Езерото Блед - едно от най-красивите и романтични кътчета в

...
Езерото Блед - едно от най-красивите и романтични кътчета в
Коментари Харесай

Изумрудената красота на езерото Блед - перлата на Словения

Езерото Блед - едно от най-красивите и сантиментални кътчета в Европа. Намира се единствено на 50 км от столицата на Словения, Любляна.

Езерото е ситуирано на височина 2120 м, а оптималната му дълбочина е съвсем 30 м. Това е едно от най-топлите алпийски езера в света.Произходът на езерото е тектонски, а последният ледников интервал му е придал настоящия му тип. Когато ледът от върховете през последния ледников интервал се стопил, той се стекъл по скатовете и образувал езерото. И през днешния ден, когато ледената шапка се стопи напролет, езерото усилва равнището на водата си.Във водите на езерото е и единственият словенски остров. На него е издигната църквата " Успение на Света Богородица ". Историята споделя, че в древността на нейно място е имало светилище на славянската богиня на любовта и плодородието Жива.Еднокорабната готическа черква е издигната през 1465 година и е осветена от Зигмунд Ламберг, първия свещеник на Любляна. За да се стигне до нея би трябвало да се изкачи стълбище с 99 стъпала. Храмът има 52-метрова кула.


За църковната камбана, чиято датировка е от началото на 16 в., се споделя, че идва от самия папа. Историята е, че той я е дарил на църквата откакто истинската камбана, която била поръчана да се отлее от видна вдовица в памет на нейния брачен партньор, потънала на дъното на езерото. Когато лодката с камбаната отивала към острова, се извила мощна стихия и я преобърнала. Така в действителност Блед има две именити камбани: тази в църквата и тази на дъното на езерото.
Църквата е известно място за сватби, тъй като съгласно локалната традиция брачен партньор, който може да се изкачи 99-те стъпала, носейки бъдещата си младоженка, ще се радва на благополучен брак. Според друга традиция, звънът на църковната камбана извършва стремежи.


На брега на езерото пък се издига замъкът Блед - една от главните забележителности в този регион. Той се загатва за пръв път през 1004 година Тогава той е бил прочут с името Фелдес.

Романската кула е най-старата му част, а през Средновековието към нея са достроени още няколко кули и укрепителна стена. Другите здания заграждат два вътрешни двора, свързани със стълбище. В единия от тях има параклис от 16 в. Има и преносим мост над рова. Интериорът е в бароков жанр, а част от пространствата през днешния ден са превърнати в музей.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР