ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Осман Октай за ФАКТИ: Ако Доган не се съгласи, нека ДПС издигнат Пеевски за президент

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
“Движението за права и свободи в поредност от избори загуби доста от своите гласоподаватели - около свадите към Пеевски, към сараите на Доган, към метода, по който цялата мафия се крие зад модела “Доган” и злоупотребява с етническия мир. Ако посегнете на мафията към Доган, значи ще се унищожи етническият мир и Доган, като поръчител за етническия мир, ще се унищожи салдото в съжителството на българи и турци в България - това е теза на мафията и Българската комунистическа партия. Именно те сътвориха модела “Доган”, с цел да не им бъдат потърсени отговорности за техните закононарушения и с цел да осъществят този мафиотски модел на ръководство на страната посредством Доган.

Движение за права и свободи компенсираше загубата на свои гласоподаватели с следени гласове в ромските купени райони. След контрола от страна на служебното държавно управление и служебния вътрешен министър Бойко Рашков с представители на регионалните шефове и полицейските служби по места, Движение за права и свободи изгубиха доста от този надзор и платен избор. Сега вършат финален опит - издигат за първи път собствен претендент за президент, с цел да опитат да активизират колкото се може повече избор на първи тур, с цел да могат посредством етническо гласоподаване да съберат гласове както за парламент, по този начин и за претендента им за президент. Опитват се да компенсират и да имат положително посланичество. Това е задачата им”.

Така политическият анализатор Осман Октай разяснява пред ФАКТИ новината, че Движението за права и свободи ще издигне собствен претендент за президент на идния президентски избор на 14 ноември. Припомняме, че Движение за права и свободи ще издигне личен претендент за първи път.

“Движението за права и свободи, след ерата на доктор Желев, имаше опити да въздейства върху директния избор на всеки идващ президент на президентските избори. Спомням си 1996 година, когато Движение за права и свободи бяхме в ОДС. Когато стартира номинацията на ОДС за кандидат-президент, Доган и някои персони в ОДС застанаха зад доктор Желев като претендент за втори мандат, а Съюз на демократичните сили издигнаха кандидатурата на Петър Стоянов. Това наложи едни предварителни избори на 1 юни 1996 година, които целяха ОДС да се разцепи.

Още от този момент се правеха опити за разединение вътре в ОДС, с цел да не бъдем единни, с цел да представим претендент за президент с различие и да се изгубят президентските избори. След избора на Петър Стоянов за президент в края на 1996 година, откакто не можаха да разцепят Обединените демократични сили, както за президентските, по този начин и за локалните избори, Доган и компания напуснаха ОДС. Това сподели, че тъкмо това са целели - неуспеха на кандидатурата на ОДС на локалните избори.

Впоследствие огромният спор в Движението за права и свободи стана при кандидатурата на Петър Стоянов за втори мандат, когато претендент за президент беше и Георги Първанов. На 16 октомври 2001 година Доган и компания застанаха напълно зад кандидатурата на Ренета Инджова, с цел да могат да реализират балотаж на изборите и по-късно да застанат зад Георги Първанов. Тогава беше първият конфликт на групировките, които бяха овладели страната посредством формулата на Симеон, Национална движение „Симеон Втори", Движение за права и свободи и Президентството. Тогава те детронираха президента Петър Стоянов. Напоследък се приказва от разнообразни анализатори какъв брой е бил сигурен Петър Стоянов, че ще завоюва втори мандат, а това не се е случило”, напомни Октай.

Осман Октай изясни за какво напомня тези събития от предишното: “Напомням ролята на модела “Доган” при избори на президенти - от 1996 и 2001 година. Впоследствие на идващите президентски избори (б.р. 2006 г.) Движението за права и свободи застана компактно зад Георги Първанов, за което Доган беше награден с медал “Стара планина”. На идващите избори пък Движение за права и свободи застанаха зад Пламен Орешарски (б.р. 2016 г.). Опитаха се да имат своя роля на балотажа и вероятно да реализират някакви сделки. В последна сметка застанаха зад Румен Радев, когато видяха, че той е по-вероятният печеливш претендент за президент при съревнование с неприятния вид Цецка Цачева”.

Осман Октай разяснява и хипотезата декларираното от Движение за права и свободи желание за издигане на кандидатура да е тип провокация към президента Румен Радев. Припомняме, че в свое изявление Йордан Цонев уточни, че Движение за права и свободи ще даде своя непретенциозен принос Радев да не е президент. “Казвам го като един от създателите на Движението за права и свободи и от името на създателите на Движение за права и свободи - хора като Йордан Цонев, хора като Камен Костадинов, хора като Делян Пеевски, колкото повече показват отношение и угриженост за мюсюлманското население и приказват от тяхното име в общественото пространство, толкоз повече Движение за права и свободи губи позиции в страната. Йордан Цонев не може и няма по какъв начин да бъде представител на мюсюлманите, нито пък на Движение за права и свободи. Йорданцоневци могат да бъдат представители единствено на мафията в България. Това е ясно на всички жители на България. Когато Йордан Цонев споделя, че Движението за права и свободи ще направи всичко допустимо да провали Румен Радев за втори мандат, значи приказва от името на мафията. Мафията споделя: “Няма да позволим Румен Радев да получи втори мандат”, с цел да може мафията да продължава да ръководи в страната, както до момента - съгласно останалите партии в статуквото, отпред с бухалката си Гешев, който ги пази от всички вероятни следствия. Когато йорданцоневци и други доближени на Доган хора от управлението на Движение за права и свободи приказват, би трябвало да разбираме, че мафията не желае Румен Радев да завоюва втори мандат. Мафията желае да провали протестната сила, подкрепена от Румен Радев, и борбата за отвоюване на страната от окопалата се в последните 20 години мафия. Така би трябвало да разбираме посланията на хора като йорданцоневци”, счита Октай.

Относно съответната кандидат-президентска двойка, която би трябвало да бъде издигната от Движение за права и свободи, той сподели: “Аз предлагам да повдигнат кандидатурата на Ахмед Доган. Той е най-знаковата фигура на този модел. Още повече, на всички избори, Движение за права и свободи даже да избира селски кмет, постоянно поставя плаката на Доган все едно той е претендент за кмет на село, на община, за общински консултант, за депутат. Ако Доган не се съгласи да бъде повдигнат за президент, тогава да посочат кандидатурата на Делян Пеевски. Нека да си напомним, че когато имаше номинации за парламентарни избори, съвсем всички над 20 регионални управления на Движение за права и свободи предложиха за лидер на листите Делян Пеевски. Това демонстрира, че техните гласоподаватели доста го обичат, доста го тачат”.

“Не го споделям с подигравка - в случай че Доган не се съгласи, дано Движение за права и свободи повдигнат кандидатурата на Делян Пеевски и да играят в интерес на мафията”, счита той.

В края на диалога той разяснява опциите за претендент на Движение за права и свободи, отвън Доган и Пеевски. “Възможна е кандидатурата на Филиз Хюсменова. След като тя беше използвана и изолирана, когато изгря като мощен престиж освен в българското политическо пространство, само че и в европейското, видяхме, че тя не беше номинирана даже за депутат в българския парламент. Когато знаят, че нямат никакъв късмет за тези президентски избори, в случай че желаят да активизират задоволително доста гласоподаватели в интерес на парламентарната си листа, това е добър ход. Ето суфлирам им възможност”, уточни Октай.

“Другият вид е кметът на Кърджали Хасан Азис. Ако фактически желаят да създадат мощна акция със знакови персони, могат да употребят такива знакови персони. Третият вид е самият Карадайъ да се номинира за кандидат-президент”, приключи Осман Октай.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР