ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Орташкият мост в Гурково, който минава над закона

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Преди съвсем месец от Политическа партия „ Републиканци за България” сигнализирахме за нередности и дерибействане от страна на кмета на Гурково Мариан Цонев, определен от Движение за права и свободи, над компания „ Булметал” и чиновниците ѝ. Това докара до провеждането на следствие от страна на журналиста Валя Ахчиева от Euractiv, което демонстрира спор на ползи на територията на община Гурково, с компании близки до кмета. Как се харчат непозволено пари от Републиканската мрежа и европари ще разберете във видеото.

Кметът на Гурково Мариан Цонев е сключил два контракта за строителство на обща стойност 1.7 милиона лв. с сдружение, ръководено от родителите на някогашния му съучастник. Историята с моста в Гурково води до въпроса: Има ли двоен стандарт при използването на Закона за противодействието на корупцията?

Мариан Цонев е определен за кмет на Гурково през предходната година, а преди този момент е бил шеф на строителната компания „ Инвестмънт груп строй Цоневи”. По-важното в този случай е, че е бил съучастник във компанията „ Асфа” дружно с младия бизнесмен Димо Тончев.

На 27 октомври 2019 година Мариан Цонев печели изборите за кмет на Гурково и тъкмо месец по-късно подава документи в съда за преустановяване на присъединяване си в двете си строителни сдружения. Дяловете в „ Асфа” са продадени.

Антикорупционната комисия е направила инспекция на кмета, само че не е открила нередности. Той е тестван и от Специализираната прокуратура, която също не е разкрила нищо неправилно. С едно малко изключение. Кметът не е извършил задължението си да осведоми Общинската изборна комисия за излизането от двете сдружения. ОИК обаче отхвърля предлагането за предварително преустановяване на мандата на Цонев.

При инспекцията на място се вижда, че основите на новия мост над реката край Гурково към този момент са положени. Преди четири години придошлата река Гарвашница отнася и двата моста край Гурково. Тогавашният кмет Иван Иванов съумява да откри финансиране за строителството на единия мост. Три години по-късно подписва два контракта за създаване на мост над река Гарвашница и защитни уреди на река Лазова.

Няколко месеца по-късно в кметския стол седнал съм различен кмет. В деня, в който новият кмет Мариан Цонев продава каузи си във компания „ Асфа”, той приключва единия от договорите на остарелия кмет с „ Хидрострой груп” – този за моста. Мотивът е, че сдружението е спряло да работи за повече от 10 дни.

Атанас Хаинов от „ Хидрострой груп” отхвърля. Той твърди, че са почнали почистването на реката, създали обходен път за колите и канавки. Неочаквано от общината се обадили, че би трябвало да прекратят осъществяването на контракта. Дружеството на няколко пъти желало строителния план от общината, само че от там все им казвали, че сега го нямало, тъй като го били копирали в Стара Загора. Дружеството решило, че прекратяването на контракта им е направено съзнателно. На една от техните срещи с кмета на Гурково, той им бил споделил, че идвал от строителния бранш и нямал желание да пуска други компании.

Две седмици по-късно кметът на Гурково приключва и другия контракт за създаване на инфраструктура за попречване на наводнения. Той е за 1.2 милиона лева Това са два прекъснати контракта с финансиране от 2 милиона лв. от държавния бюджет.

На 13 август т.г., Апелативната профилирана прокуратура удостоверява на втора инстанция, че кметът на Гурково – Мариан Цонев е чист пред закона. Още на идващия ден той подписва контракт с обединяването „ Подпорна стена 2020” на стойност 1.2 милиона лв. за подсилване и разчистване на коритото на река Лазова.

Бащата на някогашния съдружник

Водещият дял в това обединяване има компанията „ Елми”, представлявана от Антон Тончев. Това е бащата на Димо Тончев – някогашният съучастник на кмета на Гурково Мариан Цонев в компания „ Асфа” и настоящ неин шеф. Преди договорката Димо Тончев е бил съучастник и шеф във компанията „ Елми” дружно със своя татко. През октомври 2019 година той е продал своя дял на майка си – Бойка Тончева.

След като компания „ Елми “ управлява дружественото обединяване „ Подпорна стена 2020”, то въпросът е: Има ли спор на ползи за кмета Мариан Цонев, откакто той е сключил контракт с бащата и майката на своя някогашен съучастник?

Явно кметът не се е страхувал от този въпрос след прокурорското разпореждане, което споделя, че няма закононарушение и спор на ползи. Два месеца след постановлението „ Подпорна стена 2020” получава от кмета и контракта за мост над река Гарвашница за още 400 хиляди лв..

Потърсихме кмета Мариан Цонев. Охраната ни осведоми, че кметът е там, само че няма да ни одобри. Причината била Covid-19.

Клатещият се лост

Строителната компания „ Елми” е упомената в прокурорското разпореждане с едно изречение. Фирмата има два контракта за създаване на спортни уреди в село Паничерево и село Конаре в община Гурково. Те са построени с финансиране по програмата за развиване на селските региони, а цената им е близо 100 000 лв.. Това е съобщил самият Мариан Цонев в едно изявление пред БНР.

Кметът на Конаре Радостина Добрева сподели едната спортната площадка. По европейския план тя би трябвало да бъде върху повърхност от 500 кв. м., само че е много по-малка. Елементарното премерване с крачки демонстрира, че е към три пъти по-малка. Площадката разполага със следните уреди – огромен и дребен лост, колело и успоредка. Лостът се клати. Според кмета на селото, площадката не била призната от комисията.

По документи младият бизнесмен Димо Тончев е регистриран по сегашен адрес в Конаре. Кметът Добрева твърди, че подобен човек не живее в селото. Причината кметът на селото да не знае за Тончев е, че той в действителност в никакъв случай не е живял там.

Предприемачът се е записал на 19 април предходната година в дома на някогашния кмет на село Конаре Стефан Азманов. Той признава:

„ Ами, те…имаше една такава акция. Водят ги едни съществени хора за изборите, по сегашен адрес. Да се записват и да могат да гласоподават тук. Аз се изненадах малко, нали,… но викат, ние ще идваме тук, в Балкана ще работим, ще сечем дърва. Това беше концепцията. Аз единствено дадох единодушието си. Защото, не ме бърка мене. Нали ще работят в селото? Но, този Димо не е спал у дома нито една нощ! Само се видяхме!”, споделя Азманов.

Колко доста съвпадения

Димо Тончев се е записал в Конаре тъкмо шест месеца преди локалните избори, с цел да придобие уседналост в община Гурково. Два дни преди изборите, на 25 октомври, той приключва присъединяване си във компанията „ Елми”, като продава своя дял на майка си. В същия ден той става съучастник в строителната компания „ Асфа”. На същата дата, съучастник в нея става и претендентът за кмет на Община Гурково – строителят Мариан Цонев. След два дни, на локалните избори на 27 октомври, съдружникът Димо Тончев към този момент има право да гласоподава за кмет на Гурково, тъй като има уседналост като живеещ в къщата на тогавашния кмет на Конаре.

Неговият съучастник Мариан Цонев е определен за кмет на Гурково. След малко повече от месец, по закон, кметът приключва присъединяване си в строителната компания „ Асфа”. А съдружникът му Димо Тончев става към този момент неин шеф. След няколко месеца кметът подписва контракти за строително-монтажни действия, на стойност към 1 милион 700 хиляди лв. с сдружение, което се управлява от майката и бащата на неговия някогашен съучастник Димо Тончев.

Бащата на Димо Тончев – Антон Тончев не може да отхвърли, че има връзка със сина си. В отговор на въпроса за какво се клати лоста на спортната площадка в Конаре, той се кара, че го занимават с такива дребни неща. Те били огромни строители, първа категория, имали огромни обекти, а го питали за някакви площадки за по 10-20 лева

В отговор на въпрос дали е обвързван със сина си, той споделя: „ Е, по какъв начин да не съм обвързван, щом ми е наследник?!” Фирмите „ Асфа” и „ Елми” също били свързани. „ В комерсиалната активност са свързани, да. По Търговския закон са свързани. Ние се познаваме. Не е неразрешено. Общуваме с търговия и с услуги, с каквото и да е”, споделя бащата на някогашния съучастник на кмета.

Докато в България 100 хиляди лв. публични пари на някого му се костват 10-20 лв., въпросите ще са все неприятни.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР