ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Мишел Онфре: Европа се превърна в новия Трети свят

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Епидемията ни демонстрира брутално, че Маастрихтската империя се провали: тя не е в положение да създаде и достави маски на болногледачите, които посрещат жертвите на епидемията! Италия, която е част от Европейския съюз и има 60 млн. поданици, записва повече умряли от ковид от Китай, страна с 1,3 милиарда поданици! Всъщност Европа се трансформира в новия Трети свят, сподели френският мъдрец Мишел Онфре в изявление за " Поан " през март 2020 година Поместваме го още веднъж.

- Като начало един съвет: кой мъдрец би трябвало да четем по време на карантина?

- Може да е стоик, тъй като те са философи на борбата против злата орис: дават предписания за битка против паниката, страха, опасението, мъчителното безпокойствие, старостта, заболяването, страданието, измяната, гибелта, несъмнено. Имам поради “Към себе си” на Марк Аврелий, “Нравствени писма до Луцилий” на Сенека или “Наръчник за живота” на Епиктет. Но в случай че би трябвало да бъде единствено един мъдрец, това е Монтен, които съдържа всички тях в “Есета”. Но въпреки всичко концепцията не е да четем, както четем на плажа, дилетантски, незадълбочено, а дълготрайно, с молив в ръка и дребна тетрадка, с цел да обобщаваме, несъмнено, само че на първо място, с цел да разясняваме това, което четем и да извлечем персонална екзистенциална изгода.
- На какво би трябвало учим децата си, които към този момент не са в учебно заведение, а се образоват отдалечено?

- На това, което учехме в миналото! А точно да четат, да пишат, да броят, да считат, затова да проучват, да мислят, да построяват сериозен дух - всички неща, които са реакционни в очите на нихилистите, които по един емблематичен Оруелов метод от години се показват за прогресисти! Преди всичко можем да създадем това, което учебното заведение в никакъв случай не е правело същински: да преподаваме изкуство, което е школа по сензитивност. Можем да учим стихотворения с тях и да ги рецитираме, да четем лирика, само че и истории - да прочетем новелите на Мопасан на децата си, да им разкрием театъра или операта, с текстове и либрето в ръка.

Същото важи и за киното: то се трансформира в активност на алчни търгаши, само че преди този момент направи допустимо основаването на доста шедьоври през първата половина на ХХ век. Няма да сбъркаме, в случай че изберем черно-бялото…

- Способни ли сме към момента да скучаем?

- Аз персонално не знам и в никакъв случай не съм знаел какво е досада! Имам шанс, че съм емоционален четец (а също и емоционален автор), тъй че книгите постоянно са били за мен спешен излаз във всяка невъзможност, в която съм се оказвал. Монтескьо е написал тази превъзходна фраза: “Никога не съм изпитвал горест, че един час четене е пропилян”.

- Кое ни кара да приемем това отнемане от независимост, без да се мръщим (повечето от нас)? Глобите за неспазване на разпоредбите на карантината или страхът от гибелта?

- Здравият разум… Много по-рано прочее трябваше да проявим този обикновен разсъдък. Аз самият споделих още на 28 януари в телевизионно предаване, че Китай не е страна, която ще реши да затвори град с няколко милиона поданици, в случай че няма съществени аргументи и че това е самопризнание за същинска опасност! Една тоталитарна страна не се интересува от десетки хиляди поданици повече или по-малко поради вирус, който, както се говореше тогава, е по-малко гибелен от грипа.

- Нов стадий ли бележи коронавирусът в разпадането на юдео-християнската цивилизация, което анализирате в книгата си “Упадък” (Décadence)?

- Той заема мястото си в придвижването на разпад. Пандемията демонстрира неопитността на президента и на държавното управление, противоречивостта на Еманюел Макрон (останете си вкъщи, само че отидете да гласувате; затворете се у дома, само че можете да вършиме физически упражнения; учебните заведения няма да се затварят, след това ще се затварят; вирусът не познава граници, само че въпреки всичко ги затваряме и т.н.), цялостното обезценяване на думите на Макрон, на който към този момент никой не се подчинява.

Идеологията на Маастрихтска Европа, необятно рекламирана от десетилетия, пада като развален плод: резултатът от тази демократична политика е, че отделят старите хора на входа на лечебните заведения, с цел да ги оставят да умрат в ъгъла, само че и че изпращат на война медицинския личен състав, в случай че употребявам думите на президента, без да могат да му обезпечат елементарни маски или дезинфекциращ гел, с цел да се защищити от злото, до което се докосва… Всичко, което се случва, нито слага началото, нито форсира упадъка, а демонстрира в ярка светлина какви форми е приел.

- Коронавирусът накара европейците да осъзнаят изключителната си накърнимост. В новия Трети свят ли ще се превърнем?

- Както рухването на Съюз на съветските социалистически републики сподели на Запада, че половин век е фантазирал за марксистко-ленинската империя, която се оказа книжен тигър, по този начин и епидемията брутално ни демонстрира, че Маастрихтската империя, представяна от четвърт век като икономическо страшилище, което може да изиграе номер на огромните империи по света, се е провалила: тя не е в положение да създаде и достави маски на санитарите, които посрещат жертвите на епидемията! Италия, която е част от Европейския съюз и има 60 млн. поданици, записва повече умряли от ковид от Китай, страна с 1,3 милиарда поданици! Всъщност Европа се трансформира в новия Трети свят…

- Всички си представяха, че идната рецесия ще пристигна от стопанската система. А един вирус сложи света на колене. Защо подценихме този риск? Много учени ни предупреждаваха…

- Вирусът не съществува без значение от стопанската система! В световната стопанска система всичко е обвързвано. Либералният маастрихтски път трансформира облагата в непостижим небосвод на цялата политика. Да създава маски и да ги складира? Не е рентабилно… Да влага в проучвания? Не носят непосредствена облага. Да има положителни здравни грижи за всички? Не е рентабилно, да оставим грижите за богатите, които ще имат пари, с цел да си ги платят, а бедните - на самотата им. Вирусът прояви, във фотографския смисъл на думата, истината за икономическия, т.е. политическия избор, който е бил изработен от времето на Жискар д’Естен, Митеран в това число, до Макрон.

- Толкова нечуваемо ли е станало научното слово в нашата “демокрация на лековерните”, в случай че използваме израза на Жерал Броне?

- Внимавайте да не се съгласите с нелепостта за науката, която изричала истината! Лекарите на Молиер, с техните клизми и пиявици, се осланяха на науката. В Съюз на съветските социалистически републики Лисенко, който се бореше против генетиката на Мендел, като я отхвърляше, също беше академик! Грета Тунберг също се базира на науката, с цел да легитимира апокалиптичните си заклинания. Но науката се подчинява на своето време и спонтанното възникване, защитавано от Аристотел, е било просвета, до момента в който Пастьор сподели няколко века по-късно, че това са бабини деветини. Появата на думата “наука” не би трябвало да се употребява като мотив за престиж, който не разрешава всяко сериозно размишление.

Със съкращения. Източник: Coronavirus – Onfray: «L'Europe est devenue le nouveau tiers-monde»

Превод от френски: Галя Дачкова
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР