя към втория и първия Рим. Никой не е застрахован от попадане в листата на териториите и народите, принадлежащи към " естествената сфера на въздействие " на Москва. А ние знаем това по-добре от всеки различен - като се изключи поляци, литовци, естонци...

В България история не се учи. По-точно - учи се странна идеологизирана версия на историческа митология, която слага Русия - най-сериозното затруднение пред построяването на съвременна национална страна в България - като най-хубав другар и " брат " на българите. Вярно е, че ние дадохме на Москва книжовност и просвета. Вярно е, че като разследване от една руско-турска война българската страна бе възродена и стартира да върви по пътя на европейската модерност. Както е правилно също, че няма и няма да има по-голям съперник на българската самостоятелност от Русия.

В края на 19 век Стефан Стамболов парира съветската упоритост за подчинение на България и включването ѝ в съветската империя. Той се оправи толкоз добре, че получихме половин век пролонгация на съветския имперски напън... Докато не пристигна 1944-та. Когато Москва под ръководството на най-човеконенавистната идеология в човешката история - болшевизма (съперничещ единствено на нацизма) - прегази България и унищожи българската страна... Българската страна, която не можем да възстановим и до през днешния ден...

Затова в този момент, през третото десетилетие на 21 век продължаваме да приказваме за огромна корупция, за енергиен монопол, за продажни водачи и институции, редуциращи България до пария на Европа. Защото и през днешния ден - 30 години след рухването на руския комунизъм -
ние сме част от колонилната квази империя на Путин - Газпром - Лукоил...
За три десетилетия след 1989 година сме платили десетки милиарди колониален налог на метрополията Москва. Независимо, че можем да членуваме в НАТО и Европейски Съюз. Защото и парите от Европейски Съюз отново отиват в джобовете на същата олигархия., която е производна на Москва.

В България има възходящ брой хора, които са все по-озлобени на Европа и на Запада. Те са упоени от все по-интензивната великодържавна агитация - хибридна война, която Кремъл води от повече от десетилетие, плащайки за все по-голям дял от българския медиен пазар с дребна част от парите, които ограбва от нас през петрол, газ и систематична корупция. Нарастващ брой българи имат вяра на тази хибридна свръхманипулация, убеждаваща хората, че Европа и Западът " ограбват " България. Как? Сигурно като ѝ дават еврофондове и необятни пазари...

В днешна България живеят няколко генерации, социализирани след 1989 година, които не познават Русия, не знаят съветски език, нямат житейски опит, обвързван с " прелестите " на съветското ръководство на България посредством комунистическата клика през втората половина на 20 век. Тези генерации - водени като слепци от съветската пета колона с нейните ченгета, медийни рупори, продажни политици и прикупени олигарси - са в положение не просто да повярват в митологията на " евразийския парадайс ".

Те са в положение да пуснат назад съветския надзор върху България, тотално излъгани и заблудени за действителностите на живота на Изток и на Запад. Животът на никое място не е парадайс. Но има места, където е доста по-беден, неразполагаем и безперспективен, в сравнение с в останалия свят. И Евразия под ръководството на великодържавната империя е такова пространство - на беднотия, тирания и произвол.
България е към момента свободна страна заради обстоятелството,
че съумя да влезе в цивилизования свят с напъните на поколенията знаещи и помнещи комунизма и съветското ръководство. Ако не ценим тази независимост и не пазим свободата - своята и на другите народи към нас, чака ни ново иго, ново послушание, следващо смазване на еднаквост и вероятност. Ако не защитим Украйна през днешния ден, няма да можем да защитим себе си на следващия ден.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР