ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Симеон Ставрев за ФАКТИ: Най-вероятно в момента ЦГМ въобще не санкционира за неплатено паркиране

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Грешка в софтуера на Центъра за градска подвижност, която предизвиква неотчитане на заплащания за годишен винетен стикер за паркиране в синя и зелена зона - за това алармира столичният общински консултант от “Демократична България” Симеон Ставрев с обява във Фейсбук.

“Получих сигнали от няколко индивида, които са платили годишен винетен стикер за паркиране в синя и зелена зона на Центърa за градска подвижност, само че са получили SMS/email, че той изтича, макар че още е годен. ЦГМ са им споделили, че неточност в софтуера на ЦГМ е генерирала стотици, допустимо е да са и хиляди SMS/email известия, към правилно заплатили стикерите си притежатели и работят по въпроса с неверните съобщения”, написа той в последния ден на януари.

За каква неточност става въпрос и какви са вероятните нейни последици - по тези тематики от ФАКТИ разговаряхме с общинския консултант Симеон Ставрев .

“Получих три разнообразни сигнала в един и същи ден, като хората ми демонстрираха скрийншотове на получени известия от ЦГМ. Обичайно, когато ЦГМ изпращат известие за годишен абонамент, те го вършат или по имейл, или със SMS. И тримата души бяха обезпокоени, тъй като могат, макар че са платили, да им сложат скоба на колата или даже да я вдигнат”, описа той.

“Фактически самата неточност в софтуера се показва в това, че хора, които са си платили за абонамент, който не е изминал, са известени, че би трябвало да платят, тъй като абонаментът им изтича или е изминал, което не е правилно. Основният проблем е, че щом в системата на ЦГМ има такова известие за валидността, то най-вероятно хората, които ревизират по улиците, получават същата информация. Предполага се, че базата данни е една и съща. Неслучайно означих Центъра за градска подвижност във Фейсбук, с цел да отговорят незабавно, вместо да изпратя писмо, на което да отговорят след два месеца, когато към този момент са отстранили казуса. Не реагираха по никакъв начин”, уточни Ставрев.

“Моето съмнение е, че се случва същото, което се случи при монтирането на новите знаци на новата синя зона - т.е. не се глоби. Преди към два месеца, когато синята зона се разшири, трябваше да се сменят обозначителните знаци. Имаше интервал, в който в действителност знаците се сменяха, нямаше знаци, а устната заповед на управлението на ЦГМ е била никой да не бъде глобен. Предполагам, че е допустимо сега да се случва същото - щом системата не работи, да не глобяват никого поради заплахата да го създадат непозволено. Това, несъмнено, води до загуби”, разяснява общинският консултант.

Според Ставрев в обстановка с неточност на системата, единственият метод човек да потвърди, че е платил дължимото на ЦГМ, е като пази платежния си документ - както касовата записка, по този начин и всякаква документи, изпратена по имейл. “Ако пазят документ, хората имат доказателство, че са платили. Според мен обаче най-вероятно чиновниците на ЦГМ сега изобщо не глобяват. Хората, които ми алармираха, не споделиха, че имат скоба или са ги вдигнали. Това ме подухва на мисълта, че не глобяват, тъй като знаят за грешката”, счита той.

“Няколко са странните неща в тази история - по какъв начин може такова нещо да се допусне. Важно е да знаем и кой е правил софтуера, кой го е позволил, грешката софтуерна ли е или е неточност от погрешно въвеждане на данни при мигриране на данни. Можем единствено да гадаем”, добави той.

Междувременно в уеб страницата и в страницата на Центъра за градска подвижност във Фейсбук съобщение към жителите за съществуването на грешката липсва. Молба да носят със себе си документ за заплащанията - също.

“Очевидно ЦГМ е конструкция, която не работи съответно. След като има изпратени стотици, а несъмнено и хиляди известия, има някакъв проблем, който не е напълно ясно какъв е, по кое време ще бъде отхвърлен, кой е отговорен за него, както и какви са загубите. В същото време ЦГМ мълчи”, разяснява общинският консултант.

“ЦГМ непрекъснато изяснява, че има проблеми с приходите, а в последна сметка приходите от паркиране и от градски превоз отиват точно в касите на сдружението. В същото време с такива неточности си разрешават да губят пари - приказваме за няколко дни, даже цяла седмица, в които е допустимо никой да не е бил глобен за погрешно паркиране. Ако предположим, че няколко дни или седмици чиновниците няма да глобяват никого, би трябвало да сметнем и какви ще са загубите за ЦГМ.

От друга страна, кметът на София Йорданка Фандъкова желае близо 230 милиона лв. помощ от страната за градския превоз на София. Това искане не може да бъде целесъобразно, в случай, че главното сдружение, в което се разпределят финансовите потоци от градския превоз и от паркирането - ЦГМ, не може да излезе обществено и да разгласи какъв е казусът, за какво тези известия се изпращат и какъв брой пари ще изгуби от грешката”, уточни Ставрев и изрази мнение, че най-вероятно системата, отчитаща паркирането и в която евентуално се корени казусът, е правена по социална поръчка.

Общинският консултант описа и за следната добра процедура от Варна - заплащане за паркиране в зона не посредством SMS, което най-обичайното заплащане в София, а посредством цифров портфейл в приложение. “За София също има сходен портал, през който може да се заплаща с цифров портфейл. Масово обаче това не се знае от жителите, т.е. ЦГМ не е направил задоволително, че да разпространява този метод. Така вместо някакъв доход да отива към мобилните оператори, той ще влиза непосредствено в ЦГМ”, изясни той.

“Управлението на ЦГМ е много необичайно и неясно”, заключи той и уточни, че е редно да се мисли в посока по какъв начин общинските сдружения да бъдат усъвършенствани.

“В София има три транспортни оператора, над които е ЦГМ. Трите оператора за метрото, електротранспорта и автотранспорта, настрана ЦГМ. ЦГМ издава билети и карти за наземния градски превоз, като ги продава и в електротранспорта, и в автотранспорта. Метрото настрана продава билети единствено за метрото. Отделно ЦГМ се занимава с паркирането. В момента парите от паркирането, които трябваше да са за публични паркинги и ремонт на тротоари, в действителност се трансформират в помощ за градския превоз и не се употребяват за строене на паркинги и тротоари”, изясни Ставрев и добави:

“Моето мнение е, че нямаме потребност от три транспортни оператора и от ЦГМ. Има логичност трите транспортни оператора да се обединят с ЦГМ, с цел да се понижи бюрокрацията и разноските за администрация. Отделно е паркирането - не съм уверен, че има потребност то да се ръководи от ЦГМ, тъй като той тотално не се оправя с това. Или би трябвало да изнесем “Паркинги и гаражи” като настрана сдружение, или в случай че остане в границите на ЦГМ, мениджмънтът да работи за това да се влага в строене на паркинги”.

“Идва и огромният въпрос за тарифната политика и по какъв начин тя има потребност от опростяване. Има прекомерно доста разнообразни типове карти и билети. Нашата цел е да вкараме повече хора в градския превоз и да ги свалим от колите. Това ще стане по два метода - в случай че може да стигнеш по-бързо от точка А до точка Б с градски превоз, в сравнение с с кола, и в случай че създадем транспортните документи по-атрактивни”, уточни още той.

Ставрев обърна внимание също на обстоятелството, че сега, макар новата билет система за 97 милиона без Данък добавена стойност, продължаваме да не можем да си купим билет за метрото в наземните линии и пунктове за продажба и противоположното - билет за наземните линии в линиите на метрото. Общинският консултант означи и по какъв начин сега продажбата на транспортни документи от различни източници като банки и мобилни оператори също не е развита добре.

“От една страна, най-вероятно сега се губят пари от несанкциониране за погрешно паркиране, въпреки това, губят се пари от неналичието на различни канали за продажба на транспортни документи, от трета страна, губят от това, че в метрото не се продават карти за наземен превоз. В същото време Фандъкова споделя какъв брой неприятно е ситуацията, по какъв начин са нужни спомагателни 230 милиона лв.. Пак в това време в Столичния общински съвет от време на време се появяват отчети от общински съветници от ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация, които оферират заеми от 4-6-10 милиона на автотранспорта или електротранспорта, с цел да покрият разноски, като се допуска, че ще върнат тези заеми в миналото. В тези отчети има таблици за разноски, само че не и фактури. На моя въпрос по какъв начин да поддържа подобен отчет, откакто изпълнителният шеф - да вземем за пример на “Автотранспорт”, дава този доклад, само че данните не са подплатени с контракт или фактура. Тоест по какъв начин можем да дадем тези заеми, откакто не знаем дали тези сдружения се ръководят съответно. Тази безнаказаност продължава да се толерира от общинските съветници на ГЕРБ, а въпреки това, кметицата продължава да желае пари. В цялото това нещо няма икономическа логичност, логиката може би е друга”, приключи той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР