Критерият, който са избрали във ВСС за изпълняващ длъжността главен

...
Критерият, който са избрали във ВСС за изпълняващ длъжността главен
Коментари Харесай

Прокурор Калина Чапкънова: Борислав Сарафов е избран по старшинство

Критерият, който са избрали във Висш съдебен съвет за изпълняващ длъжността основен прокурор е бил по старшинство на заеманата служба, Борислав Сарафов е най-старшият от всички заместници и е подобен от 2013 година, той по този фиктивен аршин е преди всичко и по тази причина изборът е бил концентриран върху него, съобщи в студиото на " Още от деня " Калина Чапкънова, прокурор от Висш съдебен съвет.

Във Висшия правосъден съвет е постъпила молба от Иван Гешев за възобновяване му като прокурор във Върховната касационна прокуратура. По нея няма изговаряне прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет и тази молба ще бъде прегледана в най-кратък период, сподели прокурор Чапкънова. Тя уточни, че е допустимо Гешев да не бъде възобновен, има подобен казус, когато на магистрат е отказано заради негативно мнение на етичната комисия.

Калина Чапкънова отхвърли върху нея да е оказван какъвто и да е напън за ускорение на процедурата:

" Категорично мога да заявя и пред вас, че по отношение на мен подобен напън не е бил реализиран. Да, имаше доста ясни юридически причини, които бяха изведени на база избрани обстоятелства, посочени в нашето предложение (за освобождение на основния прокурор) ".

Прокурорът от Висш съдебен съвет разяснява и изказването на Сарафов, като уточни, че когато един административен началник встъпва да извършва като титуляр функционалностите си на подобен, е добре той да направи една проверка на положението на органа, който поема.

" Определено господин Сарафов не разполага с такова време, тъй че не бихме могли да приказваме за цялостна проверка, само че през днешния ден той ясно изрази воля да реализира проверка върху тези каузи, които назоваваме публично значими ", означи тя.

За титуляр Пленумът на Висш съдебен съвет би трябвало в 7-дневен период след указа за освобождение на президента да започва новата процедура съгласно закона. Калина Чапкънова уточни, че периодите са законодателно регламентирани - в границите на 4 следващи съвещания на Висш съдебен съвет биха могли да бъдат подадени предложенията за нов основен прокурор.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР