ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ружа Райчева за ФАКТИ: Видях, че Слави е свободен човек

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Ружа Райчева, с изключение на щерка на социолога Андрей Райчев, е едно от лицата на антиправителствените митинги от лятото на 2020 година. Когато станаха ясни кандидатските листи на Политическа партия " ИТН ", стана ясно още, че Райчева е и кандидат-депутат от листата на Слави Трифонов за 25 МИР в София.

За да приказваме за митингите против Борисов и Гешев, за решението да се включи в изборната листа на „ ИТН “ и за измененията, нужни в ръководство на страната, от ФАКТИ се свързахме с Ружа Райчева. Разговора ни четете в идващите редове:

- Г-жо Райчева, участвахте интензивно в митингите през лятото – какви бяха аргументите Ви?

- 2020 година пристигна като една лавина в живота на множеството хора, в това число и в моя. Животът ми се обърна надолу с главата, трансформираха се целите и посоката ми. Осъзнах, че единственото свястно нещо, което мога да върша с бъдещето си, е да вземам участие в смяната доколкото мога и да се боря за концепциите си. Събуждах се и усещах, че съм в невъзможност и взех решение да трансформира това.

- Какво е належащо да се промени в настоящето ръководство на страната?

- Да се дават реалистични и изпълними обещания. Да не се краде, да се влага в образованието и културата... Харесва ми фразата " Не може да се случи нещо ново, в случай че не правиш нещо ново. "

- На митингите имахте изявления от трибуната на „ Отровното трио “ - по какъв начин пристигна решението да се включите в листите на Политическа партия „ ИТН “?

- От „ Отровното трио “ ми предложиха да приказвам точно тъй като бях непратийно лице. Отивайки да стачкувам за първи път, аз към този момент бях почнала да се ориентирам към Политическа партия " ИТН " и Слави Трифонов. С него се запознахме през лятото точно около митингите, даже ме предложения на 2 септември, така наречен Кървава сряда, онлайн в предаването си по 7/8 ТВ. Тогава видях, че Слави е свободен човек и съм сигурна, че той ще се бори за опазването на свободата в България.

- Къде в политическия набор са политическите Ви възгледи?

- В днешно време, сякаш понятията " ляво " и " дясно " са се размили, само че бих се определила сред центрист и социалдемократ. Ако погледнем Българска социалистическа партия или ГЕРБ, не знам дали бихме могли чистосърдечно да кажем, че първата е лява партия, а втората дясна. Има детайли и от двете крайности на спектъра в техните политики.

- Спомням си една фотография, в която настъпвате маска с обувката си – какво е мнението Ви за ръководството на пандемията у нас?

- Пандемията даде опция на властта да нарушава базови човешки права, да се усили контрола върху животите ни до степен, която хората не биха разрешили в естествени условия. Има заплаха властта да свикне с това. В България опита за ръководство на пандемията щеше да бъде смешен, в случай че не беше драматичен. Мерките са парадоксални, нервността се предизвиква, имунизацията не върви както би трябвало и сред хората настъпи тежко разделяне.

- Още по време на митингите имаше съпоставения сред Вас и татко Ви – Андрей Райчев, не престават в някаква форма и до през днешния ден – смятате ли, че има учредения да не се занимавате с политика поради дейностите на татко си?

- Не, несъмнено, ние сме обособени и разнообразни хора. Тези съпоставения постоянно ще ги има, хората знаят татко ми, не знаят мен и придвижват своето отношение. Това не ме тормози. Надявам се с времето да изградя личен облик.

- Какво е отношението Ви към опозицията в България – разграничена ли е?

- Да, тъй като сред опозиционните групи имат идейни разлики и водачите следват масите, а не противоположното. Следват предразсъдъците на гласоподавателите си и внимават да не ги отхвърлен. Компромисът у нас се възприема като оттегляне и изменничество, а ролята на политикът е точно да реализира взаимни отстъпки с разномислещите.

- При хипотетично присъединяване в идващото Народно заседание, в коя сфера ще бъдат дейностите Ви?

- Тук от мен се чака отговор като за предизборна стратегия, само че аз ще ви отговоря доста просто - надали, само че в случай че инцидентно това се случи, ще се боря за свободата, която става все по-фиктивна и пожелателна. В Народното събрание не виждам хора, които да се борят за правата на жителите, а виждам чиновници, които избират да се занимават с детайлности. Следващите 4 години ще бъдат определящи за посоката на целия свят, освен България.

- Защо би трябвало хората да излязат и да гласоподават на 4 април?

- Трябва да гласуваме, тъй като другояче гласа ни ще бъде откраднат. При ниска изборна интензивност статуквото остава все по този начин мощно, в случай че не и укрепва.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР