ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Д-р Любомир Стефанов за ФАКТИ: Ако ИТН продължат по този начин, катастрофата е неизбежна

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Безотговорното и алогично политическо държание на " ИТН " продължи и през днешния ден с цялостна мощ. В Парламента те допълниха обвиняванията и обидите си към своите досегашни евентуални сътрудници от " Демократична България " и " Изправи се.БГ! " Ние идваме! ". За да потърсим експертно мнение за тази алогичност, както да вземем за пример някои хора търсят психолози или психиатри, с цел да си обяснят обещано положение на духа, от ФАКТИ се свързахме с доктора по политически науки Любомир Стефанов.

- Д-р Стефанов, кои са субектите - политически или неполитически даже, които берат плодовете от алогичното политическо държание на " ИТН "?

- Чисто стратегически ми е доста мъчно да преценява кой изобщо и дали някой има изгода от този парламентарен безпорядък. Политическият не е вест, в него се намираме от пролетта, когато бяха постоянните избори. Замесените страни в опита за сформиране на държавно управление, на което основата да бъде смяна на модела на ръководство от последните 12 години, не съумяват и зрелищно се провалят по една или друга причина. Те берат негативи, само че някои от тях обаче може да осъществят позитиви - главно " Демократична България " и " Изправи се.БГ! " Ние идваме ". " ИТН " изрично са с голям имиджов неуспех, защото те говореха за нов модел, мотото от акцията им бе: " Време е за друго ". За страдание, в случай че би трябвало да се изразя с тяхната изразителност, това " нещо друго " се оказа повече от същото. Вместо министър председател от джипката, получаваме ядосан водач, който заобикаля да носи всякаква отговорност - да се подписва под каквото и да е, да дава отговор на каквито и да е въпроси, седящ на дивана си беседва с първия човек в партията му, който обаче не е наясно с всички проекти на водача си. Давам образец единствено от през вчерашния ден сутринта в публичната телевизия. Председателят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов съобщи, че не са мислили за поддръжка на който и да е претендент за президентските избори, а безусловно пет часа по-късно излиза водачът му и споделя, че поддържат Румен Радев за втори президентски мандат.

- Когато приказваме за партията на Трифонов, можем ли да кажем, доктор Стефанов, че станахме очевидци на показно, че едни хора пробваха да вършат нещо, от което не схващат? Получи се по този начин все едно един човек с главно обучение да пробва да прави политически мнения.

- Ако продължаваме с тези темпове на внедряване на гражданското обучение по качествените учебници, които сега се изготвят и ще излязат тази година, второто ще бъде доста добра алтернатива и ще попълним празнини, които водят към отговора на първата част от въпроса. Ако българските жители минат нужните детайли от съзряването си в пълнолетна възраст по това що е страна, какво е жител, какво е народна власт, за какво е значимо да се гласоподава и кой в действителност държи властта в една парламентарна република, сякаш по-малко ще ставаме очевидци на такива политически бутафории. Вече не го назовавам нито спектакъл, нито цирк, защото почитам двете изкуства. В случая ние виждаме един зрелищен обществен опит за проявление по какъв начин не се прави. Тези хора 20 години правеха шоу и несъмнено реализираха значително триумфи в своята сфера, даже се трансфораха в стандарт за правене на сходен вид сатирични, комедийни осъществявания. Само че 20 години гледане в профил не ги направи политици и това, което си мислят, че го схващат, в действителност не го схващат, за жалост. Те демонстрират и всякаква липса на предпочитание да се приспособяват и да се учат, защото за тях това наподобява като да е демонстрация на уязвимост - да се впишат в системата и да си приказват с другите партии. Днешната им декларация в коридорите на Парламента поддържа думите ми. Притеснително е.

- Впрочем, по този начин като ги наблюдавате, съгласно Вас тези хора независими ли са в решенията и дейностите си?

- Този въпрос в действителност е за милион $. Най-лесният отговор, който ми идва на разум, прилагайки бръснача на Окам (б.р. теоретичен принцип), е сякаш очевидният - май не се въздействат от никого, с изключение на от настроенията на водача си. В този смисъл те не са класическа партия. В една класическа партия има групов орган, от който се вземат решения. Вижте, даже Борисов еволюира, като в последната половин година от ден на ден и повече се явява с хора от Изпълнителната комисия и най-малко основава усещане, че някакви неща се дискутират от някакви хора и той не им спуска всичко централно. При " ИТН " сме в интервала на зрелия Борисов - нищо с никого не се разисква, става Станислав Трифонов и споделя: " Тоя е предлагач ", " Ти на какъв се правиш? ", " Тия желаят постове, тия желаят министри, ние пък не. Напук този ще е нашият човек ". Отговорът на " за какво " е: " Щото пък ". Както казахте и Вие, равнището е седми клас, няма приключено главно обучение.

- В момента Има Такъв Народ употребява 1-2 опорни точки, като едната от тях е " предатели ". Вероятно с тези опорни точки пробват да се изкарат почтени в очите на гласоподавателите си. Ще подейства ли този метод?

- Категорично не. Опитът за сгъстяване на тона е за създаване на някаква взаимност в техния електорат, единствено че, както споделих, те не са партия с история и нямат електорат. Имат идея, само че те я предават при... първа опция беше април месец с Антоанета Стефанова, втора беше бутафорията с Николай Василев и в този момент бурлеската с Пламен Николов. Приказката за стомната я знаете. Един път, повторно, трети път... Докога?! Изборите не са шопинг, не са някакъв водевил, в който пробваш кой от номерата ти ще мине, защото не си самичък като главно движещо лице. По този въпрос явно професионалната кариера на господин Трифонов му пречи да разбере това, тъй като в неговото шоу той е демиургът - от горе до долу, цялата подчиненост, конструкция, отвесна и хоризонтална, всичко зависи от неговата дума и каквото каже той - това става. В Парламента, в обществото, в демокрацията, нищо сходно не се случва. Да пита някогашния министър председател Борисов, който игра тази игра 12 години и още веднъж научава нещата по сложния път, забравяйки, че по този начин никой няма да го търпи и не може по този начин. Без тази доза примирение, няма по какъв начин да станат нещата. Ако ще си играем на " One man show ", един човек да прави цялата работа, това е всичко друго, само че не и народна власт.

В тези опорни точки, както вие ги определихте, слушам нотки на прекачване на виновността и на опазване на образa на Слави Трифонов като единствения, непогрешимия. Само че това е доста властническо и тоталитарно като препратки и податки, тъй като зрелите човеци - тези с прочувствената просветеност, знаят, че грешките за неуспехите нормално се търсят първо в себе си и след това в другите.

- В цялостен контрастност с " ИТН ", коя от парламентарно показаните обединения се държи най-зряло съгласно Вас?

- Като че ли " Демократична България ", " Изправи се.БГ! " Ние идваме! " и Българска социалистическа партия. Всяка с другите си претекстове, само че в този ред на aдекватност на реакцията.

- В подтекста на въпроса за опорките, очаквате ли сериозен отлив от " ИТН " при предварителни парламентарни избори наесен?

- Те наесен няма да бъдат. Мисля, че ще се създадат всевъзможни старания да се отсрочи този миг за през пролетта. Конкретно за отлива - коства ми се, че да. В качеството си не на политолог, а на жител, разхождайки се и пътувайки из страната в последната една седмица се наслушах на многострадални вопли. " Каква я мислехме, каква стана. Ние го мислехме Слави за избавител, а той ни докара някакви смешни човечета ". Това слушам от хората.

- След като обаче двете най-силно парламентарно показани партии - ГЕРБ и " ИТН ", са към този момент с толкоз доста негативи и на процедура не могат да си партнират с съвсем никого, по какъв метод може да се избегне задълбочаването на политическата рецесия?

- Ще има разбъркване след нови избори. Усещането ми е, че " ИТН " ще загуби може би от 1/3 докъм половината от електората си, в случай че я кара по този начин, тъй като постоянно е допустимо да се " разсънят " най-накрая прозрели истината за действителността и че тя не е мечтаната от тях, а е друга, и да създадат внезапен завой към нормалността. Ако това се случи - няма да има отлив. Продължат ли по този метод - злополуката е неизбежна.

Възможно е другояче да се конструира нещо, в което, за жалост на всички забъркани, още веднъж Движение за права и свободи ще има водеща роля. Както и да се считат гласовете в пленарна зала, Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " Изправи се.БГ! " Ние идваме! " го докарват докъм към 80 гласа. Дори за държавно управление на малцинството ще им трябват гласовете на Движение за права и свободи, в случай че приемем, че ГЕРБ и " ИТН " гласоподават " срещу ". Че даже и по този начин отново няма да стигне. Много условности има, само че без някакъв тип присъединяване на " ИТН " или ГЕРБ, не виждам по какъв начин ще се извърши трансформирането на служебното държавно управление в постоянно такова и кой изобщо ще понесе политическата отговорност.

Бел.ред.
2.5 млн. българи мажоритарни избори в два тура за Народно събрание, само че политиците отхвърлят да го изпълнят.
Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР