Еврото се понижи до най-ниското си ниво от две десетилетия,

...
Еврото се понижи до най-ниското си ниво от две десетилетия,
Коментари Харесай

Еврото достигна най-ниското си ниво спрямо долара от две десетилетия

Еврото се намали до най-ниското си равнище от две десетилетия, откакто Русия ескалира енергийната рецесия на континента, спирайки доставките по основни газопроводи, което вещае за дълга студена зима за бизнеса и семействата, написа Блумбърг.

През уикенда редица европейски страни, измежду които и Германия, оповестиха ограничения за справяне с рецесията с разноските за живот и спираловидния напредък на цените на силата, откакто в петък съветският държавен енергиен колос „ Газпром “ спря доставките по „ Северен поток-1 “ за неопределен срок

Къ 9:20 часа българско време цената на единната валута се намали с 0,58%, като едно евро се разменя за 0,9896 $, което е най-ниското равнище на еврото по отношение на зелените пари от 2002 година насам.

„ Еврото е изправено пред повече провокации, като се има поради, че цялостното влияние от безсрочното понижаване на доставките на газ от Русия за Европа занапред следва “, сподели Родриго Катрил, валутен пълководец в National Australia Bank Ltd. „ Липсата на газ значи липса на напредък и нападателна ЕЦБ “, добави той.

Енергийната рецесия се задълбочава, откакто нашествието на Русия в Украйна тласна цените на суровините внезапно нагоре и наруши връзките сред Кремъл и Европа. Това беше значим фактор, тласнал еврото към паритет с $ предишния месец за първи път от две десетилетия. Новите проблеми с енергийните доставки преди зимата заплашват да натоварят в допълнение районната стопанска система в миг, когато растящите потребителски цени оказват напън върху ЕЦБ да затегне паричната политика.

Предизвикателството пред Лагард

На пазара порастват упованията, че ЕЦБ ще увеличи лихвените проценти със 75 базисни пункта на съвещанието си в четвъртък. Подобен ход обаче носи опасности, защото ръководителят на централната банка Кристин Лагард и нейните сътрудници би трябвало да се оправят с двойното предизвикателство, което носят високата инфлация и предстоящата криза.

„ В един миг пазарите може да стартират да питат каква инфлация са подготвени да толерират централните банки, в случай че стопанските системи изпаднат в криза, изключително в случай че тази инфлация се дължи на предлагането “, разяснява Су-Лин Онг от Royal Bank of Canada. „ В последна сметка по-слабият напредък или рецесията и по-слаб пазар на труда са цената, която би трябвало да се заплати, само че дълготрайно по-високи цени на силата биха могли да смекчат степента, с която ЕЦБ ще промени лихвите както тази седмица, по този начин и през целия цикъл “, добави той.

В знак за сериозността на казуса Германия показа в неделя проект за помощи в поддръжка на увеличение на покупателната дарба на германците и за фирмите стойност към 65 милиарда евро. Финландия съобщи, че ще стабилизира енергийния пазар с стратегия на стойност 10 млр.д $.

Анализаторите на Goldman Sachs Group Inc, понижиха прогнозите си за еврото до 97 цента през идващите три месец, откакто по-рано чакаха едно евро да се разменя за 0,99 $. Те също по този начин имат вяра, че еврото ще остане под паритета по отношение на $ за интервал от шест месеца. Преди това те предвидиха възобновяване до 1,02 $.

„ Въпреки че еврозоната реализира добър прогрес в запълването на газови складове за зимата, това стана с цената на доста заличаване на търсенето посредством съкращения на производството, като в това време не отстрани изцяло риска от по-сериозно спиране през зимата “, показват анализаторите в записка.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР