ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Емил Коларов, СЗБ пред ФАКТИ: Това е искането на протеста – да отворим от 1 февруари

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
„ Ние на среща със здравния министър не сме ходили. Първо, Сдружението на заведенията в България не е било поканено на такава среща. Второ, ние обявихме, че с този човек няма какво да се виждаме повече. Нашите причини и нашата позиция ги изложихме и в писмен тип. Освен това предходната седмица 3 часа и половина бяхме при министъра и задоволително време говорихме, не виждам какво повече имаме да му кажем “.

Това сподели ръководителят на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) Емил Коларов пред ФАКТИ . Свързахме се с него, с цел да приказваме за почналия в 12:00 часа през днешния ден митинг на работещите в заведенията и заведенията за хранене, за настояванията на митинга.

Припомняме, че през вчерашния ден след среща на Българската хотелиерската и ресторантьорска асоциация (БХРА) и здравния министър проф. Костадин Ангелов стана ясно, че се планува заведенията за хранене у нас да отворят на 1 март.

Последва заповед на министъра на опазването на здравето. В нея е посочено, че от 1 март 2021 година се „ позволяват визитите в заведения за хранене и развлечени “. Изключение ще вършат всички „ нощни заведения, бар-клубове, пианобарове, бар-вариете и нощни питейни заведения “. Ресторантите пък ще могат да работят при потребление на не повече от 50% от потенциала си. Протестиращите през днешния ден обаче не са съгласни с това отваряне от 1 март.

В Сдружението на заведенията в България, по думите на Коларов, има над 700 заведения. „ Данните обаче се трансформират всеки ден, тъй като получаваме от ден на ден заявки за участие с всеки минал ден. Предполагам, че през днешния ден ще получим доста заявки отново “.

Исканията на днешния митинг, Коларов заключи: „ Искаме да отворим от 1 февруари, да бъдат изплатени допустимо най-бързо помощите на личните състави, да бъдат изплатени допустимо най-бързо обезщетенията на затворените компании, желаеме да бъдат изменени някои от условията за погашение на обезщетения на компаниите, тъй като при по този начин заложените условия, доста огромна част от сътрудниците не могат да аплайват “.

„ Една от аргументите за тази неспособност за кандидатстване са така наречен „ кодове за икономическа активност “ или КИД (бел: Класификация на икономическите дейности). Те дефинират активността на компанията “, сподели Коларов и изясни: „ Сега да вземем за пример при мярката 20% от оборота, която е за ресторантьорския отрасъл, едно от условията за кандидатстване е КИД-ът да бъда на подобен, какъвто дава отговор на затворен бизнес. По-точно КИД-ът на ресторантьорският отрасъл е 56, точка 1, 2, 3 и така нататък Ако обаче дадена компания има друга съществена активност, не ресторантьорство и надлежно различен КИД, а в това време стопанисва обект, който е ресторант или заведение, затворен сега, тя не може да кандидатства за отплата за този обект, тъй като се гледа КИД на главната активност.

Пример: строителна компания има ресторант, главната активност обаче е строителство, ресторантът е затворен и не може да се кандидатства за отплата, тъй като главната активност на компанията е строителство. Това е един от най-големите проблеми. Има много сътрудници, които имат този проблем. Включително в случай че вземем и заведенията за хранене в хотелите, тъй като хотелите не са затворен бизнес, не са с КИД-а на заведенията за хранене, обаче в хотелите има доста заведения, които се водят под главната активност на хотела. Всъщност те са затворени, само че не могат да бъдат получени обезщетения за тях, тъй като не се водят с подобен КИД “.

„ Доста огромна част от заведенията за хранене са по този начин. Ще се опитаме да извадим точна численост на сътрудниците, които не са могли даже да аплайват по тази мярка “, добави той.

„ Извадиха една информация, че надали освен една пета от сектора са кандидатствали, тъй като другите са в сивия бранш, което въобще не е по този начин. Да не приказваме, че в случай че вземем приблизителния брой на записаните като заведения търговски обекти - 30 хиляди, и подадените заявки – 8100, има едно значително разминаване, тъй като комерсиалните обекти са регистрирани като търговски обекти, а подадените заявки са подадени от юридически лица, т.е. от компании. Едно юридическо лице или една компания може да има 5, 10, 15 търговски обекта, само че тя подава едно заявление. Това, че са подадени 8100 заявки, не значи, че са подадени за 8100 обекта. Те може да са подадени за над 20 хиляди обекта. Ще пожелаваме и това – да ни бъде предоставена тази информация и да забележим в последна сметка за какъв брой обекта е кандидатствано. Много е елементарно да се изманипулират и извъртят данните “, сподели още ръководителят на Сдружението на заведенията в България и изясни, че става дума както за вериги заведения за хранене, по този начин и за другите видове заведения – нощен бар, дискотека, ресторант, кафене, които една компания може да има. „ Всички те подават едно заявление, не няколко “, сподели той.

„ По данни на някои изследвания, направени от сътрудници, към 30% от заведенията за хранене и хотелите най-вероятно няма да отворят повече в никакъв случай. Иначе имаме подготвеност да отворим незабавно. Колегите седят и чакат без никакви приходи - както притежателите, по този начин и личните състави. В момента, в който ни бъде дадена опция, ще отворим незабавно. Това е и настояването на митинга – да отворим от 1 февруари. Отделно много сътрудници обявиха, че в случай че не ни отворят от 1 февруари, те ще отворят макар наредбата “, сподели още Коларов.

На въпроса по какъв начин се оправят притежателите и чиновниците без доходи, той отговори: „ Представете си една година да не работите или да работите два месеца от цялата година, последните 3-4 месеца от цялата година да не сте работили въобще, вие няма да имате никакви приходи “.

По мотив това дали желанието да се отворят заведения макар възбраната е съществено, той сподели: „ Да, ще отворим макар наредбата. Намерението е съществено – много сътрудници са декларирали, че ще прибегнат до тази мярка “.

По-рано – на 25 януари, Сдружението на заведенията в България излезе с апел към политиците да не се пробват „ да яхнат “ днешния митинг. „ Политически фигури не са добре пристигнали на митинга на сектора “, написаха от СЗБ. „ Всеки, който ни поддържа и всеки, който е склонен с нашите претенции е добре пристигнал на митинга. Единственото, което не желаеме е митингът да се политизира. Ние неведнъж сме казвали, че нямаме никакви политически претенции, надлежно не желаем да се афишират и скандират политически лозунги на нашия митинг. Не сме споделили, че не желаеме този или оня жител да пристигна да ни поддържа, в противен случай – всеки, който ни поддържа е добре пристигнал “.

Протестът, наименуван „ МАРШ към Свободата “ стартира в 12:00 часа пред Министерския съвет. Планирано е да продължи до 17:00 часа. „ Ще има преносима сцена, ще има музиканти, диджеи, реализатори, които са от нашия отрасъл и които ще пеят, ще пускат музика, ще има сътрудници, които ще приказват “, сподели ръководителят на Сдружението на заведенията в България в края на диалога.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР