Facebook Twitter Viber WhatsApp Telegram Linkedin ReddIt Email Принтирай LINE

...
Facebook Twitter Viber WhatsApp Telegram Linkedin ReddIt Email Принтирай LINE
Коментари Харесай

Американски законопроект предвижда възможност за отказ от алгоритмично предлагане в социалните сайтове

Facebook Twitter Viber WhatsApp Telegram Linkedin ReddIt Email Принтирай LINE
Двупартийна комисия от американския Конгрес е предложила тази седмица, който ще разреши на потребителите на онлайн медии да откажат даването на оферти от логаритмите, употребявани в тези платформи, предава Axios. Ако бъде признат този план, то потребителите ще може да не разрешават на логаритмите да употребяват данните им за предложение на персонализирано наличие. Самият законопроект се оповестява, като „закон, който ще изисква от онлайн платформите да дават опцията на потребителите да вземат участие в платформа без да бъдат манипулирани от логаритми, задвижвани от характерни за тях данни“. Законовата мярка изключва дребни софтуерни компании, проучвателен групи и филтри за наличие въз основата на възрастта на потребителя.

Мярката ще обгръща платформа с повече от 500 служителя, които събират данните на над един милион души или имат доход от над $50 милиона за последните три години. Версия на законопроекта беше показана още през юни тази година от девет американски сенатора и цели да помогне на хората, посещаващи тези уеб сайтове да схванат по-добре по какъв начин логаритмите управляват наличието, което виждат.

Според сенатор Джон Тън, един от вносителите на законопроекта, колкото повече бистрота получават потребителите във връзка с това по какъв начин интернет платформите приоритизират наличието, което показват пред тях, толкоз по-добре. Друг от вносителите, Ричард Блументал, представител в Конгреса от Кънектикът, тези логаритми са манипулативни и експлоатират потребителите на онлайн платформите. Законът би бил подобен с този, който изисква от потребителите на приложения от екосистемата на iOS да могат да бъдат изключени от събирането на данни и целенасочената реклама – законово състояние, което докара до загуби в размер на десетки милиони за обществените мрежи.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР