ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Калоян Методиев: Посланическият водевил в България излезе от контрол

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Посланическият водевил в България излезе от надзор. И към този момент не е просто позорен, а нездравословен за страната. Надпреварата на президентската и държавна институция за фотография с някой дипломат ни докара до състояние на треторазряден обект на политиката лишен от достолепие и себеуважение. Дебалансираните срещи на президент, министър председател и министри към този момент са ежедневие. Дори не запитвам какво си мислят, че ни споделят с тези фотографии.

Това разяснява във " Facebook " Калоян Методиев.

Проблемът има най-малко две значими измерения. Първо, в общия случай нашите посланици (малцината, които работят нещо) постоянно чакат с месеци, с цел да бъдат признати от някой шеф на отдел на съответната страна. И това не е пресилване. Второ, ние сме национална страна, остарял член на Организация на обединените нации, седим на една маса и гласуваме с останалите в Европейски Съюз и НАТО, народ еднакъв с другите нации, имаме своя история, специфичен език, остаряла просвета, национални знаци. Съществуваме и ни има.

Безспорен факт, че страните не са равни - има мощни и слаби, огромни и дребни. Но е реалност, че има дребни страни с достолепие и наличие на интернационалната сцена, чиито държавници пазят националното достолепие до най-елементарните му форми. И такива са болшинството. И по този начин вземат решение проблемите си и се движат напред.

Правилата са елементарни: президент се среща, договаря и схваща с президент, министър председател с министър председател, министър с министър. Това е равнището. Това те прави индивид на политиката - сътрудник, събеседник, фактор. Разбира се, няма нищо неправилно общественик да се среща с дипломат, само че не може изключенията да се трансформират в предписание, а още повече в център на политиката ти, както се случва у нас.

Без самоуважение не може да има национално развиване, стопански и обществени резултати, постоянен български бизнес, личен хайлайф във всяка сфера на живота, сигурност за фамилии, компании, институции. Всяка страна гледа първо своя личен интерес – по този начин е организиран светът и по този начин би трябвало да бъде.

Унижението, което понасяме като общество би трябвало да се приключи, тъй като станахме за посмешище и на Изток, и на Запад. Новият министър председател и президент на страната, които ще изберем, би трябвало да почитат достолепието на страната и народа си и да го пазят по всевъзможен метод вкъщи и на открито. В началото е самоуважението.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР