Еврото се използва по-рядко като глобална разплащателна валута и през

...
Еврото се използва по-рядко като глобална разплащателна валута и през
Коментари Харесай

Eврото падна до 10-годишно дъно като глобална разплащателна валута

Еврото се употребява по-рядко като световна разплащателна валута и през март бележи най-големия си спад от 2011 година насам, оповестява " Блумбърг ".

Причината е, че инфлацията и войната в Украйна натежават върху привлекателността му за преводи.

Междувременно по данни на световната компания за финансови известия SWIFT, която обслужва над 11 000 финансови институции и 200 страни, американският $ остава преди всичко за десети следващ месец и господства в световните заплащания в по-голямата си част от 2013 година

SWIFT регистрира, че заплащанията с еврото са спаднали до 35,4% от общите покупко-продажби, което е най-ниският дял от първите месеци на пандемията.

Поради геополитическата неустановеност и световната инфлация бизнес преводите се насочиха към $ поради ролята му на леговище. Доларът още веднъж бе най-използваната валута за световни заплащания предишния месец, като се усили до 41,1% от всички преводи на SWIFT, а това е най-големият му дял от април 2020 година насам.

Въпреки спада на японската валута, която този месец доближи до 20-годишно дъно по отношение на $, йената закупи известна известност през март, като нейният дял се увеличи до 2,8% от заплащанията, или най-вече от октомври насам. Делът на австралийския $ леко се намали.

В същото време делът на китайския юан в преводите падна до най-ниското равнище от ноември, защото стопанската система на страната остава разтърсена от Коронавирус локдауните.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР