Европейците все още са изложени на доста високи нива на

...
Европейците все още са изложени на доста високи нива на
Коментари Харесай

Внимание! Все още има опасно високи нива на вреден химикал в някои пластмасови изделия

Европейците към момента са изложени на много високи равнища на бисфенол А - нездравословен химикал, който от десетилетия се употребява за производството на някои пластмасови произведения, предадоха ДПА и Агенция Франс Прес, като цитираха отчет на Европейската организация по околна среда, осведоми Българска телеграфна агенция.

Експертите оповестиха, че проби от урина, взети от европейци в разнообразни страни, са посочили, че излагането на бисфенол А остава " доста над допустимите равнища на сигурност за здравето " и съставлява евентуален риск за милиони хора.

Това е синтетичен химикал, необятно употребен в пластмасови и железни контейнери за храна, бутилки за вода за многократна приложимост и тръби, по които минава питейна вода.

Според eвроагенцията даже и в дребни дози химикалът може да отслаби имунната система. Други здравословни проблеми, които евентуално основава, включват неплодородие и алергични кожни реакции.

Бисфенол А и два негови заместители са открити в урината на 2756 възрастни от единадесет страни: Хърватия, Чехия, Дания, Франция, Финландия, Германия, Исландия, Люксембург, Полша, Португалия и Швейцария.

" Нивото на превишаване (над безвредните нива) варира сред 71 и 100 % ", споделят от Европейската организация по околна среда за участвалите в изследването страни.

" Благодарение на новаторския проучвателен план на Европейски Съюз за човешки биомониторинг можем да забележим, че бисфенол А съставлява доста по-широко публикуван риск за нашето здраве, в сравнение с се смяташе до момента ", сподели изпълнителният шеф Леена Юля-Мононен в публикувано изказване. " Трябва да се отнесем съществено към резултатите от това проучване и да предприемем повече дейности на ниво Европейски Съюз, с цел да ограничим излагането на химикали, които съставляват риск за здравето на европейците ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР