Фабриката сме я построили без европейско подпомагане, уверява Ралица Кунева,

...
Фабриката сме я построили без европейско подпомагане, уверява Ралица Кунева,
Коментари Харесай

Европейската прокуратура решава съдбата на екофермата в Индже войвода

Фабриката сме я построили без европейско подкрепяне, твърди Ралица Кунева, а Димитър Станчев показа, че е угрижен поради ДАНС

Министерството на земеделието и храните отхвърли коментар за екофермата в Индже челник на Димитър Станчев и Ралица Кунева с претекста, че казусът към този момент е от компетенциите на Европейската прокуратура. Това разкри кореспондентът на бТВ Лора Стаматис, а двамата фермери споделиха пред камерата, че не са били осведомени за това. 

Очевидно европейската прокуратура ще взема решение ориста на тези български производители, разяснява пък водещият на „ Тази заран “ Златимир Йочев. 

„ Фабриката на Ралица и Димитър за произвеждане на биопродукти от няколко дни е затворена. Потърсихме за коментар ДАНС и Министерството на земеделието и храните, към което са Държавен фонд „ Земеделие “ и БАБХ. От Държавна организация „ Национална сигурност “ дадоха отговор, че материалите от осъществената инспекция са предадени на способената прокуратура и по случая е формирана прокурорска инспекция “, посочи Стаматис. 

„ Не сме осведомени, че към този момент сме дадени на европейската прокуратура. Нямаме никакви резултати от инспекциите на тези институции. Единствено получихме констативни протоколи от разплащателната организация към Държавна фирма „ Земеделие “. Подали сме възражения и в този момент научаваме от вас, че казусът е даден на европейската прокуратура “, съобщи Кунева. 

„ Нямаме нищо срещу това институциите да дойдат и да ни ревизират. Притеснението ни е обвързвано с това, че инспекциите са предизвикани от ДАНС – Бургас “, сподели пък брачният партньор й. 

Хората познават Ралица и Димитър поради това, че оказват помощ за облагородяването на село Индже челник, за насърчаване на фолклорната група, вземат участие и в доста благотворителни начинания, посочи Лора Стаматис. 

„ Не ни изненада инспекцията на Национална агенция за приходите, на Българската организация за сигурност на храните. Това са общоприети неща, само че каква работа има ДАНС? Аз опасност за националната сигурност ли съм “, пита Димитър Станчев. 

„ На 21 октомври ни беше първата инспекция и тя стартира в 9 часа вечерта. От 2009 година сме аграрни производители, само че до момента толкоз късно не са ни проверявали “, споделя той.

„ След това в събота пристигнаха към 35 индивида от разнообразни институции. Четирима лекари от БАБХ гледаха кошерите. Държаха ме встрани. Не е обикновено от ДАНС да изясняват кой е цялостен и кой празен “, разяснява фермерът. 

„ Ние сме дългогодишни фермери и както всички сътрудници се възползваме от обезщетителни заплащания или така наречен дотации. Дават ни се при към този момент осъществена работа, потвърдена активност, осъществени инспекции. Върху получените средства плащаме налози. Взели сме и банкови заеми “, прибавя брачната половинка му. 

Фабриката сме я построили без една стотинка европейско подкрепяне, акцентира тя. 

„ Ако сметнат, че сме злоупотребили с повече от това, което е трябвало да заявим, дано да спрат цялото подкрепяне! Няма по какъв начин да ме упрекват за нещо, което не съм харчил “, съобщи пък Станчев. 

„ Всеки в тази страна мисли, че земеделецът е нарушител. Виждате каква е сушата. Тя рефлектира върху стопанството. Странджа не е една от най-приемливите места в света за развиване на земеделие. Аз изваждам като сътрудниците в Северна България по 50 кг мед от кошер, а сред 5 и 10 кг. Разликата е в индикаторите на продукта “, добави той.

„ Толкова ли беше мъчно да създадат инспекция и в случай че открият, че нещо го нямаме, просто да ни режат, както и различен път са го правили? Защо би трябвало някой да ми опетнява името “, сподели още той.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР