ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Един или двама кандидати за премиер имаше в петък?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Препубликуваме текста на Полина Паунова в " Свободна Европа ":

" Трябва един път вечно да сложим точка на това непрекъснато говорене, а то продължава”.

Така в неделя пред БНР заместник-председателят на “Има подобен народ” Филип Станев стартира отговора си на въпроса, подложен от водещата: коя е била номинацията на партията за министър-председател в петък до обяд: юристът Петър Илиев или философът Пламен Николов, който в последна сметка взе мандата.

Въпросът се появи откакто в петък до обед в Народното събрание, въпреки и импровизирано, представители на всички партии (в това число и на “Има подобен народ”) твърдяха, че за министър председател ще бъде излъчен юрист Петър Илиев. Тази информация беше оповестена в доста медии в петък.

След остри реакции във връзка някои моменти от професионалната биография на юриста, в петък следобяд в президентството като номинация на “Има подобен народ” (ИТН) се появи депутатът от партията Пламен Николов.

По-късно хората от най-голямата партия в Народното събрание - " ИТН " на Слави Трифонов - упрекнаха медиите в издание на подправени вести и споделиха няколко пъти, че “Петър Илиев не е обсъждан за премиер”.

Точно противоположното обаче твърди Николай Хаджигенов от “Изправи се.БГ! Ние идваме”. В петък той сподели, че на среща с Има Такъв Народ в Народното събрание са обсъждали името таман на юриста Петър Илиев.

В идващите редове подреждаме всички известни обстоятелства, а вие ще прецените дали претендентът за министър председател е бил заменен в последния миг, дали второто име е било единствено заблуждаваща маневра, или пък медиите сами са си измислили историята с Петър Илиев.
Дългият петъчен ден
В 17 часа в петък 44-годишният Пламен Николов получи проучвателния мандат за сформиране на държавно управление от името на Има Такъв Народ. Появата му в президентството изненада политическите партии и медиите.

Първоначално пристигналите публицисти не разпознаха Николов, защото и те, и парламентарните партии чакаха различен. Няколко часа по-рано представители на управленията на четири партии - “Има подобен народ”, Българска социалистическа партия, “Изправи се.БГ! Ние идваме” (ИБГНИ) и “Демократична България” (ДБ) - твърдяха, че името на Илиев е обсъждано за премиерския пост по време на поредност срещи в Народното събрание в утринните часове на деня. Срещите бяха извършени след анонса на президента Румен Радев , че ще връчи мандата в петък следобяд.

В продължение на целия петъчен ден Петър Илиев не вдигаше телефона си, с цел да удостовери или отхвърли информацията, че “Има подобен народ” са търсили поддръжка от Демократична България, ИБГНИ и Българска социалистическа партия за неговата кандидатура.

Слави Трифонов написа в профила си във Facebook, че Николов е номиниран за министър председател още преди две седмици.

След като не Илиев, а националният представител Пламен Николов отиде да вземе мандата, водачът на партията Слави Трифонов написа в профила си във Facebook, че Николов е номиниран за министър председател още преди две седмици. А медийните изявления, че за поста авансово е бил определен различен, Трифонов назова догадки и спекулации.

Малко по-късно в ефира на бТВ заместник-председателят на “Изправи се.БГ! Ние идваме” Николай Хаджигенов сподели тъкмо противоположното. По думите му в петък сутринта представители на Има Такъв Народ са обсъждали с политическото управление на ИБГНИ друго име, а не това на Пламен Николов. Това е бил Петър Илиев.

Така поражда въпросът какво тъкмо са обсъждали партиите в петък сутринта.
" Абсолютна изненада "
В неделя заран депутатът от Има Такъв Народ Филип Станев сподели пред БНР, че номинацията на Пламен Николов е “избрана 12 дни, преди да бъде показана обществено.”

“А това с господин Петър Илиев... [той] беше номиниран за правосъден министър в един несъстоял се кабинет. Това е единствената истина за Петър Илиев. Никога ние в Има Такъв Народ не сме предложили, обсъждали, казвали на някого това име като министър председател. Задавайте ги тези въпроси и на господин Иванов, и на господин Хаджигенов”, добави още Станев.

Ето за какво Свободна Европа потърси и Христо Иванов от Демократична България, и Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

Христо Иванов удостовери, че името на Петър Илиев е обсъждано на среща сред “Има подобен народ” и “Демократична България”.

“В петък преди обяд с “Има подобен народ” имахме продължителна полемика по отношение на кандидатурата за министър председател на Петър Илиев. Темата беше повдигната от моя страна и обсъждахме неговата склонност за поста премиер”, сподели съпредседателят на “Демократична България”.

“Други имена за позицията министър-председател не са ни били съобщавани”, сподели още Иванов.

На въпрос по какъв начин е протекъл диалогът Христо Иванов отговори, че смисълът на неговата позиция по време на целия диалог е бил, че “ние в " Демократична България " не виждам по какъв начин бихме подкрепили Илиев”.

Според съпредседателя на Демократична България кандидатурата на Пламен Николов за министър председател в петък следобяд “беше безспорна изненада”.
От наша страна тази номинация не беше приета”
Подобен е разказът и на Николай Хаджигенов за срещата сред “Има подобен народ” и “Изправи се.БГ! Ние идваме!”.

“В петък към обяд, откакто беше ясно, че президентът ще връчи мандата следобяд, организирахме диалог по приоритите ни. От Има Такъв Народ споделиха, че ще вършат държавно управление, разчитайки на нашата поддръжка и на тази на " Демократична България”, стартира описа си Хаджигенов. Той сподели още, че по време на диалога “така апропо от Има Такъв Народ ни питаха дали бихме подкрепили министър председател с профила на Петър Илиев”.

" От страна на “Изправи се.БГ! Ние идваме!” тази номинация не беше призната ", добави Хаджигенов.

“Думите ми бяха ясни – не бих дал своя вот за този профил ", сподели Хаджигенов.

Така поражда и още един въпрос - в случай че Пламен Николов е бил избран за претендент преди две седмици, тогава за какво представители на Има Такъв Народ са тествали отношението на другите към него.
" Не сме го номинирали "
Думите на Христо Иванов и Николай Хаджигенов влизат в директно несъгласие с изказванията на Филип Станев пред БНР, че “никога (...) не сме предложили, обсъждали, казвали на някого това име [Петър Илиев] като премиер”, опитахме да потърсим ръководителя на парламентарната група на “Има подобен народ” Тошко Йорданов. При няколко поредни опити той не отговори на позвъняванията.

По-късно зам.-председателката на Народното събрание Виктория Василева (ИТН) разяснява пред Свободна Европа:

“Петър Илиев не сме го номинирали”. На уточняващи въпроси, които следват от думите на Иванов и Хаджигенов, Василева добави:

“Те сами си споделиха, че няма да поддържат Илиев”.
“Словесна еквилибристика”
Така пораждат още два въпроса. Първият е дали “Има подобен народ” са заблудили с името на Петър Илиев сътрудниците си от “Демократична България” и “Изправи се.БГ! Ние идваме”, на чиято поддръжка те самите настояват, че държат най-вече. И за какво им е на “Има подобен народ” да разискват с Иванов и Хаджигенов човек, който в последна сметка няма да бъде номиниран за министър председател.

Вторият въпрос е: в случай че въпреки всичко “Има подобен народ” в действителност са считали да повдигнат Илиев, а след това са се разколебали и са номинирали депутата Пламен Николов, за какво настояват, че “това са медийни спекулации”?

На тези въпроси Николай Хаджигенов отговори малко.

“И в двата случая имаме словесна еквилибристика, само че тя приказва много”. Според него към този момент “Изправи се.БГ! Ние идваме” няма по какъв начин да са сигурни в нито един диалог с “Има подобен народ”.

“Кое ни дава гаранция, че няма да има последващи словесни извършения?”, сподели Хаджигенов.

Той изясни още, че досега е считал, че няма потребност от документално съглашение с Има Такъв Народ, в случай че се стигне до сформиране на държавно управление с поддръжката на “Изправи се”.

“След този случай съм изцяло уверен – всичко писмено”, сподели юристът.

Българска социалистическа партия изрично отхвърля да разяснява тематиката. Социалистите, които до момента показват най-енергична поддръжка за държавно управление на Има Такъв Народ, през целия уикенд отказваха формален отговор на въпроса дали и с тях е разисквано името на Илиев.

Различни представители на преговорните екипи на Българска социалистическа партия по браншове насочиха въпросите към лидерката на партията Корнелия Нинова .

“Ако от “Има подобен народ” са казвали име на някого от нас, то е на председателката, дано тя си каже”, разясниха от “Позитано” 20. Самата Нинова обаче не отговори на телефонните повиквания ".

Бел.ред.
И двете партии, и, дадоха обещание на гласоподавателите си мажоритарен избор и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР