ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Отровният шербет

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Чуха се доста и разнообразни мнения във връзка видео обръщението на турския президент Ердоган към 10-та Национална конференция на Движение за права и свободи. Но към този момент цяла седмица в тях на назад във времето остават две изключително значими неща: ярката поддръжка на турския президент за премиера Борисов и премълчаването името на Доган. Не се разяснява и присъединяване на турските секрети служби, въпреки да е известно, че Ердоган не прави нищо, без преди този момент то е проиграно точно с шпионската централа на Анкара.
Има и трети пункт, който е с огромна значимост за българското общество и страна. Делян Пеевски не взе участие в конференцията, тъй като не бил член на придвижването, само че Карадайъ в присъединяване си в „ Панорама “ дни по-късно, ме отреди историческа роля за страната.

Турция е мощна стопанска система и има голяма войска – факт. Но Турция е с включен „ портокал с часовников механизъм “, тъй като тези, които бяха репресирани поради комфортния на Ердоган прелом, жадуват реванш и един ден ще го получат. Освен това страната е в интернационална изолираност. Икономиката ѝ е подвластна от страни като Германия, Франция, Съединени американски щати, Русия, Китай, Япония, Европейски Съюз и прочие Повечето от тях не харесват режима в Анкара и няма да се поколебаят да поддържат наказателни наказания, в случай че Ердоган прекали с ролята си на деспот. А той го прави и доказателство е наличието му преди дни на парада на успеха в Азербайджан, което опъна нервите на страни като Франция, НАТО и Европейски Съюз. Агресивното държание на Анкара към Гърция и Кипър също носи негативи на Ердоган. Да не приказваме за Турски поток и купените от Русия С-400, което издразни Съединени американски щати толкоз, че оповестиха наказателни наказания за Анкара и най-големият ѝ търговец на оръжие и военна техника. Войната, която води Ердоган в Сирия също усилва и втвърдява съперниците му. Нападките на Ердоган против Израел в Организация на обединените нации наскоро го слагат в още по-деликатно състояние. От друга страна напъните на президента на Турция да водачества в мюсюлманския свят нервира доста от арабските страни и той не се употребява с тяхната поддръжка.

Всички тези проблеми се допълват от едно същинско главоболие – троен спад на курса на турската лира по отношение на $ от септември насам. Държавният запас на страната за 11 месеца се е сринал от 74 млрд $ на 43 млрд $. Това е сериозна крачка към финансова злополука, предвиждат специалисти.

Ердоган незабавно се нуждае от проява на мощ и въздействие. Най-лесно е го изиграе в България. У нас има партия, олицетворяваща българските турци и министър председател, който нееднократно е играл по свирката на Анкара. Бившият преподавател Ердоган ловко съчета педагогическия прийом да похвали дънгалака тройкаджия и да вдъхне кураж на електората на Движение за права и свободи, че стои зад него.

Турският президент сподели: „ Въпреки че не успяхме да откликнем на поканата (за присъствие), сърцата ни са с вас. Пожелавам триумф на конференцията, която да бъде мотив за богатството на сънародниците ни в България. Пожелавам триумф на всички мои братя и сестри и най-много на ръководителя на партията, които ще бъдат определени на служба в края на конференцията по волята на делегатите”.

Ердоган заля с шербет и Бойко Борисов: „ С водачеството на скъпия ми другар премиера Бойко Борисов България с решителност се бори с ковид “, - съобщи той.

От което разбираме: Българските турци са ми нужни за моите проекти да осъществявам мюсюлманската ос на Балканите – от Албания, през Косово, Босна и Херцеговина, Северна Македония и България. Освен това освен Русия има Троянски кон в Европейски Съюз в лицето на България, аз също го употребявам. Като жест на благодарност от страна на Борисов Ердоган чака той да се опълчи на американците и да постави до дъно на наша земя тръбите с съветски газ. Горчив, токсичен шербет подава Ердоган на Борисов...

В същото време Ердоган не загатна нито един път Ахмед Доган. За водач на придвижването бе избран отново Мустафа Карадайъ, който в скоро време ще пие кафе в Анкара, където ще получи указания.

Почетният ръководител на Движение за права и свободи имаше свое послание към конференцията, само че то остана в сянката на Ердоган и турското разузнаване (МИТ), тъй като точно то дава данни и разбор на Ердоган, с цел да гради той своите проекти, в тази ситуация по отношение на България. Доган и до момента не е бил любим на Анкара, занапред няма да стане. Близостта му с Москва, за каквато се приказва от дълго време, не е нужна на Ердоган, тъй като турският президент си има свое другарство и ползи с Владимир Путин. Но Доган е наясно с работата и дилемите на тайните служби, по тази причина сигурно е разчел вярно знаците от Ердоган. Затова е нараснал защитата си двойно, настояват осведомени. За всеки случай.

Борисов пък се снабди с огромна черна точка, тъй като тъкмо Ердоган и тъкмо в подобен миг да те нарече„ скъпия ми другар “, е кофти препоръка пред останалия свят - не че до момента е бил ослепителен.... Ако Борисов си има вяра, че е страховит състезател и може да шмекерува с „ огромните “ – грубо се е заблудил.

Поздравлението на Ердоган трява да се възприема като знак за бъдещи проблеми и рискове за страната ни. Както тези японски уреди предизвестяват за земетресение. Турската дипломация е с обичаи в разпространение на похвали и дарове, само че зад нея постоянно са безмилостните ползи на ръководството в страната. Подценяването може да ни коства извънредно доста. Кърджалийско и част от Делиормана та чак до Варна от дълго време влизат в проектите на турския президент за възобновление на Османската империя.

Къде е Пеевски в цялата уйдурма? Зает е да усвои туй, що са се договорили с ортака му Борисов. Не остава доста време до края на мандата, по тази причина изобщо не пука за конференцията и салтанатите на Ердоган, Доган и Карадайъ. Трябват доста и свежи пари.

Борисов обаче има по-големи грижи: да си подсигурява свободата, в случай че загуби изборите, както се обрисува. Той знае, че с цел да избави себе си, Пеевски ще го поръча на Иван Гешев незабавно след вота. Арест и шумно дело ще отвлече вниманието от кражбите на към момента младия олигарх. Дали обаче Доган няма да изненада неприятно и двамата? Изгонването на следващия съветски дипломат-офицер от София явно е ядосало Москва, която този път отвърна с много изострен звук. С нейна поддръжка почетният водач може да разплаче много хора, които сега се изживяват като недосегаеми.

А може и да се случат неща, каквито никой не е очаквал.

Тодор Данаилов
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР