Еврото няма да може да измести долара като основна валута

...
Еврото няма да може да измести долара като основна валута
Коментари Харесай

Защо еврото не може да измести долара като основна световна валута

Еврото няма да може да измести $ като съществена валута в интернационалните разплащания, защото няма предпоставки за това. Това разяснява за РИА Новости шефът по вложения на датската банка Saxo Bank Стин Якобсен.

А тези съществени предпоставки са - изпреварващ растеж на брутния вътрешен артикул (БВП) спрямо останалия свят и задоволително висока съществена рента на Европейската централна банка (ЕЦБ), разясни Якобсен.

" Няма късмет европейската валута да " изпревари " $ и да заеме съществена роля при интернационалните разплащания, като аргументите за това са няколко. Но все още първата и най-важна причина е, че ЕЦБ е " най-статичната " централна банка в света ", разяснява анализаторът.

Якобсен отбелязва, че ЕЦБ е единствената централна банка, която към момента продължава да счита актуалната инфлация за краткотрайна.

За да може еврото " да набере мощ ", еврозоната се нуждае от изпреварващ напредък на Брутният вътрешен продукт по отношение на останалия свят или от остатък по настоящата сметка (положителен търговски баланс). А понастоящем остатъкът понижава, защото в бранша на услугите, в частност в Германия, нещата не се развиват добре и няма напредък.

" Ако въпреки всичко се случи някаква смяна в близко бъдеще, тя ще е да имаме по-силен $, защото светът " излиза в пенсия ", отнемайки по този метод ликвидност от пазарите. Освен това, би трябвало да проследим какво ще се случва след междинните избори в Съединени американски щати ", показва Якобсен.

По данни на SWIFT, доларът през ноември 2021 година има дял от 39,16% при интернационалните разплащания, а еврото - 37,66%. Петте най-популярни валути за трансгранични финансови интервенции, също по този начин включват: английската лира, японската йена и китайския юан.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР