Фактът отдавна е известен - Стойка Кръстева стана петият български

...
Фактът отдавна е известен - Стойка Кръстева стана петият български
Коментари Харесай

Стойка Кръстева постави рекорд за най-възрастна шампионка в бокса

Фактът от дълго време е прочут - Стойка Кръстева стана петият български боксьор олимпийски първенец и едвам първата българска жена със златен олимпийски орден в този спорт. Но някак настрана остана едно друго достижение на двукратната европейска шампионка и носителка на две сребърни оценки от международни шампионати.

А той е, че Стойка Кръстева сложи връх за най-възрастна боксьорка, достигнала до олимпийска купа. Когато на 7 август българката разгроми на финала в кат. 51 кг туркинята Бусе Наз Чакъроглу, тя бе навръх 35 години и 323 дни, само 42 дни преди на 18 септември да навърши 36. Нито една друга жена не е стъпвала на най-високия връх на такава възраст. 

В историята на женския бокс в действителност са раздадени общо 11 златни медала. При въвеждането му в олимпийската стратегия на игрите в Лондон `12 категориите са единствено три, толкоз са и в Рио `16, до момента в който в Токио 2020 бяха увеличени до 5.

До триумфа на Стойка Кръстева най-възрастна олимпийска шампионка по бокс бе англичанката Никола Адамс, която в Рио `16 за повторно стъпи на върха в кат. 51 кг, когато бе на 33 години и 10 месеца. По подигравка на ориста, точно Адамс препречи пътя към медалите на Стойка - тогава Петрова, на 1/4-финалите в Лондон `12 и взе своята първа титла, с цел да я затвърди 4 години по-късно. Пак по подигравка на ориста, единствената боксьорка, която съумя да победи Адамс след нейния успех в Лондон, бе Стойка Кръстева - на европейското състезание в Румъния през 2014-а, когато взе своята първа европейска купа.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР