Фактът, че до седмица - две ще имаме внесен проект

...
Фактът, че до седмица - две ще имаме внесен проект
Коментари Харесай

Атанас Славов: Няма смисъл да започва процедура за избор на главен прокурор

" Фактът, че до седмица - две ще имаме импортиран план в Народното събрание за промени в Конституцията, който да се отнася и до основния прокурор - неговите функционалности и място в правосъдната власт, не виждам никакво съображение да започва една такава процедура, която би трябвало да приключи месец октомври. Дотогава би трябвало да имаме ново устройство на правосъдната власт ". Това сподели министърът на правораздаването Атанас Славов пред публицисти в коментар за решението на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет да предложи на Пленума на съвета да стартира процедура за избор на нов основен прокурор.

Според министъра Висшият правосъден съвет (ВСС) няма задоволителна легитимност да прави такива значими назначения. Атанас Славов съобщи, че следва на следващия ден Пленумът на Висш съдебен съвет да реши дали да разиска тематиката за избора на изпълняващия функционалностите основен прокурор. Той изрази вяра членовете на съвета да обсъдят всъщност и да се произнесат по взетото решение от Прокурорската гилдия. Легитимният орган да избере и.д. основен прокурор е Пленумът, а не колегията, счита Славов.

" Пленумът, в случай че счете, че той е законният орган, той следва да организира процедурата и да вземе решението. Ако имаме незапознат орган, взел решение, то е незначително, не може и не следва да породи правно деяние ", разяснява още министърът.

Той добави, че в случай че Пленумът на Висш съдебен съвет не вземе решение в този смисъл, то той ще апелира избора на Борислав Сарафов пред Върховния административен съд.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР