ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ето как трябва да реагира НАТО, ако Русия атакува Украйна

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Миналата седмица Русия ускори военното си наличие на полуостров Крим, разположи войски до руско-украинската граница и разгласи „ инспекция за подготвеност “. Най-вероятно това е единствено тактическа ловкост, предопределена да деморализира държавното управление в Киев и да изпита реакцията на Запада, написа авторитетното американско издание Politico, представено от организация " Фокус ".

Но е допустимо всичко да е доста по-лошо. Ако Кремъл организира разбор на разноските и изгодите от офанзива против Украйна, Европа и Съединени американски щати би трябвало да подсигуряват, че Москва не прави неверни калкулации, тъй като подценява разноските.
Напрежението ескалира макар рядкото дипломатическо достижение в тлеещия спор сред Русия и Украйна - преустановяване на огъня в Източен Донбас, което се зачиташе най-малко известно време. Докато обстановката не стартира да се утежнява в края на предходната година, престрелките по контактната линия сред украинската войска и съветските сили и техните марионетки бяха редки.

За страдание в последно време се появяват единствено мрачни дипломатически вести. В процеса на договаряния, воден от германците и французите, в последно време няма прогрес. Тристранната контактна група, формирана от представители на Украйна, Русия и Организацията за сигурност и съдействие в Европа, също не е постигнала огромен прогрес в своите срещи. Миналата седмица се появиха подкрепени с видео известия за прехвърлянето на съветска тежка артилерия през Кримския мост към Крим, както и за придвижването на друга военна техника, в това число танкове и зенитно-ракетни системи, към украинската граница против Донбас. На 6 април съветският министър на защитата заяви, че въоръжените сили организират инспекции и учения за бойна подготвеност. Всичко това доста наподобява на подготовка за военни дейности. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков неубедително твърди, че тези дейности безусловно не би трябвало да тормозят никого. „ Русия не съставлява опасност за никоя страна в света “, сподели той. Никой не е уверен от думите му.

Най-вероятно съветските военни маневри имат за цел да вбесят Киев. Ако Кремъл в действителност възнамеряваше да стартира атака, той щеше да работи скришно, с цел да завоюва от фактора на изненадата. Но никой не е изцяло сигурен, че руснаците няма да нападат. Украинските въоръжени сили са в нараснала подготвеност. Със сигурност ще бъдат победени в борби с съветската войска, само че и ще ѝ нанесат загуби. Ако Русия нападна, ще възникне сериозна рецесия в Европа. Западът би трябвало да се погрижи президентът Владимир Путин и Кремъл да осъзнаят какви ще са последствията от нахлуването на съветски елементи и подразделения в Украйна. Процесът на предупреждаване е почнал. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и други висши водачи приказват с украинските си сътрудници, с цел да изразят поддръжката си. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг направи същото. Американски и английски разследващи самолети летят над Украйна и Черно море покрай Крим, събират разследващи данни и алармират за политическа поддръжка на Киев.

На 3 април външните министри на Франция и Германия излязоха със взаимно изказване по отношение на актуалната обстановка. Вярно е, че сигналът би звучал по-силно и разбираемо, в случай че посочваха повода за безпокойството си - заплашителното придвижване на съветските войски. Западът би трябвало да направи доста повече, с цел да убеди Москва, че сходно военно премеждие, а даже и мисълта за него е неразумна.

Първо, водачите на Съединени американски щати и Европейски Съюз би трябвало неотложно да се съветват и да се спогодят за лист от спомагателни наказания, които да бъдат наложени, в случай че Русия стартира атака. Този лист би трябвало да включва ефикасни ограничения, като да вземем за пример наказания против съветския държавен дълг. (Предполага се, че даже страна като Италия ще се причисли към глобите, в случай че Русия нападна.) Ръководството на Съединени американски щати и Европейски Съюз би трябвало бързо и импровизирано да показа този лист с наказателни ограничения на своите съветски сътрудници. Предварителното им известяван за съответни последствия, вместо самото наказване, може да има възпиращ резултат.

Второ, защото ръководителят на Обединените началник-щабове на другите войски на Съединени американски щати беседва с началника на съветския Генерален щаб, други американски водачи, в това число президентът, би трябвало да последват образеца му и да приказват с Москва, като я предизвестяват за пагубните последствия от съветски боен удар. Успоредно с това Вашингтон би трябвало да обмисли и други ограничения, с цел да потвърди своята съвестност. Например, той може да достави на Киев спомагателни противотанкови системи „ Джевлин “ и други оръжия, които ще подсилят отбраната му.

Трето, европейските водачи би трябвало да беседват с украинското управление и да му изразят поддръжката си по същия метод. Това също ще бъде значим сигнал за Москва.

Четвърто, европейските водачи също би трябвало да проведат телефонни диалози с Кремъл. На първо място, това се отнася до немския канцлер Ангела Меркел. Тя има обтегнати връзки с Путин, само че те са най-близките от такива със западните водачи. Наред с други неща, той би трябвало да разбере, че офанзива против Украйна ще унищожи „ Северен поток-2 “, било тъй като в Германия ще се усили политическият напън върху нея и върху нейното държавно управление, или тъй като Белият дом ще наложи наказания против немските компании.

Ще е добре, в случай че съветските маневри са просто блъф и скоро приключат. Но Западът не би трябвало да се лимитира с очаквания по този въпрос. Действията на Москва може да предвещават нещо неприемливо и рисково. Европа и Съединени американски щати би трябвало да създадат повече, с цел да ги предотвратят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР