Европейското бюро на Световната здравна организация призова европейските страни да

...
Европейското бюро на Световната здравна организация призова европейските страни да
Коментари Харесай

Епидемията от морбили в Европа: СЗО призова за спешна ваксинация

Европейското бюро на Световната здравна организация прикани европейските страни да проведат незабавни имунизационни акции, защото през първите 10 месеца на 2023 година на континента са регистрирани 30 пъти повече случаи на морбили, в сравнение с година по-рано, заяви европейската редакция на  Politico .

Организацията съобщи, че намаляващите равнища на имунизация са виновни за възраждането на вируса, който предизвиква тресчица, кашлица и в редки случаи пневмония, инфектиране и гибел.

Европейският район на СЗО записва повече от 30 хиляди случая на морбили в интервала от януари до октомври 2023 година, до момента в който през 2022 година - единствено 941.

Според СЗО случаите на морбили са се нараснали през последните месеци и се чака тази наклонност да продължи, в случай че не се подхващат незабавни дейности.

Според СЗО пандемията от ковид е попречила на плановата имунизация на деца през 2020-2022 г. Изчислено е, че повече от 1,8 милиона бебета не са били имунизирани против морбили през този интервал. 

СЗО заяви, че случаи на болестта са регистрирани в страни, където морбили публично е оповестено за ендемично заболяване.

Миналата седмица Здравната организация на Обединеното кралство (UKHSA) разгласи национално изключително състояние заради повишаване на случаите на морбили в цялата страна. 

Миналата година в Румъния за първи път от началото на епидемията умря човек от морбили.

А през 2018 година заболеваемостта от морбили в Европа доближи 10-годишен връх, което предизвика безпокойствие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР