Eвропол стартира кампания в 19 страни в Европа, за да

...
Eвропол стартира кампания в 19 страни в Европа, за да
Коментари Харесай

Гореща новина за един от убийците на студента Стоян Балтов

Eвропол започва акция в 19 страни в Европа, с цел да потърси подпомагане за откриването на някои от най-опасните нарушители на остарелия континент, написа.

Във фокуса на вниманието попадат 19 бегълци, обвинени или наказани за тежки закононарушения, сред които и българина Светлозар Стоилов - един от убийците на студента Стоян Балтов.

Делото за убийството до дискотека “Амнезия” в Студентски град се точи цели 6 години, а двама от тримата подсъдими съумяха да избягат зад граница. Трагедията се разигра на 5 декември 2008 година



Стоян Балтов и двама негови другари били на ваучър в новооткритото заведение и малко след 1 ч решили да се прибират. Нищо не предвещавало нещастието, която щяла се разиграе след минути.

На метри от дискотеката тримата били застигнати от 7-8 момчета, изхвърлени от защитата на “Амнезия” и настроени за скандал. След сдърпване и няколко обидни думи почнал пердах и криеница сред блоковете.

Група от трима биячи грубо налагала Стоян, а по-късно правосъдните лекари ще открият, че 11 от ударите били нанесени в главата и шията с тъпи и твърди предмети, с юмруци и ритници.

Нападателите не се стопират даже, когато студентът паднал на земята и спирал да мърда. Част от съдбовните ритници са в главата, откакто младежът към този момент е бил в безсъзнание.

Жертвата и нападателите не се познавали и нямало претекст за такова безчовечие, настояват служители на реда. За убийството бяха упрекнати трима души - Александър Данаилов, Светлозар Стоилов и Вили Георгиев.

Покрай следствието и делото имаше куп въпросителни, на обстоятелствата бяха изяснени и Върховният касационен съд на 19 декември 2014 година въпреки всичко прати тримата убийци зад решетките за по 18 години.

За двама от тях се оказа късно - Вили и Светлозар към този момент бяха напуснали страната. Месец преди този момент братът на жертвата разпраща сигнали до Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, че убийците се канят с цел да избягат зад граница, само че получава уверението, че това няма по какъв начин да се случи и всичко е под надзор.

Както нормално, обещанията се оказват напразни. Когато би трябвало да влязат зад решетките, Вили и Светлозар към този момент са изчезнали. По загадъчни аргументи обаче, за търсене е разгласен единствено Георгиев.

Почти 3 години фотографията и данните на Стоилов липсват от страницата на Интерпол и надали щяха да се появят там, в случай че околните на жертвата не бяха вдигнали медиен звук. Не е ясно кой тъкмо е опънал чадър над него, само че и по време на следствието той не беше вкаран в ареста, макар, че беше посочен от очевидци като човек, нанасял най-жестоките удари на жертвата.

“За този Светлозар Стоилов - прокуратурата трепери над него, не дават дума да се издума. Лично се срещнах с прокурорката по нашето дело. Казах й: Мисля, че Светлозар Стоилов също би трябвало да бъде упрекнат.

Подскочи два багра, делото ще се разводни”, твърдеше при започване на процеса през 2009 година майката на жертвата - Зарка Димова. И за доста неща се оказва права. Софийска градска прокуратура още при започване на процеса му наложи мярка за неотклонение “парична гаранция”, което го остави на независимост до внасянето на делото в съда.

И до момента е мистерия къде се укрива Стоилов. Преди три години е имало данни, че човек, доста наподобяващ на него, е бил видян в София, само че служителите на реда по този начин и не съумели да потвърдят сигнала. В пандиза към този момент пета година изтърпява присъда само Александър Данаилов.

Близките на Балтов осъдиха за 100 000 лева обезщетение страната, че делото не е завършило в естествен период, а се проточи цели 6 години, както и за това, че двама от тримата убийци бяха оставени да избягат.

През 2010 година дискотека “Амнезия” бе съборена, тъй като се откри, че постройката е противозаконна, а по проект на нейно място трябвало да има параклис.



Александър Данаилов (вляво) към този момент е зад решетките, Вили Георгиев (в средата) е в ЮАР на независимост, а Светлозар Стоилов още не е открит.

Убиецът от дискотека “Амнезия” Вили Георгиев е избягал от България със заем от 100 000 лв.. Парите били изтеглени от татко му няколко месеца преди привършване на делото на първа инстанция и до момента не е ясно дали е имал предварителна информация, че ще бъде оневинен и ще може да отпътува от страната.

През 2013 година Софийският градски съд произнася присъдите на убийците от “Амнезия”.

Светлозар Стоилов и Александър Данаилов би трябвало да лежат зад решетките по 18 година, само че са пуснати с парични гаранции на независимост, до момента в който се произнесе втората инстанция. Георгиев е оневинен, тъй като е признал, че е блъснал единствено по рамото жертвата и няма доказателства, че е взел участие интензивно в побоя.

Такива обаче намира няколко месеца по-късно Софийският апелативен съд, той е приет за отговорен и също получава 18 година затвор. Когато служители на реда отиват на домашния му адрес, обаче от него няма и помен.

През 2017 година проверяващи съумяват да уловят следите на Георгиев. Той е открит и арестуван на 20 август 2018 година в Република Южна Африка, някогашна ЮАР. Тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров изпраща искане за екстрадиция до тамошния министър на правораздаването. Делото е прегледано от съда в Порт Елизабет.

Две години от този момент се чака да бъде издадена заповед за изгонване на Вили Георгиев и той да бъде предаден на българските управляващи, с цел да излежи присъдата си. В ЮАР Георгиев е на независимост с мярка “подписка” и най-вероятно към този момент се е покрил. Дори съдът да постанови екстрадицията му надали ще бъде открит.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР