ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Без прочистване на руските новини, проекти и агенти - нищо няма да се промени

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Предизборен коментар на икономиста Евгений Кънев:

Добре е, че най-сетне тази тягостна акция свърши. Още по-добре е, в случай че множеството българи са си дали най-сетне сметка за разликата сред политици и “политици”. А най-добре е, в случай че в неделя дадат своя избор за държавници.

Изборът не е сложен: не става общественик от политик, който нищо не е постигнал в живота си преди политиката; не е получавал в никакъв случай за нищо обществено признание; не е направил нищо запаметяващо се за другите, а не за себе си.

А дилемите пред страната са грандиозни. За да стане европейска тя е необходим общоприет ремонт на опорните колони на властта, които крепят и възпроизвеждат една клика, която изсмуква виталните сили на нацията.

Първата колона са ПАРИТЕ - бюджетните наши и европейски пари. Около тяхното асимилиране е конструирана цялата досегашна власт. “Хемус” е най-крещящият образец, само че е единствено една от многото форми на обир. Нужно ни е незабавно електронно държавно управление, което да направи схемите невъзможни. Без него нищо няма да се промени.

Втората колона са КАДРИТЕ - те вземат решение всичко. Нужна е яка метла на затлачените с хора на мафията коридори на властта: администрация, регулатори, служби. И транспарантни състезания за най-достойните хора с подготвеност и интегритет. Без тях нищо няма да се промени.

Третата колона е ПРАВОСЪДИЕТО. Без имунна система на страната, която да бори клептоманията - нищо няма да се промени. Затова решението на въпроса с прокуратурата е наложително.

Четвъртата колона са МЕДИИТЕ. Нужна е транспарантна благосъстоятелност и финансиране. И ясни правила, на които да се базира публицистичната им политика, тъй че да няма ТВ излъчвания онлайн на едни и същи партийни пресконференции; или 2/3 от времето в дните преди изборите да се отразяват скалъпени от същата партия “новини”; или нейните претенденти да живеят в ТВ студията и така нататък И най-много недопускане на подправени вести, водещи и посетители по фундаментални тематики като епидемията - чиято голяма цена заплаща цялата нация през днешния ден. Без такава медийна среда - нищо няма да се промени.

Петата колона е от дълго време ясна - още от 1878 година Плащаме освен с парите си - чисто по 5 милиарда публично, а другояче през съветските планове и проруските държавни решения - извънредно висока цена за нашата взаимозависимост - макар формалното ни участие в Запада. Без пречистване на съветските вести, планове и сътрудници - нищо няма да се промени.

И най-важното: просвещение на нашия народ.

Само с медийни фойерверки и тук там журналистически разкрития не става. Точно както и нашето Освобождение не се приготви от четите на Филип Тотю и Панайот Хитов. А с просветителска, апостолска работа измежду народа. Той има потребност от думи елементарни и къси, цялостни с очакване и очаквания сладки.

Само по този начин и България ще влезе в 21 век и ще заеме своето почтено място - както искаше Апостолът - измежду европейските нации.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР