ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Как кървавият Мерт, заклал майка и дъщеря в Джебел, се спаси от доживотна присъда

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Седем години от своята 28-годишна присъда излежа двойният палач Мерт Мехмед от Джебел, станал прочут на цяла България с прякора Кървавия Мерт. След още толкоз, той към този момент ще има право да стартира да желае условно предварително освобождение, написа " Труд ".

През април 2014 година 18-годишният тогава възпитаник умъртви с дребна брадвичка 24-годишната Джейлян Юсуф и нейната 8-годишна щерка Джейда. Тогава законът позволяваше на причинителите на свиреп закононарушения да признават виновността си и да желаят скъсен развой, с цел да избегнат най-тежката присъда - пожизнен затвор без право на подмяна.

Младежът се размина с пожизнен затвор и бе наказан да заплати общо 450 000 лева на околните на убитите - по 150 000 лева на бащата и майката на Джейлян и още толкоз на бащата на момиченцето Орхан Реджеб.

Случаят с Мерт от Джебел бе припомнен тези дни, откакто Върховният касационен съд промени на пожизнен затвор присъдата на килъра на невръстно дете от сливенското село Сотиря. Сега и този изверг, поради който през 2019 година бе изменен Наказателния кодекс, ще има право на подмяна на доживотната присъда.

В дребния родопски град Джебел всички се познават, множеството са и родственици. Почти от всяка фамилия има хора, отпътували на гурбет към Западна Европа или Турция. Никой не позволява, че слабичкият Мерт Мехмед - възпитаник в градския колеж по тютюните, може да се трансформира в страшилище.

На 26 април 2014 година страшна новина поразява кротките поданици на Джебел. Младата Джейлян и детето є - първокласничката Джейда, са открити насечени с секира в жилището им в блок в центъра на градчето.

Говори се, че майката е била изнасилена.

Няколко дни по-рано съседи усещат, че от жилището на Джейлян стартира да се носи тежка миризма, лампите в жилището светят непрекъснато. Казват на домоуправителя Шабан Ахмед. Човекът намира стълба и вляза през терасата. В спалнята намира два натрупа в локва кръв.

Започва следствие. Първи за разпит бил спретнат някогашният мъж на Джейлян и татко на детето, който живеел в близко село. Има версия, че той е полудял от ревнивост, само че тя била изцяло отхвърлена. Привикват за показания и приятелят на Джейлян, с който младата жена имала сериозна връзка, само че и той не знае нищо.

Само няколко часа по-късно съмненията падат върху Мерт - момче, което живее в прилежащ блок. Той е бил другар на Джейлян и детето, ходел им на посетители, на смешка си казвали, че са като брат и сестра.

Пред криминалистите Мерт, бледен като платно, треперещ, разказал открай докрай какво се е случило.

Родителите на Джейлян работели в Германия и постоянно пращали пари, хубави облекла, скъпи движимости. Двойното ликвидиране било осъществено в нощта против 22 април. Часове преди този момент Мерт отново гостувал при красивата млада жена. Прибрал се у дома, само че не могъл да заспи.

Според показанията му - все мислел по какъв начин да си откри пари. Пред очите му била една и съща панорама - по какъв начин Джейлян вади отдолу под матрака на спалнята си несесер с едри банкноти и взема от тях.

Мерт решил да се промъкне в жилището и да открадне парите. Към 4 часа сутринта излязъл, само че взел със себе си секира. Влязъл през терасата на кухнята, която била отворена. Стигнал до спалнята и се опитал да вдигне матрака, само че Джейлян се разбудила.
Тогава Мерт вдигнал брадвата и нанесъл 5 удара с тъпата част в тила на дамата. След това я блъснал още 3 пъти с острието. Джейлян паднала върху спящата си дъщеричка. Джейда се събудила и заплакала. Мерт блъснал и нея с острието в главата.

Мерт изтеглил тялото на Джейлян, свалил бикините и разголил горната част. Пред проверяващите обяснил, че е имал желание да реализира сексуален акт, само че се отказал. Най-сетне отдолу под матрака изровил несесера, в който имало 250 лв.. Прибрал ги, взел също също зарядно устройство за преносим компютър и 2 мобилни телефона.

В обвинителния акт плячката му била оценена на общо 1025 лв..
В банята Мерт се измил от кръвта, прибрал се у дома. Оставил брадвичката и откраднатите движимости в дрешника. След това лежащ да спи. През деня той и майка му Шукрия Мехмед отишли до Момчилград. Там Мерт си купил нови маратонки, а старите, които били изпръскани с кръв, изхвърлил в панер за боклук край магазина.

“Много скърбя за всичко, което стана. Все още не възприемам по какъв начин стана. Искам да си изтърпя наказването и да стартира нов живот”, сподели Мерт Мехмед, когато съдът му даде последната дума.

На няколко пъти Ергюн Юсуф, бащата на Джейлян и дядо на дребната Джейда, се обливаше в сълзи, когато бе четен обвинителния и акт и бяха показвани материалните доказателства. А когато Кървавия Мерт бе изведен от правосъдни служители на реда, унищоженият родител му извика на турски “Сен чекчан!” (Ти ще патиш!).

Още на третата година в пандиза двойният палач Мерт Мехмед стартира да разполага със смарт телефон и интернет в килията, макар че е постановено да излежава присъдата си при в началото непоколебим режим. Кърджалийски медии оповестиха, че майка му не серпантина да се хвали пред родственици и близки, че синът е приключил междинното си обучение и се е сдобил с дипломи за готвач и за компютърна просветеност.

Във фейсбук Мерт разгласява свои селфита от килията. На някои от тях е с другари и очевидно честват, на други пуши пура, а под един фотос даже е споделил, че се намира с авера си в Лас Вегас, Невада. През 2018 година бил изместен от Старозагорския в Пловдивския затвор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР