ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Емил Соколов за ФАКТИ: Никоя партия не пожела да се сблъска челно с неграмотността относно Covid-19 в обществото ни

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Никоя партия не пожела да се сблъска челно с неграмотността в обществото ни. Вместо това партиите се пробват да не ядосат средностатистическия гласоподавател ".

Това сподели в изявление за ФАКТИ политическият анализатор Емил Соколов.

" Партиите оставиха битката с пандемията на самостоятелни претенденти, които нормално са лекари. Вместо да застанат зад тях и да им придадат публичност, множеството партии разчитат на обособени персони в листите им да упорстват за имунизация и ограничения. По този метод се надяват, че негативите ще понесе само съответният претендент, а не цялата партия ", счита още той.

" Надявам се Демократична България и " Продължаваме промяната " да сменят тактиката. Двете политически обединения се борят за това да са носители на смяната, законността и спазването на разпоредбите. Тези неща няма по какъв начин да се случат, в случай че партиите не изясняват на гласоподавателите си какво съставляват тези понятия. Най-простият образец за съблюдаване на разпоредбите е да носиш маска на закрито, с цел да пазиш близките ", разяснява още Соколов.

Разговаряхме с Емил Соколов по отношение на въздействието, което политическите субекти оказаха върху пораждането на положителна воля за имунизация и съблюдаване на противоепидемичните ограничения със своето говорене за тези процеси, както и за неналичието на по-категорични партийни позиции “за” налагане на всички нужни ограничения в подтекста на високите равнища на заболеваемост и смъртност от Covid-19 у нас.

Целия диалог четете в идващите редове:

- Г-н Соколов, съгласно Вас следим ли липса на безапелационни позиции “за” имунизация и “за” противоепидемични ограничения измежду водачите на политически обединения у нас?

- Пандемията, ограниченията, имунизацията и здравето на българите са се трансформирали в тематика табу за огромна част от политическите партии у нас. Всяка една партия гледа или да заобикаля тези тематики, или ги политизира по-възможно най-опасния метод. Ако всички партии мълчаха, евентуално нямаше да е толкоз зле, само че някои партии си разрешиха да проведат незаконна дезинформация. Например партия " Възраждане " отхвърлят пандемията и постоянно провеждат митинги против ограниченията. Липсата на безапелационна позиция в останалите партии разрешава на маргинални партии като " Възраждане ", " Атака " и други сходни да паразитират върху страховете и уплахите на хората. Ако имахме работеща прокуратура, тези хора щяха да с подведени под правосъдна отговорност.

- На какво се дължи тази липса при другите партии?

- Проблемът е, че у нас функционалната просветеност е извънредно ниска. Обществото ни всеобщо не схваща науката и даже я отхвърля. Вместо в медицината, ние имаме вяра във всевъзможни конспирации, които нямат общо с действителността. Никоя партия не пожела да се сблъска челно с неграмотността в обществото ни. Вместо това партиите се пробват да не ядосат средностатистическия гласоподавател. Не му приказват за опазване на здравето, за вируси и за ваксини, а се пробват да го убедят, че е добре да си мие ръцете. Това е доста под санитарния най-малко, който е необходим за справяне с пандемията. Позволихме на суеверието ни да ни сковава по време на тежка здравна рецесия.

Ако беше извършена осведомителна акция по отношение на заплахите от вируса и изгодите от имунизацията, можеше и да е друго. От " Демократична България ", апропо, единствени упорстват за това. Това обаче не се случи. Сега сме в обстановка, в която Министерство на здравеопазването безусловно се държи за ръце и се надява на знамение. Вместо лекари, имаме шамани, тъй като ние си го избрахме. Летните месеци бяха пропилени, с цел да не се пречи на бизнеса и заниманието на хората. Цената за това безгрижие са цялостните лечебни заведения сега.

- Говори се доста по какъв начин зелените документи ще се отразят на вота на 14 ноември, само че по какъв начин мислите ще се отрази на въпросния избор фактът, че безапелационни про-ваксини и про-мерки позиции липсваха от претендентите за вота?

- Някои претенденти не мълчат. не е спирал да изяснява изгодите от имунизацията. Проблемът по-скоро е различен. Партиите оставиха битката с пандемията на самостоятелни претенденти, които нормално са лекари. Вместо да застанат зад тях и да им придадат публичност, множеството партии разчитат на обособени персони в листите им да упорстват за имунизация и ограничения. По този метод се надяват, че негативите ще понесе само съответният претендент, а не цялата партия.

Надявам се Демократична България и " Продължаваме промяната " да сменят тактиката. Двете партии се борят за това да са носители на смяната, законността и спазването на разпоредбите. Тези неща няма по какъв начин да се случат, в случай че партиите не изясняват на гласоподавателите си какво съставляват тези понятия. Най-простият образец за съблюдаване на разпоредбите е да носиш маска на закрито, с цел да пазиш близките. Ако оставиш простака да прави каквото си желае, той единствено ще става по-нагъл.

Мисля, че множеството партии подцениха какъв брой твърдоглав може да е българският народ. В последните дни виждаме тълпи да нахлуват в молове в опит " да освободят " мола. Тази форма на митинг против зелените документи демонстрира, че нещата няма да се възстановяват от единствено себе си. Не може да се чака повече на хората да им пристигна акълът. Някой би трябвало да покаже какъв е верният път за излизане от пандемията. С завладяване на молове няма да стане.

- Така ли стоят нещата и при претендентите за президент - липсват ли позиции про-ваксинация и про-мерки?

- Да, претендентите за президент също отбягват тематиката. Румен Радев беше този, който можеше да се пробва да противодейства на антиваксърските настроения в обществото ни, само че той също избра популизма пред здравия разсъдък. Лозан Панов прави плахи опити да приказва за имунизация, само че липсва решителност. Страхът, че това може да изгуби гласове, надвива.

- Можеха ли политическите субекти да улеснят процеса на имунизация и съблюдаване на ограничения, в случай че бяха по-категорични в позициите си?

- Няма по какъв начин да знаем, защото те до последно не правеха нищо. Борисов се имунизира и излъчи това във Facebook, само че той е толкоз злепоставен, че това по-скоро имаше противоположен резултат. Мнозинството партии просто подминаха тази тематика.

- Защо претендентите за вота ни не съумяват да наложат в говоренето си нуждата от съблюдаване на противоепидемичните ограничения - боязън от загуба на електорат ли е повода?

- Да, главно е това. Другата причина е, че доста претенденти се затрудняват и не схващат какво се случва. Виждаме по какъв начин тълкуването на обикновена статистика се оказва предизвикателство за доста претенденти и специалисти. Казано по-просто, доста претенденти нямат нужните познания и умения, с цел да реагират съответно в тази обстановка. Това е доста сериозен проблем.

Виждаме, че Мангъров, Чорбанов и други сходни псевдоспециалисти освен че не организират свои изследвания, само че не могат да разчетат изследванията на сътрудниците си от Европа и света. Неведнъж сме чували от тях по какъв начин резултатът на имунизациите не е потвърден, а в действителност обстоятелствата демонстрират тъкмо противоположното. Ваксините избавят животи. Липсата на положително обучение от дълго време е достигнала до най-високите равнища на страната, само че в този момент това се оказва смъртоносно.

- Според Вас, в случай че въпреки всичко в двете седмици до изборите се появи политически индивид, който да влезе в мощна про-мерки акция, какви ще са реакциите по отношение на него, какъв ще е неговият резултат?

- Късно е за такава акция. Това трябваше да е акцент на изборите през април и юли. Каквито ограничения и да се вземат в този момент, към този момент сме в пика на вълната. Единственото, което може да понижи заболеваемостта, е локдаун, само че никой няма да предложи това преди изборите. Никой няма да поеме сходен риск в този момент.

- В подобен случай - политическите обединения в 47-мото Народно заседание ще имат ли виновност, в случай че забележим още по-катастрофално развиване на пандемията у нас или тази виновност пада напълно върху президента Радев и неговото служебно държавно управление?

- За развиването на тази вълна отговорността е напълно на Румен Радев и неговото служебно държавно управление. Опитите им да угодят на обществото доведоха до ужасяващи равнища на заболеваемост и смъртност. Радев сподели, че го интересува само да остане на власт. Служебният кабинет не смее да мръдне и на сантиметър, с цел да не навреди на акцията на президента. Надявам се партиите в новия парламент да потърсят отговорност на Радев, защото небрежността и нехайството му са незаконни.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР