Фабриката за хартия изнася три четвърти от продукцията си ©

...
Фабриката за хартия изнася три четвърти от продукцията си ©
Коментари Харесай

Фабриката за хартия в Костенец е пред затваряне

Фабриката за хартия изнася три четвърти от продукцията си

© Мария Съботинова

Над 150 от общо 180 служащи в понеделник получиха едномесечни предупреждения за редуциране. Още по тематиката
Цветан Василев от Белград: Прокуратурата се държи като Светата инквизиция
от Дневник,29 фев 2016
Спасение на хартия

" Костенец ХХИ " излезе от орбитата на КТБ, само че покупко-продажбите могат да бъдат оспорени от синдиците на банката
27 мар 2015 Фабриката за хартия в Костенец е на път да затвори, откакто при започване на годината производството спря поради повреда, а застраховката не беше изплатена. Преди дни предупреждение за редуциране получиха съвсем всички служащи в предприятието, които действително към този момент девет месеца не работят. Така " Костенец пейпър благ ", както се назовава бившето " Костенец-ХХИ ", може дефинитивно да приключи произвеждане, откакто преди две-три години съумя да почисти отговорностите си към банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка и да усили продажбите си.

Масови съкращения

Над 150 от общо 180 служащи в понеделник получиха едномесечни предупреждения за редуциране. Причината е повреда от началото на годината, която спря производството във фабриката. Досега компанията не е получила обезщетение от застрахователя " Алианц ", защото вредите към момента се ревизират. Според управлението на сдружението заплатите до момента са изплащани, само че запасите към този момент са изчерпани. " Девет месеца предприятието няма произвеждане, не произвеждаме нищо, надлежно няма от кое място да има доходи, с които да посрещне своите разноски. Процедурата по разпродажба на вредата се проточи повече, в сравнение с чакахме, и изпаднахме в тази позиция ", сподели изпълнителният шеф на " Костенец пейпър благ " Иван Павлов за БНР. " Ако ние смятахме да унищожаваме предприятието, щяхме да подходим по напълно различен метод ", добави той.

Цесии и прехвърляния

Това не е първото затруднение за една от най-големите заводи за хартия в страната. Бившето " Костенец-ХХИ " беше измежду фирмите в орбитата на КТБ и един от длъжниците на банкрутиралата банка. Още в края на 2014 година обаче дългът от 12.8 млн. евро беше рефинансиран от четири компании - Българска индустриална и комерсиална корпорация, " К кепитал ", " Г и М консулт " и " Сафин ". Макар че интервенциите бяха атакувани от Комисията за финансов контрол поради процедурни пропуски, в последна сметка залогът в интерес на КТБ беше премахнат и фирмите станаха съществени кредитори и акционери на завода за хартия.

Справка в Търговския указател демонстрира, че през април 2015 година компанията е взела 4.9 млн. евро заем от Банка ДСК, като за поръчителство е употребен залог на цялото комерсиално дружество. Четири месеца по-късно четирите компании са сключили контракт за цесия и са придобили вземането на банката, както и правата върху обезпечението. Поради несъблюдение на отговорностите обаче те са пристъпили към осъществяване и през октомври са продали сдружението на новоучреденото " Костенец пейпър благ ", което е еднолична благосъстоятелност на записаното в Швейцария Kostenets Paper AG. Няма информация кой стои зад швейцарското сдружение. Самото прекачване е вписано в Търговския указател при започване на март 2016 година

Кой работи

Оттогава в действителност активността се поема от " Костенец пейпър благ ". В отчета за 2016 година на " Костенец-ХХИ ", което официално е обществено сдружение и акциите му се търгуват на различния пазар на Българската фондова борса, написа, че " управлението смята, че сдружението е недействащо дружество ".

Това се вижда и от резултатите на двете компании (виж таблицата). В последния доклад на " Костенец-ХХИ " се показва, че сдружението не е осъществявало активност през второто, третото и четвъртото тримесечие на 2016 година Така за два месеца работа компанията регистрира 7.7 млн. лева доходи и загуба от над 13 млн. лева В същото време " Костенец пейпър благ " е с чисти доходи от над 39 млн. лева и позитивен финансов резултат. За миналата 2015 година фабриката очевидно работи добре, като регистрира над 12% растеж на продажбите и 8 млн. лева облага. Предприятието създава главно носни кърпи, салфетки и тоалетна хартия и изнася две трети от продукцията си.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР