ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Малко по-сериозно за БТА

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Българска телеграфна агенция е професионална организация, в която работят способени хора, доста от тях са с по няколко езика и всички са грамотни. Те знаят къде се поставят запетайки и цялостен член и могат да пишат бързо, ясно, разбрано. Работещите в Българска телеграфна агенция си правят работата добре, съзнателно и точно, въпреки и да не са доста добре платени.

Българска телеграфна агенция обаче е професионална организация от предишния век, от времето, в което главен проблем беше достъпът до вести и скоростта на тяхното разпространяване. Българска телеграфна агенция компенсираше в огромна степен този проблем. Това дали част от новините идваха от ТАСС или от някоя друга организация, за която човек може да има съмнения, беше проблем, само че не централен главен проблем.

Днес главен проблем не е оскъдицата на новинарския поток, а неговото обилие. Не бавното разпространяване на вести, а скоростта, с която те се популяризират. И не неналичието на източници, а това че всеки и всичко е източник. Това обилие и осведомителна свръхпроводимост води до два казуса - по какъв начин да приоритизираш новините и по какъв начин да отсееш вярното и тестваното от погрешното и искрено лъжливото. Това са тежки проблеми даже и преди да се сблъскаш с голямата машина за целеустремено произвеждане и разпространяване на подправени вести. Когато и хибридната пропагандна машина се добави, нещата стават доста по-сложни и съществени.

Българска телеграфна агенция още не е забелязала тази действителност. Колкото и приветлив човек да беше Максим Минчев, колкото и да обичаше да пътува по света и да преглежда какво става тук и там, той май не беше напълно наясно какво тъкмо става вътре в Българска телеграфна агенция и по какъв начин Българска телеграфна агенция би трябвало да се реформира. (Не ми се желае да имам вяра, че той съзнателно блокираше нужната рационализация на организацията.)

В хибридната пропагандна среда и измежду неспирното цунами от подправени вести Българска телеграфна агенция има потребност от ново опрощение за своето битие. Това че Българска телеграфна агенция е национална организация и че е съвсем на възрастта на Троянския велосипеден клуб не са сами по себе си задоволителни учредения за нейното битие, още по-малко пък за това организацията да бъде издържана от данъкоплатеца.

По всякакви аргументи публицистите не желаят да атакуват Българска телеграфна агенция - благосклонности, другарски усеща, табиет или безхаберие. Българска телеграфна агенция обаче е източник на наличие и ориентир за меродавност за големия масив от български медии. Работа на всеки медиен човек, а и на всеки поданик, да изисква от Българска телеграфна агенция да се промени и да подсигурява, че извършва публично потребна роля.

Каква би била тази публично потребна роля? В ерата на интернет, Гугъл, Гугъл Translate, Twitter,AI тази роля няма по какъв начин да бъде просто претакане на вести от други организации. Пуснете си всеки уебсайт през Гугъл Translate и ще се информирате за каквото желаете. ББС покрива целия свят с тествани професионални вести. Politico, WSJ, Reuters, Bloomberg ще ви залеят с тествани вести от целия свят. Десетки други профилирани или общи съществени издания с потвърдена самостоятелност са разполагаем.

В тази среда, данъкоплатецът може да само да отдели пари за организация, която обезпечава единствено тествани вести, организация която се бори интензивно против подправените вести, която реагира интензивно с фактологически разбори (не отзиви на надарени пера) на всеобщи хибридни талази, която предлага ясна визуализация на данни по публично значими или спорни проблеми (ваксини, македонска история, Крим, малцинствени въпроси и т н). Данъкоплатецът няма съображение да заплаща за грамотно написани дописки, чийто източник постоянно е съветската Телеграфна организация на Съветския съюз, даже когато тези вести се отнасят до Русия. И може би най-много, когато новините са за Русия.

Най-малкото всяка вест от ТАСС би трябвало да се ревизира през втори източник. Русия е на дъното на медийната независимост (149 място) и няма по какъв начин държавна съветска организация да бъде неоспорим източник даже на прогнозата за времето. (БТА не може да оправдае съществуването си и единствено с превод на дописки от Франс прес или Блумберг.)

Ако Българска телеграфна агенция извършва модерни и нужни осведомителни функционалности, тогава тя освен ще има съображение да бъде издържана от данъкоплатеца, само че би било целесъобразно нейният бюджет да се удвои. Тази задача и промяна обаче би трябвало безапелационно да бъде показана пред данъкоплатеца. Ако не извършва потвърдено сходни общественополезни функционалности, данъкоплатецът е добре да се освободи от бремето ѝ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР