ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Осман Октай пред ФАКТИ: Днес приключи политико-олигархичният модел Луканов

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.

“С откриването на сесията на 47-мото Народно заседание приключва мъката на страната. Младежите желаеха смяната от площадите на България преди една година, желаеха я и българските гласоподаватели през три следващи избора и два провалени Народното събрание. С тази младежка сила на смяната през днешния ден стартира нова епоха в развиването на България - от децата на България, децата на родителите, които през 90-та година чакаха смяна и излизаха милиони по площадите на България. Това е ново начало. Както сподели президентът Радев, завърши интервалът на така наречен Преход.

Аз постоянно съм употребявал точната дума за този Преход и по тази причина ще кажа, че през днешния ден завърши политико-олигархичният модел “Луканов”, заложен още от Кръглата маса. След 31 години агонизираща и завладяна от този модел страна, той приключи”.

Това сподели политическият анализатор Осман Октай в изявление за ФАКТИ .

“Президентът Радев през днешния ден сподели, че в понеделник ще направи консултациите за връчване на мандат. Дали консултациите и самото връчване на мандата ще бъдат в един и същи ден, не е съобщил. Най-нормалното нещо е идната седмица да се връчи мандат.



По-важното е това, което сподели Кирил Петков - че другата седмица ще има подписано съдружно съглашение. От държанието през днешния ден на парламентарните групи на смяната е видно, че те ще поддържат смяната и Кирил Петков като предстоящ министър-председател. Очаква се след консултациите в понеделник президентът през седмицата да връчи мандат на “Продължаваме промяната”. В рамките на седем дни след връчването на този мандат, България ще има правителство”, разяснява той.

“Възможно е някои министри от служебното държавно управление да бъдат препоръчани за министри в постоянния кабинет от Кирил Петков като предстоящ министър-председател. Разбира се, това е преценка на министър-председателя “, добави той.

“От днешния спор в Народното събрание и държанието на “Демократична България”, “Има подобен народ” и Българска социалистическа партия е видно, че те са разбрали урока, който им дадоха гласоподавателите. Избирателите чакаха смяната от тях в предходните два Народното събрание, само че те се провалиха. Съответно бяха осъдени. От тяхното държание през днешния ден е видно, че ще се преценяват безусловно със структурата за държавно управление и министрите, които се предложат от “Продължаваме промяната”, без оглед на квоти и партийно наличие. Те ще одобряват екипа, който бъде препоръчан от бъдещия министър-председател Кирил Петков. След днешните изявления и държание съм уверен в това. Няма да виждаме хора, които са се компрометирали през годините в разнообразни политически обединения, взели участие в проваления Преход на България”, безапелационен беше Осман Октай.

На въпрос дали бъдещата коалиция ще бъде разтърсена, когато пристигна времето за избор на нови ръководители в две от обединенията в нея - Българска социалистическа партия и “Демократична България”, той отговори: “Аз не чакам да има разтърсвания в обединението, по-скоро разтърсвания ще има в самите партии. Тяхното оцеляване в бъдеще ще зависи от това по какъв начин ще подредят личния си партиен дом - дали ще са разбрали упованието за смяна, идващо от децата на поколението от 90-те години, което очакваше още тогава да стартира демокрацията в България. Оставам с усещането, че управлението на “Демократична България” се провали, тъй като не разбра упованието младото потомство да поеме и тяхната групировка. Днес виждаме, че отново не са си разбрали урока и не престават да оферират старите лица било то за заместник-председател на Народното събрание, било то за ръководител на парламентарна група. Очаквах от “Демократична България” да предложат млади, образовани хора от новото потомство, които показват младежка сила, а не посърнали лица. Това приказва, че те са дотам засегнати след изборите, че не могат да мислят в интерес на същинската смяна, разбирайки полъха за младежка сила за подреждането на съвременна България”.

Осман Октай разяснява и обединенията, които ще бъдат съпротива в 47-мото Народно събрание. “ГЕРБ през днешния ден играят ролята на умряла лисица - това е държанието им от трибуната. Обясняват по какъв начин са загрижени за България и по какъв начин ще оказват помощ, в случай че има смислени решения. Това не дава отговор на истината, тъй като всеки ден виждаме експанзията на техния водач Бойко Борисов в опитите си да дискредитира смяната. ГЕРБ ще опитат да се съпротивляват с всички сили и средства посредством своите представители на основни позиции в окупираната страна. Ако ГЕРБ бяха разбрали смяната и този лъх на настояването от жителите на България младежите да поемат ръководството и подреждането на съвременна, европейска България, още след загубата на изборите в София Бойко Борисов и управлението на ГЕРБ щяха да отдръпват своя кмет на София и да идат и на предварителни кметски избори. Ако фактически са разбрали смисъла на смяната и новата обстановка в България, няма по какъв начин техен кмет - без доверието на софиянци, да продължава да ръководи. Когато един кмет не разполага с доверието на жителите на София, няма да ръководи. Такава е логиката и практиката на политиката”, уточни той.

“ДПС не престават да са войнствени, нападателни. Продължават с опитите си да развяват етническата карта, не престават и с нападенията си към президента. Впрочем парламентарните групи на ГЕРБ и Движение за права и свободи не почетоха президента да го посрещнат изправени. Всичко това е показателно, че - след преизбирането на президента Радев, след старта на този парламент, след избора на нов ръководител на Народното събрание, след избора на ново държавно управление, те изобщо не са разбрали, че са губещата страна на модела “КОЙ” и задкулисието. Всичко това ги слага в извънредно сложна бъдеща изолираност, без значение, че през днешния ден Движение за права и свободи поддържа избора на ръководител на Народното събрание. Изключително огромна провокация от страна на Движение за права и свободи беше, че сложиха индивида, символизиращ модела “КОЙ”, до ръководителя на партията. Движение за права и свободи не осъзнава, че изолира своите райони, своите общини и своите гласоподаватели с тази експанзия, в опитите си дружно с ГЕРБ да отбрани мафията, която завладя страната до най-малките селища”, сподели още той.

“За мен държанието на Костадин Костадинов и “Възраждане” не е изненадващо. През целия парламент те ще имат една и съща позиция. Виждали сме сходна позиция и от “Атака”, и от така наречен “патриотични” обединения през годините и по какъв начин след това се присламчват към ръководството, което им предложи и те да вземат участие в разграбването на страната. Нищо друго. Единствената роля на “Възраждане” е тези, които биха подкрепили такава нападателна позиция в българското общество, по-скоро да имат посланичество в Народното събрание, в сравнение с да провокират конфликти на улицата”, приключи Осман Октай.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР