ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Die Zeit: Меркел и Путин - отношения на привличане и отблъскване

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Тя планува неговите трикове, той знае нейните недостатъци: канцлерът на Федерална Република Германия Ангела Меркел през днешния ден е на прощално посещаване при президента на Руската федерация Владимир Путин. Националният всекидневник Die Zeit разгласява публикация с догатки какво може да се чака от срещата сред двамата водачи.

Ангела Меркел и Владимир Путин – срещите посред им от дълго време може да се дефинират като класика в международната дипломация. Канцлерът на Федерална Република Германия избра за визитата си в Москва отбелязването на две годишнини, които сами по себе си изясняват тъй като руско-германските връзки са толкоз постави. Преди 30 години руските функционери направиха прелом за връщане към диктатурата; преди година опозиционният политик Алексей Навални беше токсичен.

Поражението на пучистите през 1991 година проправи пътя за разцвета на германско-руските връзки през 90-те години на предишния век. Атаката с „ Новичок “ от съветските секрети служби и приемането на Навални в Германия токсини връзките сред Берлин и Москва. Близостта от последното десетилетие на предишния век се прекатурна.

Така че за какво Меркел въпреки всичко отива в Москва?

Предполага се, че това е прощално посещаване, само че Меркел и Путин имат да си приказват толкоз доста, че надали визитата на немския водач ще се трансформира в прелестен диалог на по кафе. Завръщането на талибаните на власт в Афганистан, дейностите на беларуския деспот Александър Лукашенко против неговия народ и Европейския съюз, затварянето на Навални в наказателния лагер - само че на първо място Украйна и бъдещият пренос на природен газ.

Путин знае слабостите на Меркел

Путин и Меркел са на противоположно мнение по съвсем всички въпроси, само че са привикнали с тази обстановка. Дори Путин „ да живее в различен свят “, както един път сподели Меркел, тя е развила връзки с него със самобитно привличане и отбиване. Той приказва немски, тя приказва съветски. Той е живял в Дрезден по времето на социализма; тя е израснала покрай руски гарнизон в Германска демократична република. Никога преди немски канцлер и съветски държавен глава не са познавали другата страна толкоз добре. Така че можеше да е в действителност прелестна връзка. Или може би не, тъй като се познават прекомерно добре.

За разлика от доста свои сътрудници, Меркел бързо прозря метаморфозите на Путин във властта. Неговата къса рокада с премиера Дмитрий Медведев, неговият поврат към национализма, акциите му в Украйна и Сирия, неговите маневри за машинация и секрети интервенции, репресиите. И Путин знае слабостите на Меркел: огромната коалиция, трансформирала се като че ли във безконечна, европейските несъгласия, неналичието на военна мисъл, нейната стратегическа взаимозависимост от Съединени американски щати. Сега тя си отива непринудено от политиката, а той остава. Отстъплението на Меркел към гражданската нормалност би трябвало да му е непознато, само че по този начин или другояче в никакъв случай няма да е допустимо.

Говори се, че Меркел е един от дребното политици на Запад, които Путин в действителност взима на съществено. Отношенията сред тях също пострадаха, тъй като небето над интернационалното състояние потъмня. Решителната Меркел, която провежда европейски наказания против Русия през 2014 година в отговор на анексирането на Крим, към този момент не съществува. Европейски Съюз е отслабен от разтърсванията от 2016 година (Тръмп, Брекзит, Качински, Орбан и „ други произшествия в историята “). Меркел е изгубила силите си от дългото образуване на държавното управление през 2017 година и заради сигурността на нейното овакантяване на висшия държавен пост в Германия.

Редица стремежи в багажа

Путин също носи рани: измамата му с национализма като инструмент на ръководство се изчерпва, съветската стопанска система е затънала в структурната рецесия, имиджът му избледнява. Но всички недостатъци на Русия са прикрити от световното владичество на Запада, което преди малко се взриви в Афганистан.

Меркел има редица стремежи в багажа си. Тя желае да се оплаче от затварянето на Навални и да упорства за „ опитомяването “ на Лукашенко, само че на първо място желае да убеди съветския президент да изиграе правилно ролята си в износа на газ, която американско-германското съглашение е планувало за него. В резултат на контракта Съединени американски щати се отхвърлиха от глобите против европейските енергийни компании и проправиха пътя за „ Северен поток 2 “. В подмяна Меркел би трябвало да убеди Путин да удължи контракта за доставка на съветски газ през Украйна и след 2024 година Целта на занятието: в случай че съветският газ потече през „ Северен поток 2 “ към Европа в близко бъдеще, Украйна не би трябвало да губи предходните си директни такси за превоз през своята територия.

Путин би трябвало да кимне другарски на тези опасения (с изключение на Навални, където бързо става токсичен), знаейки доста добре, че зад него има малко или никакви лостове. Провалът в Афганистан и международната загуба на известност на Съединени американски щати и техните сътрудници от НАТО ще му оказват помощ в бъдещия спор със Запада.

Но той сигурно ще пожелае на Меркел всичко най-хубаво при сбогуването с нея.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР