ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Кога ще разберем истината за къщите, яхтите и изнесените от България пари?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Къде потъват резултатите от всички инспекции, поръчани или осъществени от българската прокуратура, които по този начин и не виждат бял свят?

По БНР през вчерашния ден вицепремиерът Бойко Рашков съобщи, че държавното обвиняване бездейства за инспекцията на парцели и влогове в чужбина на 38 политици, магистрати и кметове, които не са декларирани в България и евентуално са добити посредством корупция. " Висшият правосъден съвет (ВСС) има много изрично държание в поддръжка на основния прокурор не инцидентно. Прокуратурата има данни за магистрати от Висш съдебен съвет. Там има материали за почитан прокурор и за неговата брачна половинка. Един подобен прокурор няма да изиска да се разгласяват такива данни, тъй като ще зародят въпроси и за него самия ", сподели Рашков. Той позволи, че данните, с които прокуратурата разполага, биха могли да се употребяват за напън върху тези лица - или просто обвиняването се стаява, с цел да си няма неприятности със мощните на деня. По телевизия " Eвроком " пък силовият вицепремиер изясни, че в действителност става въпрос не за 38 индивида, а за два пъти повече, само че прокуратурата премълчала за половината от тях.

Всички пътища водят до прокуратурата

Притежанието на банкови сметки и парцели в чужбина не е закононарушение, стига да са добити легално, произходът на средствата да е явен и да са платени налози. В последните години доста български жители, които се опасяваха от закани, изнудване, похищение на близки изнесоха обилни средства в чужбина. Но когато обществени фигури, представители на трите управляващи, укрият от имуществените си заявления парцели или активи (в чужбина), това административно нарушаване е най-малкият проблем. Въпросът, който институциите в България би следвало да изяснят, когато получат информация за подобен " пропуск ", е от кое място са средствата за тези притежания.

Данните, за които Рашков приказва, са били получени по времето, когато отпред на прокуратурата беше Сотир Цацаров - сегашен началник на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ). След апел на президента Румен Радев, през май 2019 той изиска от ДАНС, под чиято шапка е финансовото разузнаване, данни за офшорни сметки, парцели и активи в чужбина на обществени фигури, които не са ги заявили. И ето, че от този момент до през днешния ден информацията отлежава в ръководената от Иван Гешев прокуратура, затаена по незнайни за обществото аргументи.

Защо основните прокурори мълчат

Като основен прокурор през 2013 Цацаров беше получил и информация от ДАНС " за вероятно осъществени закононарушения срещу финансовата и данъчната система ", за Христо Бисеров и доведения му наследник Ивайло Главинков поради сметки в банки в Швейцария. Резултатът от дейностите на прокуратурата беше... крушение. Независимо от основаното от Цацаров звено за следствие на закононарушения по високите етажи на властта, в което участваха прокуратурата, ДАНС и Министерство на вътрешните работи.

По времето на един различен основен прокурор - Борис Велчев, прокуратурата даже не прояви интерес към информация от един диск със сметки на българи в Лихтенщайн през 2009, нито към друга, " подарена " от управляващите от немската провинция Северен Рейн-Вестфалия през март 2010. Става въпрос също за диск с информация за 1500 сметки във втората по величина банка в Швейцария Credit Suisse, измежду които и на българи. Нищо не се случи, с изключение на изказването, че български жители имат над 200 милиона евро. Преди две години проверяващият уебсайт " Биволъ " изиска отчетите от командировката на тогавашния началник на Национална агенция за приходите Красимир Стефанов, само че такива не се откриха.

Потопи се и информацията за българи от така наречен " Панамски досиета ", които през 2016 разкриха данни за стотици известни персони от целия свят, укрили необложени с налози средства в офшорни зони. Какво от това, че министърът на финансите Владислав Горанов беше заречен да бъде тестван произходът на парите и дали са платени налози върху тях, откакто Национална агенция за приходите изиска информация за българските имена от Международния консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ). Публикации тогава разкриха за връзка на Делян Пеевски, тогава народен представител от Движение за права и свободи, с офшорка, записана от панамската адвокатска фирма Mossack Fonseca.

Далеч от корупцията, надалеч от прането на пари

Какво излиза? Очевидно закононарушения, свързани с корупция и пране на пари не са по усета на прокуратура, специализирала се в почистване на политически сметки и бизнес връзки. Ако желае да търси кой е изнесъл и укрил в чужбина парите си от подкупи, рекет, обири от страната, спънки няма. България има съглашения за продан на данъчна информация, в това число с Швейцария, Люксембург, Лихтенщайн, Кипър, Холандия, Англия. Освен това от пет години може да получава при питане информация за приходи и банкови сметки на български лица в доста страни, както и в десетки офшорни зони. Това стана допустимо след утвърдената през 2016 Многостранна спогодба за административно съдействие по данъчни въпроси, към която България се причисли последна в Европейски Съюз.

Докато прокуратурата е безотчетна и се прави на сляпа, няма и глуха, парите от корупция и рекет, изнесени от България, ще са недосегаеми в офшорките, както и първокласните къщи и яхти на политици или хотелите на някогашни и сегашни кметове. Задача за служебното, само че и за идващото държавно управление е да разбере пази ли държавното обвиняване информацията за тях или тези данни са приватизирани, както стана с част от досиетата на Държавна сигурност. И по-късно да поработят по тях, в случай че " горещите следи " не са прекомерно изстинали.

Автор: Емилия Милчева
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР