Факт е, че от няколко години съдебната реформа се обговаря

...
Факт е, че от няколко години съдебната реформа се обговаря
Коментари Харесай

Тома Биков: Практически Гешев се превърна в основен аргумент за съдебна реформа

Факт е, че от няколко години правосъдната промяна се обговаря в тв студиа и в Народното събрание и в един миг се фиксира във фигурата на Иван Гешев. Практически той се трансформира в главен мотив за правосъдна промяна, което не е било вярно в никакъв случай - това разяснява в студиото на " Панорама " Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

" Ако вършим някаква по-дългосрочна и по-стратегическа правосъдна промяна, тя би трябвало да не се структурира върху един човек, а да бъде в звук с нуждите на системата. ГЕРБ и Бойко Борисов няма по какъв начин да натиснат сами копчето. Често страдаме от това, че прекомерно доста ни надценяват нашите съперници, пък и освен те. Нито сме толкоз мощни, нито толкоз зли, колкото изглеждаме може би ", означи Биков.

По думите му, Гешев се трансформира в център на този диалог и това беше повода ние да желаяме той да подаде своята оставка, с цел да може да се отвори диалога всъщност.

" Действията, които стартира да подхваща тогавашния основен прокурор одобриха напълно политически темперамент. Той влезе в полето на политиката и на практика наруши това предписание управляващите да не се месят една в друга. Дори се стигна до там, че нормално упрекват политиката и политическата власт, че се меси в прокуратурата - в тази ситуация имаше опит за директна интервенция на прокуратурата в законодателната власт и в присъединяване на образуване на разнообразни болшинства.

По отношение на проблема " Барселонагейт ", Биков сподели, че в това следствие Бойко Борисов на практика го няма, тъй като няма никаква връзка с нищо. Няма и доказателства, че има пране на пари по този проблем, в който самият Борисов няма никакво присъединяване и прокуратурата трябваше да приключи това следствие заради липса на доказателства.

" През последните 3 години прокуратурата се съобразяваше с политическата обстановка, в която, в случай че беше прекратила това дело, щеше да бъде упрекната, че обслужва Борисов. Като не го приключва, ние с съображение пък можем да упрекваме прокуратурата, че държи едни каузи на трупчета и ги вади тогава, когато ѝ е комфортно ", изясни Тома Биков.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР