Европрокуратурата извърши множество претърсвания в рамките на разследване на два

...
Европрокуратурата извърши множество претърсвания в рамките на разследване на два
Коментари Харесай

Европрокуратурата задържа двама българи за злоупотреба с европроекти

Европрокуратурата извърши голям брой претърсвания в границите на следствие на два плана на стойност над 241 благ. евро. Те са финансирани от Европейски Съюз. И двата плана са за рационализация на железопътни сектори. Вече има арестувани двама души. 

Бенефициент по тях е Национална компания " Железопътна инфраструктура ", а договорите за строителство са предоставени на две частни компании с интернационално присъединяване.
При обиските, осъществени в домовете на обвинените и в обектите на разследваните компании, са арестувани две лица. Освен това ще бъдат разпитани длъжностни лица от НКЖИ по отношение на усвояването на еврофондовете.

Първият план е за сектора сред градовете Костенец и Септември, от жп линията София-Пловдив. Той е финансиран от Европейската изпълнителна организация за климата, инфраструктурата и околната среда и е на стойност над 130 милиона евро.
Другият план е за рационализация на железопътния сектор сред Оризово и Михайлово. Той е част от втория стадий от рехабилитацията на железопътната инфраструктура Пловдив-Бургас. Финансиран е от Кохезионния фонд в размер на над 111 благ. евро.

Разследването разкри обстоятелства, които биха могли да съставляват престъпни закононарушения, в това число корист с европейски фондове и пране на пари. Изпълнителите са обвинени, че за къс интервал от време са направили фиктивни парични преводи към верига от кухи компании, което в последна сметка е довело до изтегляне на суми в брой над 5 млн. лева. от престъпно проявени лица.

Над 100 служители на реда и сътрудници от ГДНП и ДАНС участваха в обиските, осъществени на 28 места в областите София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик. Продължава следствието, с цел да се откри естеството и степента на хипотетичните незаконни действия. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР