ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Васил Василев: Протестите смачкаха надменността на властта. Борисов не смее да се покаже

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Из предаването “Не се опасявай “ с Васил Василев, излъчено на 14.09 по БСТВ:

Протестите реализираха към този момент няколко от главните си, до момента в някаква степен скрити цели. Между тях:

1. Уязвиха, смачкаха в не дребна степен самочувствието и надменността на властта. Нейният кумир, нормално сияещият от пошло блаженство Борисов не смее да се покаже на никое място, към този момент два месеца се крие и появява рядко, като светулка по беритба, нормално там, където никой не допуска. Като огледа човек последните фотоси на премиера ни, има възприятието, че този човек живее в джипката си, толкоз го е боязън да не се сблъска някъде с някой митинг.

2. Протестът очевидно е насадил у Борисов освен боязън, само че и комплекс за виновност - за чекмеджетата, за мутренската битност, за целия му облик, жанр и метод на ръководство. Той към този момент гледа отговорно, пораженчески. Знае, че щом падне или слезе от властта, в никакъв случай повече няма да може да се докопа до нея. В момента, в който рухне, ще се трансформира в политически мъртвец.

3. Протестите желаеха главно оставките на Борисов и Гешев. Но бързо прерастнаха в яд и отвращение против цялата ръководеща клика. Имам познати, които се срамят да кажат, че са от ръководещата партия. ГЕРБ се трансформира в мръсна дума. Нямам подозрение, че доста от почтените хора, всмукани в орбитата на тази партия, в този момент ще се опитат да се измъкнат оттова, колкото се може по-безшумно.

4. Протестите убиха, унищожиха най-големия зложелател на свободата - страха - страха от властта. Мотото на предаването " Не се опасявай " се трансформира в главен девиз на протестиращите. Гражданите видяха какво ужасно оръжие е страхът и освен не му се поддадоха, освен не се оставиха страхът да ги победи и смачка, само че и със светкавична офанзива плениха това оръжие, обърнаха го против ръководещите, почнаха да ги бият с техните камъни по техните глави, паникьосаха ги и както върви ще не престават да ги плашат, до момента в който тези не вдигнат бялото знаме.

5. Протестите демонстрираха какъв брой илюзорна би била всяка вяра за помощ от Европа, в случай че България изпадне в тежко състояние. Та тук повече от два месеца Народното събрание всяка вечер е обсаден от гневни, непонасящи държавното управление български жители, събират се по 20-50-100 хиляди души, а европейските водачи мълчат, все едно че тук сме се сбрали на седянка. Викат европейците, осъждат, заплашват Лукашенко, а за тук си траят и мълчат.

В предаването бе излъчено изявлението на ирландската евродепутатка Клеър Дейли, съгласно което в България ръководещите са бандити, корупцията е пълномащабна, срамотата е безспорна, а Европейската комисия е съизвършител в корупцията.

Депутат от Европейския парламент упреква Европейската комисия в съучастие с Борисов, т.е. удостоверява подозренията, че хора от Комисията, този пазач на закона, тази светая светих на справедливостта, този храм на почтенността за лековерния българин били съдружници, по този начин да се каже, на българските бандити в корупцията, сподели Василев. Да, в случай че корупцията не съществуваше там, нашите тук нямаше да смеят да крадат. Там се научиха, там се корумпираха нещастните ни псевдодемократи. Поемаха ги, образоваха ги дискретно, зарибяваха ги както дилър зарибява пъпчив възпитаник, след това ги пускаха да ръководят и да крадат. Не можеха ли немските фондации, които сътвориха ГЕРБ, да вменят в политическата им философия божиите заповеди " Не кради ", " Не неистини " и " Не пожелавай нищо, което е на близък ти ". Можеха, само че евентуално не им е влизало в сметките.

Навремето тук съвсем нямаше корупция, продължи Василев. Кашон " Малборо " и бутилка " Джони " бяха върхът на разврата. По Живково време хванаха един - беше зам.-министър на търговията, Вутев се споделяше, че в мазето имал 50-ина кашона с уиски, натрупал ги кой знае какъв брой време, уволниха го и го вкараха в пандиза. 50 кашона са 600 бутилки по 20 евро - 12 000 евро - в случай че предложите такава сума на премиера, той ще ви изхвърли на часа, от отвращение, от засегнатост, това са жалки, оскъдни пари не за него, за министър дори, за народен представител от болшинството или от Движение за права и свободи. Тук се работи с шест-седем цифрени суми, за по-дискретно - и с килограми. Както разгласи оня ден проф. Людмил Георгиев, един еврокомисар-италианец му признал, че единственото, от което се интересували евродепутатите, били двата кг. Не тротил или суджук, не, два кг банкноти в купюри по 500 евро. Те правили тъкмо един милион и се побирали в дипломатическо куфарче. Всички снасяли своите два кг, само че българите били най-редовни. Очевидно. Иначе за какво ще ни вършат на смахнати и ще викат, че в България съвсем, но почти-почти сме го докарали до върховенството на закона и че поддържат Борисов в битката с корупцията. Да не би да са слепи или глухи, че да не виждат какво става тук. Не са, лакоми са, имат голям вкус.

И къде е това господство на закона, съгласно тези потенциали. Кое е вярното - да търсиш от кое място са кюлчетата злато и пачките с пари в чекмеджето на министър-председателя или да търсиш кой ги е снимал? Кое е незаконното - да крадеш или да разкриваш кражбата? Защо мълчат европейските корифеи? Представяте ли си Макрон да назова някоя от видните дами на Франция " елементарна марсилска слива ", да кажем по този начин, няма по какъв начин да го изкарам толкоз пошъл като нашия министър председател?

Предполагат ли европейските полезности всеобщата бедност, поголовната неначетеност, ужасяващата смъртност, умиращите села, убийствената емиграция, продажбата на националните идеали, разпада на националното произвеждане? Това ли значат европейските полезности. Ако не, помогнете, дами и г-да от Европейския парламент и от Европейската комисия да изхвърлим вашия поддръжник от властта и да изправим провалите, които той нанесе с ваша помощ.

Чудим се по какъв начин по този начин тук се крадат 10 милиарда. Ами това са ужасно доста, чудовищно доста пари, 10 хиляди куфарчета, 20 тона банкноти по 500 евро, какво ще ги правиш тука. Ами навънка? Ако ги качиш на един ТИР, ще те гръмнат още на Орлов мост. Ако ги прекарваш през ВИП-а или Правителствения в някоя арабска или израелска банка, ония там са по-хитри, ще те унищожат, ще ти изтребят наследниците и отново ще приберат парата. Каквото и да купиш, Айфеловата кула да купиш, отново ще ти я вземат, ще те убият и ще я вземат. За какво са им такива пари, няма защо да ги похарчат, с изключение на с цел да купуват снизхождение и поддръжка от Брюксел, Вашингтон или Анкара.

Вероятно по тази причина и там мълчат за митингите тук. Мълчат да не би златната им кокошка да бъде оскубана и да няма кой да им снася златни яйца. Проглушиха света с Беларус, та ноти, та речи, та заявления и наказания. Я сравнете мизерията тук и в Беларус. Сравнете образованието, опазването на здравето, промишлеността и селското стопанство. Ама там нямало народна власт. Че кое е у нас демокрацията - да купуваш и фалшифицираш избори, да продаваш страната и историята си на чужденци, да чуваш по какъв начин 150 хиляди души ти викат в един глас: " Махай се " и ти да им се плезиш от джипката и да викаш " Няма ". Не го желаят, подиграват му се, заливат го с злоба, демонстрират му чекмеджетата с крадени пари и злато, той стои и се хили. Демокрация. Но тази народна власт устройва Брюкселските лицемери, не нашия народ. И дано не си вършим илюзии с фон дер Лайен, Вебер, Кьовеши, мониторинги и сходни.Ако ние не се освободим сами от отровната хидра, никой няма да ни помогне. Ни Путин, ни Тръмп, ни Европа. " Всичко се състои в нашите задружни сили. Против тях не може да противостои и най-силната буря ", споделя Левски. Докато не проумеем тази истина, всевъзможни бей-ефендита, всевъзможни Борисовци, Станишевци, Костовци и Симеоновци ще продължат да ни грабят и да подхранват за наша сметка благоденствието на Запада.

Източник: " Епицентър "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР