ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Полицай e дал 50 000 лева подкуп за прикриване на измами с ДДС на “Градус”

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Иван Грудев Филипов е някогашен служител на реда, арестуван през 2010 година за рушвет на чиновник на БОП в Стара Загора. Филипов предложил 50 000 лева на антимафиота, с цел да замете данни за осъществени закононарушения по инспекциите, които води във връзка с компаниите „ Градус “ с номера от 1 до 7 и „ Бисер Олива “ АД, разкри журналистът Димитър Стоянов за BIRD.bg .

Дружествата до едно са свързани с братята Лука и Иван Ангелови – дружно и по настрана. През 2017 година Филипов е наказан на първа инстанция. Но инспекциите за точене на Данък добавена стойност от компаниите на Ангелови посредством мним експорт за Румъния ощетило хазната с 10 милиона лв. Данък добавена стойност са сполучливо заметени.

Имената на Ангелови нашумяха откакто предприемачът Светослав Илчовски ги упрекна в куп закононарушения пред Комисията по проверките – като се стартира от манипулиране на борсата посредством надуване на активите на сдруженията им през фиктивни покупко-продажби и се стигне до подкупи за премиера Борисов в кюлчета злато и възнаграждение за плеймейтки. Особено злокобно прозвуча изказванието, че на Илчовски е показан клип с издевателства над задържан, до момента в който бил на имен ден на Иван Ангелов в резиденция " Витошко-Студена ", където участвал и Борисов. Според предприемача той заплащал рекет в продължение на години, с цел да бъде оставен на мира.

В защитната си тирада пред същата комисия Ангелов отхвърли тези изказвания, само че затвърди усещането, че е изключително непосредствен с премиера Борисов, с който постоянно играел карти и ги свързвала мъжка дружба. Той също по този начин се самоуличи в нечисти покупко-продажби. Стана ясно, че Ангелов е съумял да продаде с облага фамозните фурми от Абу Даби, които сякаш бяха филантропична помощ, а също по този начин да получи подпомагане персонално от премиера за признание на ветеринарни документи за експорт на негова продукция. Последното повдига и въпроси за търговия с въздействие в негова изгода.

Фиктивен експорт за Румъния за 10 милиона лв. Данък добавена стойност

Няколко самостоятелни един от различен източници настояват, че към 2010 година, против братята Ангелови тече следствие, предоставено на Националната следствена работа, по данни за източването на към 10 милиона Данък добавена стойност посредством мним експорт на земеделска продукция към Румъния. Текат и инспекции от Национална агенция за приходите, които са изключително притеснителни за производителите на пилешко от Стара Загора. В последна сметка инспекциите завършват без проблеми за тях. Междувременно Ангелови са построили близки връзки с премиера Борисов, който ги води до Япония с държавния аероплан.

В претекстовете по делото против Филипов, изложени в 20 страници, се разказва по какъв начин той пробва да стимулира сътрудника си от Търговски закон „ БОП “ да осъществя скица, която да завърши инспекцията с позитивен за проверяваните сдружения резултат. Материалите по същата инспекция трябвало да бъдат изпратени в прокуратурата с мнение за преустановяване, заради липса на данни за осъществено закононарушение. С тези дейности е трябвало да се потвърдят „ погрешните и непълни констатации в данъчните ревизионни актове за минали интервали от време “.

Пристрастни проверки и инспекции

Съдът сочи, че от началото на 2007 година доникъде на 2010 година чиновниците на Национална агенция за приходите направили многочислени данъчни проверки и инспекции за определяне на обстоятелства и условия по прихващане или възобновяване на Данък добавена стойност в данъчни обекти и търговски сдружения, в които съдружници или акционери били братята Иван и Лука Ангелови. Сред проверяваните компании са многочислените компании „ Градус “ и „ Бисер Олива “ – общо над 10 юридически лица.

Съдът декларира също, че „ поради пристрастно водене на данъчните проверки и инспекции, завършили с голословно удобен резултат за данъчно-задължените лица “, свързани със семейство Ангелови била инициирана вътрешна инспекция от инспектората на финансовото министерство. В резултат били уволнени няколко ревизори и били наложени дисциплинарни санкции на няколко ръководители на данъчни екипи, включително и на шефа на Национална агенция за приходите Стара Загора, позволили съзнателни неточности при проверките и инспекциите.

По това дело самите Ангелови се явяват като очевидци. Не са им повдигнати обвинявания за поръчители на закононарушението, тъй като обвиняването не съумява да събере задоволително доказателства против тях.

От BIRD.bg са изпратили въпроси и питане за коментар до Иван Ангелов посредством контактния имейл на “Градус” и през потребителската форма на уеб страницата, само че до публицистичното привършване на публикацията отговор не е бил получен, настояват от медията.

Свидетел по делото е Митко Минчев Николов, който по време на досъдебното произвеждане е районен шеф на Държавната лотария за Югоизточна България. Той е свързващото звено – медиатор сред притежателите на проверяваните компании и наказания на първа инстанция чиновник на Министерство на вътрешните работи. Николов заявява, че е непосредствен с Иван Ангелов, както и че преди пенсионирането си от Министерство на вътрешните работи е бил шеф в „ Магистрална полиция “ на Иван Грудев Филипов. Николов познавал и Тошко Христов Тотев от средата на 90-те години. И на него му бил началник, до момента в който работел за Министерство на вътрешните работи, само че в отдел „ Тежки закононарушения “. Съответно, откакто Тотев се пенсионирал, Николов съдействал пред Иван Ангелов за назначението му, като водач. Николов декларира, че през лятото на 2010 година Тотев му споделил, че следва инспекция на сдруженията на Ангелови. Мъжът го попитал дали не могат дружно да оказват помощ да стане инспекцията “по-обективна”. В показания по досъдебното производства Николов твърди, че Тотев работи като водач, само че е „ комендант и един от околните хора на притежателите “ и по-конкретно на Иван Ангелов. Този факт изяснява и осведомеността на Тотев по отношение на провежданите данъчни проверки на сдруженията, благосъстоятелност на Атанасов, както и зародилите проблеми вследствие на тези инспекции.

Същевременно Митко Николов не скрива, че след диалога с Тотев потърсил Филипов, на който също е бил шеф, само че твърди, че се свързал с него, с цел да ревизира дали един съответен чиновник на „ БОП “ ще прави полицейската инспекция на сдруженията на Ангелови. Николов разяснява, че поел ангажимент пред Тотев да приказва с Филипов дали ще има инспекция и може ли да се окаже подпомагане. За да се помогне на сдруженията, в които очевидецът Иван Ангелов е притежател, Николов упълномощил на някогашния си зависещ Филипов да се свърже с антимафиота. На Николов му било известно, че Филипов е в положителни колегиални и даже другарски връзки със служителя, който той в следствие опитвал да подкупи. Двамата работили в предишното дружно в бранш „ Икономическа полиция “ при ОДМВР Стара Загора.

Целта на подкупа, препоръчан и обещан от наказания на първа инстанция полицейски чиновник, била една провокирана без фактическо съображение полицейска инспекция да обезсили констатациите на дисциплинарните комисии, като нови условия по смисъла на Данъчно-осигурителен процесуален кодекс и по този начин да продължи действието на възбраната за преревизиране на компаниите на Ангелови. Поисканата от Ангелови инспекция следвало да се води по данни, предоставяни от самите тях и да завърши с позитивен за проверяваните сдружения резултат. Служителят на Търговски закон „ БОП “ е трябвало да установи, че няма нарушаване в комерсиалната активност на сдруженията. Целта на Ангелови е прокуратурата да постанови отвод от формиране на наказателно произвеждане във връзка с тях. Едно изцяло обяснимо държание, при съществуване на обоснована догадка, че те са направили въпросните данъчни закононарушения.

Документирано е, че Филипов е изразил предпочитание пред служителя на „ БОП “, полицейската инспекция да удостовери непълните констатации на данъчните инспекции и проверки. Така „ резултатите” от режисираната полицейска инспекция, до която се домогвал чрез познатия му антимафиот биха се противопоставили на констатациите на вътрешната дисциплинарна инспекция от инспектората на финансовото ведомство. Филипов направлявал антимафиота по какъв начин да насочва инспекцията към интервал, в който сдруженията са минимум уязвими. Полицаят претендирал класифицирана информация по отношение на възможна формирана „ разработка” по отношение на сдруженията и дали са прилагани специфични разследващи средства във връзка с представляващите сдруженията.

На 18 октомври 2010 година служителят на реда от „ Магистрална полиция “ дал на антимафиота обещаните 1000 лв., с цел да продължи той да организира полицейската инспекция по метод, плануван от Филипов. С оглед на потребности и реализацията на оперативната композиция, на антимафиота е „ предоставена “ фиктивна инспекция във връзка активността на комерсиалните сдружения, лични и следени от Ангелови. Това се случва след извършена работна среща със чиновници на дирекция „ Вътрешна сигурност” на 15 октомври 2010 година Предаването на подкупа и огромна част от връзката по този проблем е документирана посредством използването на специфични разследващи средства.

В очакване да изтече давността…

Арестът на Филипов е от края на 2010 година Делото влиза в съда през 2013 година Присъдата е постановена през 2017 година Мотивите по присъдата излизат 3 години по-късно, а те са едвам 20 страници. Така 10 години след ареста на Филипов делото едвам е минало първа инстанция и е висящо пред Пловдивския апелативен съд. Абсолютната му отминалост изтича през 2025 година Ако въззивният съд удостовери решението на първоинстанционния и това се случи в рационални периоди, делото може да бъде решено и от Върховен касационен съд, преди да бъде погасено по отминалост. Ако Апелативният съд обаче го върне за ново разглеждане с някакъв претекст, присъда евентуално няма да има. Колкото до делото за измами с Данък добавена стойност за 10 милиона лева, то е прекъснато от прокуратурата без последици.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР