Еврозоната приключи 2017 г. с най-силния икономически растеж от седем

...
Еврозоната приключи 2017 г. с най-силния икономически растеж от седем
Коментари Харесай

Еврозоната е с най-силен ръст от 7 години

Еврозоната завърши 2017 година с най-силния стопански напредък от седем години насам, демонстрира изследване, представено в четвъртък от Ройтерс и Асошейтед прес.

Компанията за финансова информация Ай Ейч Ес Маркит (IHS Markit) заяви, че главният й показател (IHS Markit’s Final Composite Purchasing Managers’ Index), който е добър измерител на бизнес интензивността и растежа, е повишен до 58.1 пункта през декември по отношение на 57.5 пункта предходния месец.

Стойност над 50 пункта бележи напредък, а декемврийското ниво е най-високото от февруари 2011 година

Икономическото възобновяване на еврозоната набра скорост през 2017 година по редица аргументи, само че най-много поради това, че не се сбъднаха опасенията от победа на популистки водачи на основни избори, разяснява Асошейтед прес.

Крис Уилямсън, основен бизнес икономист на Маркит, сподели, че блестящият завършек на 2017 година е дооформил най-хубавата година на еврозоната от десетилетие.

Според Ройтерс новината ще ускори натиска върху Европейската централна банка най-накрая тази година да приключи политиката си на нападателни тласъци. Съобщението съответствува с решението на централната банка да понижи на половина месечните покупки на облигации до 30 милиарда евро, започвайки още от този месец.

Средната стойност на показателя PMI за 2017 година е 56.4%, което е най-хубавата му стойност от 2006 година насам, уточни още Уилямсън.

Растежът през последното тримесечие е бил 0.8%, което е най-хубавото достижение измежду всички развити стопански системи и е над предварителните прогнози за 0.6%.

Според прогнозите на IHS Markit възходящото развиване ще продължи, като увеличеното търсене подтиква фирмите да наемат личен състав.

Безработицата в еврозоната се повиши до 12.1% през първата половина на 2013 година, само че в този момент към този момент тя е намаляла до 8.8%.

Ценовият напън обаче към момента е слаб, което евентуално е отчаяние за ЕЦБ, защото тя се бори да усили инфлацията. Инфрационният напън към момента е на равнища, които не са виждани от най-малко шест години.

" Големият въпрос на 2018 година е дали релативно високата безработица и свободните мощности в доста страни ще продължат да задържат растежа на заплатите и да поддържат тавана на потребителската инфлация ", разяснява в умозаключение Крис Уилямсън.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР