F-22 и F-35 са две от най-модерните и способни бойни

...
F-22 и F-35 са две от най-модерните и способни бойни
Коментари Харесай

САЩ инвестират $6 млрд. в производството на военни дронове

F-22 и F-35 са две от най-модерните и способни бойни машини в арсенала на Америка. Но те костват надлежно 143 млн. и 75 млн. $ на численост.

Изправен пред възходящ напън от страна на Китай, който през последните месеци форсира напъните си за закупуване на стандартни оръжия, Пентагонът разгласи в понеделник стратегия, предопределена да построи американска база за произвеждане на безпилотни самолети, оповестява Engadget.

Като част от тези старания Военновъздушни сили на Съединени американски щати (USAF) са поискали близо 6 милиарда $ федерално финансиране през идващите пет години за създаване на флотилия от безпилотни самолети XQ-58A Valkyrie, всеки от които ще коства (сравнително) нищожните 3 млн. $.

Valkyrie идва от Kratos Defense & Security Solutions като част от програмата на USAF Low Cost Attritable Strike Demonstrator (LCASD). Десетметровият дрон тежи 2500 кг без гориво и може да носи общо до 1200 кг муниции. XQ-58 е основан като неосезаем ескортиращ аероплан, който да лети в поддръжка на F-22 и F-35 по време на бойни задачи. Но USAF счита, че може да употребява машината в разнообразни функции, като приспособява инструментите и оръжията му към всяка задача. Те могат да включват наблюдаване и доставяне, както и облитане на противников самолети по време на дейни бойни дейности.

По-рано този месец Kratos сполучливо употребява XQ-58 по време на тричасова проява във военновъздушната база „ Елджин “.

" AACO [екипът за самостоятелни въздушни бойни операции] възприе многостранен метод към тестването на полети без екипаж с изкуствен интелект с машинно образование, постигайки задачите на оперативния опит, като употребява композиция от високопроизводителни калкулации, моделиране и симулация, както и тестване на хардуер, с цел да образова AI сътрудник да ръководи безвредно аероплан XQ-58 ", разяснява тогава в изказване за пресата доктор Тери Уилсън, началник на програмата AACO.

" Това е доста необичайно чувство ", декларира пред The New York Times и тестовият водач от USAF майор Рос Елдър. " Летя до крилото на нещо, което взема независими решения. И това не е човешки мозък. "

Но USAF акцентира, че безпилотните летателни апарати ще останат твърдо под командването на човешки водачи и командири.

През юни Военновъздушни сили на Съединени американски щати станаха обект на рецензии, откакто полковник Тъкър Хамилтън " се показва неправилно " на конференция, предполагайки, че AI евентуално може да бъде принуден да се обърне против своя оператор. От Министерството на защитата на страната отхвърлят тази опция, определяйки изявлението като " хипотетично мисловно упражнение ".

" Всеки безпилотен аероплан на Военновъздушни сили ще бъде планиран по този начин, че да разрешава на командирите и операторите да упражняват подобаващи равнища на човешка преценка върху потреблението на мощ ", безапелационен е представител на Пентагона пред The New York Times.

Конгресът ще би трябвало да одобри бюджета на Министерството на защитата за идната фискална година, преди да стартират дейностите по новата безпилотна флотилия. Ако бъде утвърдена, програмата XQ-58 ще изисква първични разноски в размер на 3,3 милиарда $ през 2024 година

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР