ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Те режат крайниците на хората, вадят очите им с лъжица

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В Донбас изчезват стотици хора. Някои за три дни, други за три месеца или три години. Сепаратистите ги отвличат, а след това ги изтезават в изби и затвори. Игор Коловски е бил дълго в плен. Разказва за мъчения и зверства.

Това се случва в края на януари 2016 година: Игор Кословски от Донецк, експерт по религиозни науки, излиза на улицата, с цел да изхвърли боклука, само че по този начин и не се завръща вкъщи. Въоръжени лица го отвличат и го държат близо две години в плен. Първоначално той е откаран в едно мазе без прозорци. С чувал на главата го завеждат на разпит. " Не виждах нищо. Първото изречение, което чух, беше: " Досега измъчвали ли са те? ", спомня си той. Кословски е подложен на пердах, токови удари, душене. " Бяха дълги и тежки часове. "

Врагове на " младата република "

Разказва, че след мъченията ръцете и краката му почнали да изтръпват. Освен това постоянно губел схващане. Пред него мъчителите се сравнявали с прословутите руски секрети служби от 1930-те. Обвинили го, че е подкрепял митингите от Майдана и че е привлякъл доста студенти към " проукраинска политическа позиция ". Бързо бил разгласен за зложелател на " младата Донецка национална република ".

За Игор Кословски не е елементарно да приказва за тези мрачни месеци. " Всички пленници бяха измъчвани. Над всички упражняваха принуждение, изнасилваха всички наред - и дами, и мъже ", спомня си той.

По това време фамилията му решило да избяга от Донецк. Всички се страхували да не им се случи същото. Останал единствено огромният му наследник, който е с увреждане. " Сепаратистите несъмнено имат проект: задачата им е да отстраняват и изхвърлят дейното малцинство и да сплашат пасивното болшинство ", споделя Игор Кословски.

Юристката Александра Матвичук знае доста добре защо приказва Кословски. Тя се е срещала и разговаряла със стотици хора, попаднали в плен на лоялните на Кремъл сепаратисти към Донецк и Луганск. Те държат отвлечените в изби, хранилища, гаражи, развъдници, в затвори или остарели фабрики.

Мъчения, зверства, убийства

Матвичук управлява Центъра за цивилен свободи в Киев, който документира противозаконни арести, насилствен труд, мъчения и убийства. Тя споделя за същински зверства: за пленници с отрязани ръце и крайници, за приковани с пирони крака към дървени кутии, за очи, извадени с лъжица. Най-често става дума за цивилни жители: " Няма рецепта за това по какъв начин да се държите, с цел да се предпазите: можете да се кланяте на портрет на Путин, само че в това време да пресечете улицата пред кола, в която седи представител на противозаконна въоръжена група. И в случай че нещо не му се хареса, отивате в мазето ", споделя тя.

Хората могат да изчезнат за три дни, три месеца или даже три години. Контактът с роднините или с юрист е неосъществим. Често Матвичук се оказва единственият човек, при който околните търсят помощ. Тя се е обърнала и към Организация на обединените нации с молба организацията да насочи зов към управляващите в Русия или към тези, които управляват сепаратистите.

Отвлечените евентуално са хиляди

" Нашият живот е някак халюцинационен ", споделя юристката. " Знам доста добре, че в случай че стартира нова съветска атака, аз и моите сътрудници ще бъдем първите жертви, тъй като ние сме дейното малцинство, което би трябвало да бъде физически унищожено или изгонено. Защото сме способни на мирна опозиция. "

Според Игор Кословски, сепаратистите към този момент са отвлекли няколко хиляди души. " Когато излязат на независимост, тези хора не получават никаква психическа помощ ", споделя 68-годишният мъж. И той не е получил такава. Кословски е освободен в края на 2017 година при замяна на заложници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР