ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Диана Русинова пред ФАКТИ - ЕЦТП с предложение за нов тип легнали полицаи след катастрофата с Милен Цветков

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Предложение на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) за пробно монтиране и тестване на нов вид „ легнали служители на реда “ бе признато и утвърдено от Консултативния съвет по пътна сигурност (КСПБ) към Столичната община. За това оповестиха от ЕЦТП по-рано през днешния ден.

Поводът за предлагането от страна на ЕЦТП към Столичната община е злополуката, в която живота си загуби журналистът Милен Цветков. Самото предлагането е отправено на 28 април тази година. От Европейския център за транспортни политики споделят, че тези нови „ легнали служители на реда “ или, както ги назовават в други страни – „ скоростни възглавници “, ще понижат скоростта преди кръстовището за понижаване на риска от произшествия.

От ФАКТИ се свързахме с Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики, с цел да разберем повече за тази мярка за сигурност на придвижването.

Относно това какво съставляват тези „ скоростни възглавници “, Русинова изясни: „ На нашия език те се назовават „ легнали служители на реда “. На инженерен език се назовават изкуствени изпъкнали напречни неравности. В България има дефинирани няколко такива вида неравности. Всички те попадат в НАРЕДБА № РД-02-20-10 от 05.07.2012 година за изискванията за създаване или монтиране върху платното за придвижване на изкуствени неравности и на други средства за ограничение на скоростта на придвижване и условията към тях. Има едно Приложение 2 към член 6, точка 1,2,3, член 13 – точка 1,2, член 15 и 17. Там е записано къде и какви изкуствени неравности могат да се слагат, по какъв начин могат да наподобяват.

Когато стана пътният случай с Милен Цветков, тогава с екипа на Европейския център за транспортни политики се бяхме събрали с други сътрудници от други страни. Обсъждахме какво вероятно би могло да се направи, с цел да може в бъдеще в случай че някой отново по този начин реши да се ускори на улица „ Хенрик Ибсен “ и да се удари в спрелите транспортни средства, да създадем нещо, с което вероятно да ограничим тази опция. Тогава обсъждахме доста дълго и с специалисти от Столичната община, и с други сътрудници от други неправителствени организации и всички споделиха, че там минава градски превоз и в действителност е извънредно неуместно да се изградят изкуствени неравности, тъй като при качването и слизането на изкуствените неравности, транспортните средства на всеобщия публичен превоз се чупят доста по-бързо в сравнение с при други условия.

Нашето изследване - най-много сътрудниците ни от Англия, ни даде тази разработка, която се ползва, се оказа, към този момент 30 години в Съединени американски щати, в Австралия, в Белгия, във Франция, във Англия. Явно ние сме я пропуснали и не я прилагаме.

Това е изкуствена грапавина или „ възглавница “, както ние сме я кръстили, тъй като доста прилича и наподобява на възглавница. Когато се инсталира, такова е дистанцията сред обособените бабунки, че междуосието на транспортните средства от всеобщия публичен превоз могат да преминат напълно свободно над тези бабунки, без да се постанова да се качват на или да слизат от тях. При другите коли и другите транспортни средства обаче, тъй като междуосието е по-малко, просто наложително се качват върху тях и те са принудени да понижат скоростта “.

Идеята е „ пробно да се подходи към построяването на такива „ възглавници “, сподели Русинова. „ Разработихме план, който ще подарим на Столичната община и чакаме да ни посочат къде вероятно са съгласни да се инсталират пробно. Ние ще им подарим и съответния план за самите бабунки “, добави тя.

„ За да може да се направи смяна в нормативната уредба, която цитирах обаче би трябвало да се потвърди ефикасността. Малко е параграф 22, тъй като първо споделят: „ Добре, ние ще изменим наредбата, само че по какъв начин ще сме сигурни, че това работи? “. В същото време на пътя не може да се поставя нещо, което не е прецизирано в нормативната уредба. Поради тази причина ние с моите сътрудници предложихме на Столичната община, в случай че са съгласни, да създадем опит, с цел да има задоволително причини, доказателства, когато тръгнем да предлагаме промени в наредбата, че това нещо работи, че дава положителни резултати.

Някои сътрудници доста спекулират по тематиката, че това било екологична мярка, което е малко необичайно, тъй като при намаляне и потегляне на транспортното средство се отделят повече нездравословни излъчвания. Ние обаче би трябвало да си дадем сметка кое е приоритет – пътната сигурност, животът и здравето на хората или другите фактори. Трябва да мислим кое ще изведем като приоритет. Ние внесохме предлагането още на 28 април в Столичната община. Трябваше да се гледа в Консултативния съвет по пътна сигурност, няколко пъти го отлагаха, по-късно го включиха в дневния ред за 22 октомври, само че заради някаква причина го отложиха. Едва в този момент най-сетне след тази покруса, която стана, ние имаме опция на процедура да тестваме това, което сме предложили “, сподели още Диана Русинова.

„ Тези неравности се ползват доста постоянно на входовете и изходите на жилищните зони, където би трябвало да се ограничи скоростта до 30 км/ч. Поставят се и на дребни улици, и на огромни булеварди. Общо взето тази мярка, съчетана с едно допълнение – стесняването на платното за придвижване тук-там, на които да вземем за пример ще пресичат пешеходци, дава извънредно удобен резултат. Ние по тази причина се спряхме на нея – тъй като тя дава извънредно положителни резултати и демонстрира доста сериозна успеваемост в други страни.

До 80-та година са били прилагани тези наравности, които сега и ние построяваме. При тези обаче доста значимо е, че дистанцията сред осите на рейсовете е по-голямо, в сравнение с при леките коли и другите транспортни средства. Градският превоз по принцип няма по какъв начин да тръгне да кара със 100-120 км/ч и няма по какъв начин да малко разстояние да вдигне някаква колосална скорост. Всички знаем, че градският превоз в множеството случаи си съблюдава рестриктивните мерки. Затова е значимо да насочим тази мярка за останалите и в това време да щадим градския превоз, с цел да не се товари общината с несъразмерни разноски за това, че избрана група водачи нарушават разпоредбите за придвижване и си разрешават да карат с превишена скорост на дадени места. Тоест общината да заплаща този разход и в действителност ние като данъкоплатци. Затова предложихме нещо като модернизация на тези изкуствени неравности, с което да повишим успеваемостта им “, сподели още тя.

Цената на построяването на тези „ скоростни възглавници “ зависи от това къде ще бъдат инсталирани, сподели Русинова и добави, че зависи мощно от броя на лентите и типа на пътя. „ Цената сигурно обаче няма да бъде по-висока от тази за създаване на общоприет „ лежащ служител на реда “ или вдигната пешеходна пътека “, сподели тя.

„ Чакаме общината да каже къде ще бъде опитът “, сподели Русинова във връзка мястото, на което ще бъдат построени такива „ възглавници “. Относно мястото на злополуката, в която почина Милен Цветков, тя споделя, че оттова тръгнал диалога за търсене на решение. Не се знае дали опитът ще се организира на това място. „ Ние очевидно не можем да накараме хората да съблюдават разпоредбите като им приказваме и ги насърчаваме да го вършат. По-скоро би трябвало да търсим ограничения, с които да ги принудим да съблюдават разпоредбите. Когато едно нещо не може – т.е., когато не би трябвало да вдигате скорост над позволената, просто да не можете да го извършите “, сподели тя в края на диалога ни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР