Еврото се намира под натиск от продажби, след като се

...
Еврото се намира под натиск от продажби, след като се
Коментари Харесай

Спад на еврото след провал на преговорите за формиране на новото коалиционно управление на Германия



Еврото се намира под напън от продажби, откакто се провалиха напъните на канцлера на Германия Ангела Меркел за образуване на трипартийна ръководеща коалиция, което може да провокира политическа неустановеност и неустойчивост в най-голямата европейска стопанска система.

Преговорите за съдружно държавно управление бяха прекъснати в неделя, защото пробизнес насочената партия Свободни демократи разгласи изненадващо, че се отдръпва от траялите повече от четири седмици диалози с консервативния блок на Меркел и с екологичната партия Зелените за образуване на взаимно ръководство. Лидерът на Свободните демократи Кристиан Линднер бяви, че неговата партия излиза от договарянията, защото трите колегата не са могли да намерят обща основа за няколко основни въпроса за бъдещото взаимно ръководство.

Изглеждащата доста изтощена Меркел съобщи, че тя ще остане настоящ канцлер и ще се съветва с президента на страната Франк-Валтер Щайнмайер по отношение на това какво следва в бъдеще. Това е ден на бездънен размисъл за това по какъв начин Германия да продължи напред, уточни тя пред кореспонденти в края на уикенда. Като канцлер ще направя всичко належащо, с цел да подсигурявам, че тази страна ще бъде добре ръководена в сложните седмици, които предстоят, добави Ангела Меркел.

Провалът на договарянията слага Германия пред две невиждани за ерата след Втората международна война насам благоприятни условия: Меркел да образува държавно управление на малцинството в границите на консервативния блок на ХДС и ХСС, или президентът на страната да призове за провеждането на нови избори, в случай че не бъде формирано устойчиво държавно управление.

Новината за провалените договаряния провокира нападателни продажби на евро при започване на днешната търговия, като единната европейска валута се срина за малко до 6-дневно дъно от 1,1722 $ преди да опита известна стабилизация към 1,1750 региона. В същото време еврото се намали до двумесечно дъно от 131,17 японски йени и до 7-дневно дъно от 1,1590 швейцарски франка. Единната европейска валута губи позиции и по отношение на английската лира, понижавайки се към 6-дневно дъно от 0,8872 паунда.

Перспективите за продължителна политическа неустойчивост в Германия са притеснителни за финансовите пазари като в Европа, по този начин и в международен проект. Според редица анализатори обаче това е малко евентуално да навреди на солидния напредък в който се намира водещата стопанска система на еврозоната. Трябва да се има поради, че макар периодическите политически проблеми в Европа през актуалната година, еврото съумя да нарастне с над 11% по отношение на щатския $, с близо 7% по отношение на йената и с над 4% по отношение на английската лира от началото на 2017-а година.

Междувременно борсата във Франкфурт също реагира отрицателно на провалените договаряния за образуване на устойчиво съдружно държавно управление в Германия, като главният немски фондов показател DAX 30 започва търговията в понеделник с намаляване от 0,6%.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР