ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Д-р Росен Калпачки: При прояви на прегряване, не се самолекувайте

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Нервната система е една от най-ранимите елементи на нашето тяло при престой на висока температура. Това се обуславя от една страна от директното влияние на топлината, най-много върху черепа, а от друга - от косвената увреда, която могат да допринесат обезводняването, загубата на соли и минерали и други

Разбира се, поносимостта на нервната система е друга при жителите на разнообразни климатични пояси, както заради чисто физиологична разлика (цвят и конструкция на кожата, косата, очите), по този начин и поради трайно открити и общоприети правила на живот, облекло, вид хранене, отмора и така нататък Неслучайно, при високи температури на въздуха и неспособност за съответно изстудяване, се следи нараснала заболеваемост и по-тежко протичане на някои неврологични болести - да вземем за пример мозъчен инсулт. Високите температури, прегряването или пък преохлаждането могат да засилват развиване на инфекции от така наречен „ условно патогенни микроорганизми “, които да доведат до инфектиране на мозъка (менингити и енцефалити) или до пораждане и обостряне на автоимунни болести на нервната система.

Почти типичен са случаите на пораждане на лицева пареза (фациалис) след експозиция на студено течение, нерядко от неприятно ориентиран климатик. Не на последно място, до момента в който топлото и слънчево време нормално води до оптимистично и приповдигнато въодушевление, извънредно високите горещини се асоциират с нараснала нервност, незаинтересованост и дори потиснато въодушевление и държание. Предпазването на нервната система от неподходящото влияние на високите температури изисква, преди всичко, отбрана от директното слънчево греене върху очите и главата.

Отдавна носенето на качествени слънчеви очила не се приема единствено като хубав аксесоар, а на първо място като в допълнение средство за предотвратяване на ретината на очите, която е построена от нервни рецепторни кафези. Задължително е отбягване на прегряването на главата от директните слънчеви лъчи като, в случай че не е допустимо да се стои на закрито, то тогава би трябвало да се носи шапка, по-добре от проветрива естествена материя. Това е изключително значимо за пациентите с епилепсия, претърпелите мозъчни инсулти, черепно-мозъчни контузии, менингити и други, както и за децата.

Директното изстудяване на затоплената глава като се намокри, да вземем за пример, също може да влезе в основание в някои случаи. При рисково прегряване на организма се развива така наречен „ топлинен “ или „ безоблачен удар “ – положения, които могат да бъдат рискови за живота, а водещите признаци при тях са от страна на централната нервна система. Изключително значимо е в топлите дни да се одобряват в допълнение течности, като това е редно да бъде обективизирано - т.е., да се изпиват повече бутилки или чаши от нормалното, което сме привикнали.

Трябва да се има поради, че в доста топли дни съвсем половината от признатата течност може да се загуби при изпотяването. И, до момента в който здравите бъбреци съумяват да задържат всички потребни соли и посредством урината се отделя единствено непотребното, то при изпотяването се губят значително скъпи соли и минерали, изключително нужни за вярното действие на нервната система. Ето за какво, при нараснало изпотяване е потребно да се одобряват в допълнение соли и минерали. Подходящи са както естествени разтвори (айран, вода с разтворени в нея лимони или други плодове), по този начин и така наречен „ изотонични питиета “. Не бива да се подценяват и наличните комбинирани препарати от витамини и минерали в профилактични дози. И най-после - не забравяйте, при прояви на прегряване - главоболие, гадене, повръщане, последвани от унесеност и инертност - не се самолекувайте, а потърсете неотложна здравна помощ!

доктор Росен Калпачки
Началник на Клиника по нервни заболявания

УМБАЛ " Света Анна " - София
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР